Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Duje Stanišić najavio odvajanje Petrčana od TZ grada Zadra i podizanje prijave DORH-u protiv TZ Zadar

18.05.2018. 10:36
Duje Stanišić najavio odvajanje Petrčana od TZ grada Zadra i podizanje prijave DORH-u protiv TZ Zadar


Sazvali smo konferenciju da izrazimo svoje nezadovoljstvo odnosom TZ grada Zadra prema Perčanima. Mjesto Petrčane je po prihodima od turističke članarine i boravišne pristojbe u samom vrhu u Zadarskoj županiji a istovremeno u najgorem položaju i to prvenstveno zbog dugogodišnjeg zanemarivanja od strane TZ Zadar, kazao je predsjednik MO Petrčane Duje Stanišić stojeći ispred TZ-a grada Zadra. Mjesto konferencije odabrano je simbolično jer su Petrčanci, kako je rekao, odlučili da im je dosta podcjenjivanja i ignoriranja, i od strane TZ grada Zadra i samog Grada Zadra.
Mjesto Petrčane službenim je putem pokrenulo izdvojenja od TZ Zadra, a predmet je još uvijek na razmatranju u Ministarstvu turizma, nastavio je Stanišić. Mjesni odbor tvrdi prije njegovog dolaska na mjesto predsjednika dobivao je mrvice, međutim on s tim nije zadovoljan. Zato je predao zahtjev za izdvajanje.
– Primile su nas dvije službenice rekavši kako imamo sve argumente za izdvojenje, ali da je politika takva da to vjerojatno nećemo moći realizirati. To je bio usmeni odgovor. Znači, opet je politika iznad stručnosti. Ako nas i službeno odbiju za odvojenje, onda stvarno ne znamo što dalje, kazao je Stanišić.
Iz TZ grada Zadra uvjeravali su ih da ne mogu sami, da nisu samoodrživi i samoisplativi što nije točno, tvrdi Stanišić.
– Rast Petrčana kao turističkog mjesta vidljiv je iz godine u godinu. Rastemo u brojkama, sve više ljudi dolazi i sve se više kapaciteta otvara. Po financijskim pokazateljima, 2017. godine bili smo blizu 3 milijuna kuna uplate od turističke članarine i boravišne pristojbe, a 2017. TZ grada Zadra uložila je u Petrčane tek 430 tisuća kuna!, kazao je Stanišić te nastavio kako su i više nego samoodrživi, te kako bi se, kada bi bili samostalni, puno više ulagalo.
– Prošle godine uplatili smo 2 milijuna i 500 tisuća kuna turističkih članarina i boravišnih pristojbi. Da smo samostalni od toga bi nam ostalo 1 milijun i 116 tisuća kuna, samo od boravišne pristojbe, od turističke članarine ostalo bi nam 250 tisuća kuna. Dakle, dolazimo do brojke da bi Petrčane, kada bi bile samostalne, umjesto sadašnjih 400 tisuća kuna koje nam daje TZ Zadar, bile 1 milijun i 500 tisuća kuna neto u dobitku, objasnio je Stanišić.
Potužio se i na neulaganje TZ Zadra u zabavni program Petrčana za koji im Petrčane plaća.
– Mi dajemo 500 tisuća kuna Gradu Zadru koji taj novac vraća TZ grada Zadra, a koji oni ulažu samo u zabavna događanja na području grada Zadra. Mi se pitamo zašto ta sredstva nisu preusmjerena natrag na nas, u naš zabavni program?
MO Petrčane će podnijeti i kaznenu prijavu DORH-u protiv TZ Zadra zbog, kako navode,  financijskih malverzacija, odnosno fiktivnih računa koji su se sklapali između TZ Zadar i tvrtke na čijem je čelu osoba bliska kadru koji je zaposlen u TZ Zadar.
Stanišić se osvrnuo i na dugogodišnje čekanje na Rivu.
– Napokon smo je dočekali, i to je jedina investicija koja se dogodila na našem obalnom pojasu u zadnjih 30 godina. Međutim, iz TZ grada Zadra nas uvjeravaju da su ulagali u obnavljanje obale i to iznosom od 140 tisuća kuna! Firma koja je izvodila radove je Captus d.o.o., potpisuje ju Ante Grgurović, inžinjer građevine iz Gračaca Captus, adresa Nikole Božidarevića 36, 23000 Zadar, ispričao je.
U specifikaciji troškova te tvrtke je, nabraja Stanišić, izrada pješačke staze od benkovačkog kamena u iznosu od 50 tisuća kuna, zatim više računa tvrtke Captus koji se odnose na uređenje obalnog zida, dalje se navodi tvrtka Alfa Zadar, na istoj adresi, potpis istog inžinjera, odgovorna osoba je direktor Miroslav Stojanac.
– Nabrojeni su nerealno skupi radovi za koje odgovorno tvrdim da nisu izvedeni. Nikakva obala do prošle godine, kada se počeo raditi obalni zid, nije uređivana. Na temelju toga ćemo podnijeti DORH-u kaznenu prijavu protiv TZ grada Zadra, kazao je Stanišić.