Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Luci Tkon tri milijuna kuna, obalnom zidu u Petrčanima dva milijuna

17.05.2016. 22:00
Luci Tkon tri milijuna kuna, obalnom zidu u Petrčanima dva milijuna


– Zadovoljni smo zbog toga što se ove godine povećao iznos novca kojim naše ministarstvo sufinancira sedam obalnih županijskih lučkih uprava. Cilj nam je je sva lučka područja staviti u sustav, rekla je Jadranka Fržop
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture odobrilo je jučer u Zadru pet milijuna kuna Lučkoj upravi Zadarske županije (ŽLU) za potrebe nastavka izgradnje trajektne luke Tkon i početka rekonstrukcije obalnog zida luke Petrčane. Ugovor su potpisali pomoćnica ministra Jadranka Fržop i ravnatelj ŽLU-a Davor Škibola.
Fržop je kazala kako je posebno zadovoljna što je ovim ugovorom za luku Tkon odobreno tri milijuna kuna, a za Petrčane dva milijuna kuna.
 – Zadovoljni smo zbog toga što se ove godine povećao iznos novca kojim naše ministarstvo sufinancira sedam obalnih županijskih lučkih uprava. Cilj nam je je sva lučka područja staviti u sustav. U tijeku je i izrada Nacionalnoga plana razvoja luka, a naše ministarstvo za ove projekte želi povući i novac iz EU fondova – istaknula je Fržop, kojoj je zahvalio Škibola pojašnjavajući kako je luka Tkon bitna i na nacionalnoj razini s gotovo 500 tisuća prevezenih putnika godišnje i 107 tisuća prevezenih vozila.
– Radi se o projektu vrijednom 40 milijuna kuna, koji se provodi u četiri faze, od kojih su u tijeku prve dvije, za koje se izdvaja 13 milijuna kuna – kazao je ravnatelj te uprave.
 Inače, u luci Tkon grade se dvije iskrcajno-ukrcajne rampe, gat za trajekte, ukrcajno-iskrcajni trak za motorna vozila, kao i čekalište za ukrcaj u trajekt. Time će se postići deblokada cestovnoga prometa, koja se redovito događa tijekom nekoliko mjeseci godišnje.
Ministarstvu pomorstva zahvalio je i zamjenik gradonačelnika Zadra Zvonimir Vrančić kazavši kako je rekonstrukcija 127,39 metara dugog obalnog zida iznimno bitna za turističko mjesto poput Petrčana.
– U suradnji sa ŽLU-om već godinama radimo na ovom projektu, za koji je izrađena dokumentacija te su ishodovane sve dozvole. Već u ovom razdoblju provest ćemo natječaj za izbor izvođača radova, koje planiramo za rujan. Prema troškovniku radovi će stajati oko osam milijuna kuna, tako da se nadam kako će ministarstvo i sljedeće godine izdvojiti novac za ovaj projekt, za što imamo njihovu načelnu suglasnost – naglasio je Vrančić, dok je župan Stipe Zrilić upozorio kako su zadnjih godina proveli 20 lučkih projekata, za što je utrošeno 120 milijuna kuna, što ne bi bilo moguće bez pomoći države.