Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smilčić konačno dobio vodu iz slavine

17.05.2017. 22:00
Smilčić konačno dobio vodu iz slavine


U Smilčiću, naselju koje administrativno pripada Gradu Benkovcu, jučer je završila priča s opskrbljivanjem vodom iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara. Prigodnom svečanošću u nazočnosti Tihomira Galića, direktora Hrvatskih voda VGO Split i Tonija Carevića, voditelja sektora vodoopskrbe VGO Split, otvorena je vodoopskrbna mreža Smilčića i vodoopskrbna crpka u sveukupnoj vrijednosti od 30.557.757 kuna.
– Što reći o ova dva iznimno bitna projekta. Jedan je srce sustava vodoopskrbne crpke i NUS vrijedni 23.571.392 kuna, a drugi je vodoopskrbna mreža Smilčića, najvećeg voćnjaka Ravnih kotara, gdje je izgrađeno oko 8.000 metara cjevovoda ukupne vrijednosti radova 7.006.365 kuna, kazao je Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje Benkovac.
Oba projekta sufinancirana su sredstvima EU putem mjere EN2.1.17.
– Do sada je putem prvog zahtjeva alocirano 13.482.272,66 eura ili preko 100 milijuna kuna. Drugi zahtjev je u obradi gdje očekujemo alociranje 3.209.992 eura ili oko 24 milijuna kuna, rekao je Bura koji je najavio potpisivanje ugovora s izvođačem radova za izgradnju vodoopskrbne mreže naselja Nadin I faza, vrijednih oko 7,5 milijuna kuna, čiji se početak očekuje početkom lipnja.
– Ishođena je lokacijska dozvola za ‘Uključivanje bunara sustava Kožlovac u vodoopskrbni sustav Benkovac’, građevinsku dozvolu očekujemo za mjesec dana, najavio je Bura. Hrvatske vode paralelno rade na izradi zona sanitarne zaštite izvorišta Kožlovac te se iduće godine očekuje početak gradnje crpne stanice.
U pripremi je i natječaj za Koncepcijsko rješenje vodoopskrbe područja obuhvata Vodovoda i odvodnje Benkovcu u vrijednosti od jedan milijun kuna.
U izradi je projektna dokumentacija izgradnje spojnog kanalizacijskog cjevovoda naselja Kukalj i Buković gaj čime bi se poništili dosadašnji kolektori (crne jame) i eliminiralo probleme neugodnog mirisa. Također se izrađuje projektna dokumentacija rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i sanaciju upojnog bunara naselja Ograde Smilčić vrijedan 200.000 kuna.
Svoj nedolazak ispričao je aktualni gradonačelnik Branko Kutija koji je u Vukovaru s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisao ugovor na intervencijski plan ratom oštećenih gradova.
Simboličnim otvaranjem slavine Hrvoje Bura i Tihomir Galić pustili su u rad ova dva iznimno bitna projekta.