Prepoznajte na vrijeme Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
NA NARODNOM TRGU Obilježen Svjetski dan upalnih bolesti crijeva
Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su bolesti koje najčešće pogađaju mlađe ljude, a zbog straha i zaziranja od pregleda, posebno kolonoskopije, bolesti se često kasno dijagnosticiraju, kaže medicinska sestra na Odjelu gastroenterologije Marija Zubčić, te dodaje da je u javnosti tema o probavi još uvijek svojevrsni tabu
Zvonko KUCELIN
Na štandu su se organizatorima pridružili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadar

Jučer je u Zadru obilježen Svjetski dan upalnih bolesti crijeva, koji se tradicionalno obilježava na današnji dan, 19. svibnja kako bi se podigla razina svijesti u široj javnosti o ovim teškim nezaraznim, kroničnim i neizlječivim bolestima. 

Pod upalnim bolestima crijeva podrazumijevaju se, naime, dvije kronične upalne bolesti probavnog trakta - Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, o čijim su se simptomima, dijagnosticiranju i liječenju Zadrani mogli upoznati tijekom jučerašnjeg prijepodneva na štandu postavljenom na Narodnom trgu. 

Sličnosti i razlike

Ova edukativno-zdravstvena manifestacija u Zadru je ove godine organizirana drugi put, a organizirali su je zajednički Udruga medicinskih sestara i tehničara u gastroskopiji i endoskopiji Hrvatske, Opća bolnica Zadar i njen Odjel gastroenterologije, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar i Studij sestrinstva Sveučilišta u Zadru.

Kako doznajemo od medicinske sestre Marije Zubčić, bacc. ms. s Odjela za gastroenterologiju Opće bolnice Zadar cilj ove akcije je promocija zdravlja, osobito zdravlja probavnog trakta, kao i promoviranje sestrinstva kao struke, posebno u gastroenterologiji.

- Crohnova bolest i ulcerozni kolitis su bolesti koje najčešće pogađaju mlađe ljude, a zbog straha i zaziranja od pregleda, posebno kolonoskopije, bolesti se često kasno dijagnosticiraju, kaže medicinska sestra Marija Zubčić, te dodaje da je u javnosti još uvijek tema o probavi odnosno bolestima crijeva svojevrsni tabu, te se i ovom prilikom želi ukazati na važnost pravovremenog otkrivanja bolesti i ranog prilagođavanja terapije.

Inače, ovim je bolestima zajednička nejasna etiologija uzroka, pojedini simptomi i sl., pa ih nije odmah lako razlikovati samo prema simptomima. Dok Crohnova bolest može zahvatiti spoj između tankog i debelog crijeva, ali se može razviti i u bilo kojem dijelu probavnog sustava, ulcerozni kolitis je isključivo upalna bolest debelog crijeva, gdje je zahvaćena "samo" sluznica debelog crijeva i eventualno podsluznički dio. Obje bolesti manifestiraju se proljevom, dok je krv u stolici karakterističnija za ulcerozni kolitis, a bol u trbuhu kod krona. Pacijenti su često anemični zbog krvarenja i gubitka željeza, a prisutan je i gubitak tjelesne težine kod obje bolesti. Povišena tjelesna temperatura specifičnija je za kron. Kod oboljele djece dolazi i do zastoja rasta.

Prema istraživanjima u desetogodišnjem razdoblju od 2000. do 2010. godine u Zadarskoj županiji je od Chronove bolesti bilo 150 novodijagnosticiranih bolesnika, a od ulceroznog kolitisa 147. Iako nisu jasni uzroci nastanka ovih bolesti, poznato je da stanovitog utjecaja ima genetika, ali nedovoljno da bi se bolest mogla prevenirati, kao i faktori okoliša, a osobito je štetno pušenje.

Rak debelog crijeva u porastu

Svjetski dan upalnih bolesti crijeva iskorišten je i za ukazivanje na važnost ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te su se na štandu organizatorima jučer pridružili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

- U Zadarskoj županiji u tijeku je provođenje IV. ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a u tijeku je pozivanje osoba oba spola rođenih 1960. godine, nakon čega ćemo na besplatno testiranje pozivati rođene 1961. Ovim ciklusom obuhvaćene su i osobe rođene od 1945-1969. kao i osobe rođene 1963.-1965. godine, kaže dr. Ana Petrić, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Zadarsku županiju, te dodaje da se u svijetu i u Hrvatskoj posljednjih desetljeća bilježi porast pojavnosti i smrtnosti ovog raka koji se nastoji otkriti u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti kako bi se mogao što uspješnije liječiti. Upravo odazivanjem na besplatno testiranje nevidljive (oku skrivene) krvi u stolici rak debelog crijeva može se otkriti u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, odnosno u fazi adenomatoznog polipa, te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno