Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fantela i Marenić debitiraju u klasi M32

17.05.2017. 22:00
Fantela i Marenić debitiraju u klasi M32


Elitno jedriličarsko natjecanje World Match Racing Tour koje se po prvi puta održava u Poreču od 25. do 28. svibnja u sklopu Crotia Match Cupa predstavilo je napokon suparnike našeg Croatia Match Racing Teama kojeg predvode zlatni olimpijci iz Rija Šime Fantela i Igor Marenić. Za sjajne dosege u 2016. godini Fantela i Marenić su nominirani za najbolje jedriličare svijeta prema izboru Rolex World Sailor of the Year. U Poreču oboje debitiraju u klasi M32 zajedno s ostatkom posade Croatia Match Racing Teama koju čine Rajko Kujundžić, Patrik Damijan i Mihovil Fantela.
Prestižna utrka
Da nas čeka vrlo uzbudljiv sportski kraj svibnja pokazalo je jučerašnje predstavljanje posada koje će ukrstiti svoja jedra zadnji vikend ovoga mjeseca u porečkoj uvali Peškera. Naime, World Match Racing Tour, prestižna svjetska organizacija koja održava regate samo na odabranim lokacijama kao što su Miami Beach i Perth, objavila je popis deset posada koje ćemo imati prilike vidjeti u Poreču. Među njima se ističe nekoliko izuzetno jakih imena, no našoj će publici zasigurno biti najzanimljivije pratiti dvije ženske ekipe koje će odmjeriti snage sa i za muškarce respektabilnim suparnicima kao što je naš Croatia Match Racing Team u kojem su dva nedavna olimpijska pobjednika (Šime Fantela i Igor Marenić), ali i vrlo iskusni Patrik Damijan, Rajko Kujundžić i Mihovil Fantela. Osim što po prvi puta nastupaju na WMRT regati i prvi puta se natječu na katamaranu M32, našem najpoznatijem sportskom dvojcu ovo je i premijerni nastup u ovako višečlanoj posadi. Šime Fantela njezin je skiper, a Igor Marenić trimer glavnog jedra i gennakera (prednjeg jedra pri jedrenju niz vjetar).
– Prvi put se natječemo u posadi ove veličine. Katamaran je dosta različit od našeg 470 gdje sve radimo sami, a razlikuje se i od broda od 80 stopa na kojem se također trenutno natječemo a gdje je svaka uloga dosta „uska” i specijalizirana. Ovdje se jedri na dinamičnoj i fizički zahtjevnoj jedrilici gdje se uloge ponekad i isprepliću te je timski rad presudan – izjavio je Marenić, inače po struci dipl. inž. geodozije.
Na pitanje što misli da će im u Poreču biti najteže, ovaj 31-godišnjak s Malog Lošinja odgovara:
– Ne znam što će biti najteže jer, u biti, nismo još ni probali brod kako spada, a pogotovo u blizini konkurenata ili u Match race formatu. Siguran sam da ćemo učiti i napredovati iz dana u dan.
Stižu i “zadarski” Danci
Možda najveća prijetnja našoj momčadi stiže iz Francuske, a predvodi ju Quentin Delapierre, no ne treba zaboraviti ni na već dokazanog olimpijca Pietera-Jana Postmu iz Nizozemske koji će uvijek na najbolji način iskoristiti pravi vjetar. Danska u Poreču ima dva predstavnika, odnosno posadu Joachima Aschenbrennera te onu skipera Jonasa Warrera kojeg se sjećaju svi koji su pratili Olimpijske igre u Pekingu, a posebno mi Hrvati. Dancima je tada puknuo jarbol pa su im u pravom sportskom duhu svoj brod ponudili Pavle Kostov i Petar Cupać. Zahvaljujući njima Vikinzi su uspjeli nastaviti natjecanje te na kraju stati na najviše postolje, a hrvatski su jedriličari nagrađeni zlatnom medaljom za fair play. Zanimljivo je da se među deset posada koje ćemo gledati u napetim dvobojima u uvali Peškera nalaze i dvije u potpunosti sastavljene od ženskih jedriličarki… Pobjednika prvog porečkog World Matcg Racing Tour-a saznat ćemo nakon finalnog okršaja u nedjelju 28. svibnja, kojem će prethoditi dva dana izlučnih dvobojskih utrka u petak 26. te u subotu 27. svibnja.