Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radnicima Maraske od jeseni veće plaće i dnevnice

18.05.2018. 09:04
Radnicima Maraske od jeseni veće plaće i dnevnice


Radnicima zadarske Maraske slijede bolji dani. Zaključak je to koji proizlazi nakon sastanka predstavnika Uprave Marske, Stipe Bevande, s predstavnicima dvaju sindikata u toj tvrtki – SPIV-a pri SSSH i PPDIV-a.
– Kao što smo i najavili prošli tjedan, zatražili smo sastanak s gospodinom Stipom Bevandom kako bi razgovarali o pravima radnika. On je to prihvatio i mogu reći da smo zadovoljni onim što smo dogovorili. Saslušao je sve prigovore i prijedloge radnika te obećao kako će se već na jesen stvari promijeniti, nakon sastanka rekao je Verdan Uranija, sindikalni povjerenik Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar s kojim su u razgovorima sudjelovali sindikalni povjerenik SPIV-a Ive Buterin i njegova zamjenica Nerina Surać.
– Zbog lošeg poslovanja Uprava je u studenom 2014. donijela odluku o umanjenju plaća za 20 posto. Nedavno nam je vraćeno pet, a kako zadnje dvije godine tvrtka posluje s dobiti, od gospodina Bevande zatražili smo da nam što prije vrati preostalih 15 posto što je on prihvatio. Također, dogovorili smo i povećanje satnice, kao i veću osnovicu plaće po kojoj će se vršiti obračun. Novitet je i to što će radnici sami odlučivati hoće li raditi subotom i ukoliko pristanu dnevnica će im biti plaćena 50 posto više, kao i prekovremeni sati, zadovoljno ističu sindikalni povjerenici PPIV-a, a Uranija dodaje kako je zadovoljan i načinom na koji Bevanda, koji je prije tri godine zamijenio Vandrija Montabela, upravlja tvrtkom kao i rezultatima koje je u kratko vrijeme postigao. Uranija ističe kako u tvrtki neće biti otpuštanja, već da je najavljeno novo zapošljavanje, prvo sezonaca koji su potrebni zbog berbe, a potom i zbog povećanja obima posla.
– Nama su radnici najveće bogatstvo. Započeli smo pregovore i voljni smo udovoljiti svim njihovim zahtjevima kojima smo objektivno u mogućnosti udovoljiti. Nedavno su nam predložili Kolektivni ugovor koji je zasigurno jedan od najpovoljnijih za radnike u ovoj branši na području Hrvatske. Taj ugovor smo mi i predstavnici jednog sindikata potpisali, a sad se čeka drugi. Evo, iznijet ću samo jedan podatak vezan uz godišnji odmor. Dakle, naši radnici imaju 28 plaćenih dana godišnjega, a ja bih volio vidjeti tko to još ima. Mi bismo bili najsretniji kad bismo mogli isplaćivati puno veće plaće nego što one jesu, ali nismo. Ipak, moram istaknuti da su one trenutno među najvišima u ovoj branši, a zasigurno će uskoro biti i veće jer širimo poslovanje, uveli smo i novu liniju alkoholnih pića, zaposlili nekoliko stručnjaka i nadamo se još boljim rezultatima, ističe Bevanda napominjući kako je samo prošle godine Maraska u SAD izvezla 2,5 milijuna dolara vrijedne proizvode iz asortimana alkoholnih pića. Ističe kako uz stare i dobro poznate brendove na američkom tržištu jednako dobro prolaze i novi likeri koje odnedavno proizvode.
– Prošle godine imali smo rekordnu proizvodnju alkoholnih pića, a moram istaknuti i kako je udio izvoza alkoholnih pića brenda Marsaka dosegao 30 posto ukupnog izvoza u Hrvatskoj te da danas, primjerice, poslujemo bolje od Badela, ističe Bevanda koji je vrlo optimističan glede budućnosti ove najstarije zadarske tvrtke.