Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MAJA PERINOVIĆ Vozit ću sve dok mi bude užitak sjesti na bicikl

18.05.2020. 17:47


Od travnja 2018. Maja Perinović (1999.) članica je talijanske ekipe Fassa Bortolo iz Trevisa. Godinama najbolja hrvatska biciklistica prelaskom u profesionalnu ekipu napravila je veliki korak u karijeri koju je počela prije devet godina. Tada je odjenula dres BK Zadar i rukomet polagano zamijenila biciklizmom. Prvi Majin sportski izbor nije iznenađenje budući da su otac Romano i majka Lada (djevojački Nekić) bili odlični rukometaši.
– Nekoliko godina sam usporedno trenirala rukomet i biciklizam s kojima sam se prvi put susrela 2011. godine. Bilo je to na Kup utrci za 1. svibnja na Dračevcu. Tata se rekreativno bavio biciklizmom pa smo otišli pogledati utrku. Svidjelo mi se, pitala sam mogu li početi trenirati, ne očekujući puno od toga. Vidjela sam da mi dobro ide, bolje nego u rukometu i odlučila sam ostati. Nisam tada mogla zamisliti da ću nakon pet-šest godina doći do toga da ću biti najbolja u Hrvatskoj – ističe Perinović koja je prvu medalju na nacionalnom prvenstvu osvojila već 2012. kada je bila druga na PH u ciklokrosu u kategoriji do 15 godina. Prvo zlato stavila je oko vrata 2014. Nakon što je u kadetskoj konkurenciji bila najbolja na brdskom PH…


Sport i studij
Nakon završetka Gimnazije Franje Petrića, u kojoj je prolazila s odličnim uspjehom i maturirala 2018., uzela je godinu dana odmora od školovanja. Od prošle jeseni u Rijeci je upisala studij Biotehnologije i istraživanja lijekova. Rijeka je u odnosu na Zadar znatno bliža Trevisu, pa je lakše odlaziti na utrke.
– Dogovor s klubom je da treniram kod kuće i u Rijeci kad god je to moguće. Imam trenera koji redovno šalje plan i program rada i toga se držim. U Italiju odlazim samo kada bude potrebno odraditi zajedničke treninge i naravno utrke. Važno mi je pratiti sve što je potrebno na fakultetu i za sada ide sve jako dobro.
Svijet profesionalnog biciklizma daleko je od onoga na što su navikli rekreativci na dva kotača.
– Kad ste u mlađim uzrastima i pobjeđujete razmišljate o tome kako će te i kao seniori biti uspješni. Međutim, to ne ide tako lako, u što sam se i sama uvjerila. Moji rezultati još uvijek su u službi kluba, odnosno naših najboljih vozačica. Oni koji površno poznaju biciklizam teško shvaćaju da je to više ekipni, a ne toliko pojedinačni sport.
Tako je Perinović na utrkama, a prošle sezone je vozila i žensku verziju Gira, »otvara put« klupskim kolegicama.
– Ovo mi je treća godina u Italiji i tek se sada mogu nadati napretku u rezultatima. Ne možete doći u novu ekipu i očekivati da će svi biti u vašoj službi. Morate stati u red i čekati kada će drugi početi raditi za vas. Ukratko, na stazi razmišljate kako pomoći ekipi, odnosno onima koji su nominalno najbolji vozači. Ako uspijete radujete se sa svojim timom jer znate da ste uspješno odradili svoju zadaću.
Osim želje za napredovanjem, koje je u biciklizmu nemoguće bez odlaska u profesionalni sastav (Hrvatska nema profesionalnu žensku ekipu), Perinović o ovom u Zadru vrlo popularnom sportu ističe još nešto.
– Dosta mladih biciklista kad postanu dio ekipe izgube natjecateljske gušte jer često voze u službi drugih, a i odricanje odnosno napori koji se traže su daleko veći nego prije. Nije čudno što onda mnogi odustaju od biciklizma. Međutim, ja s time nemam problema. Dokle god mi bude užitak sjesti na bicikl neću odustati i tražit ću način kako što duže biti dio ovog sporta.
Premda je koronavirus zaustavio biciklistička natjecanja, Maja je svaki dan odrađivala svoje rute.
– Dnevno sam na biciklu od dva do pet sati, ovisno o uputama trenera. Prijeđem od minimalno 40 do najviše 120 kilometara dnevno. Ponekad vozim sama, a često i u društvu prijatelja iz Biciklističkog kluba Zadar. Najviše volim rute magistralom prema Velebitu. Budući da nema utrka najmanje do 1. kolovoza, mogu samo nagađati u kakvoj sam formi. Ipak, osjećam se odlično i vjerujem da ću kada počnu natjecanja potvrditi dobar rad proteklih mjeseci.


Borba s dopingom
Biciklističkih staza u Zadru ima vrlo malo, pa vožnja po cesti traži veliki oprez.
– Navikla sam da su oko mene automobili i ostala prometna sredstva. Ne razmišljam o nekom riziku u svemu tome, premda je naravno daleko lakše voziti na utrkama kada je cesta otvorena samo za bicikliste. Tek tada možete vidjeti kakve su vam mogućnosti.
Posljednjih godina biciklizam je pogođen nizom doping afera koje su bacile sjenu čak i na najpoznatije svjetske utrke.
– Riječ je o nečemu što opterećuje biciklizam i sve se radi da se slične stvari više nikada ne dogode. U tome je vrlo važna prevencija pa sam s kolegicama iz kluba slušala, a i dalje pratim niz programa na kojima dobivamo uputstva kako biti što dalje od svijeta dopinga. Naglasak je da se mora jako paziti što unosite u tijelo, posebno kad je riječ o lijekovima. Kontrole u biciklizmu su stalne i nadam se da će pomoći da se naš sport očisti od dopinga. Premda na Svjetskom prvenstvu prošle godine nisam bila ni blizu onih koje su se smatrale favoritkinjama, došli su mi u sedam sati ujutro kucati na vrata sobe i tražiti uzorak krvi.
 




Deset puta prvakinja Hrvatske


Perinović je daleko najtrofejnija vozačica u povijesti BK Zadar. U dresu matične ekipe osvojila je devet zlatnih, pet srebrnih i dvije brončane medalje na prvenstvima Hrvatske. Ovoj kolekciji dodala je još po jedno zlato i srebro osvojeno kada je na PH nastupala kao članica Fasse Bortolo.
– Bez BK Zadra i trenera Ante Radića, nekadašnjeg biciklista, ništa od toga ne bi bilo moguće. S obzirom na druge hrvatske klubove Zadar je odlično organiziran, uvijek su mi davali potrebnu logističku podršku i plod toga su rezultati koje smo zajedno ostvarili.
 
 


Povijesni rezultat hrvatskog biciklizma


Iza Maje je niz nastupa na velikim svjetskim i europskim natjecanjima na kojima je debitirala u listopadu 2016. Tada je osvojila sjajno 17. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Dohi. Godinu dana kasnije na Europskom juniorskom prvenstvu u Danskoj bila je deseta ostvarivši najbolji rezultat hrvatskog biciklizma u povijesti. Zadarski list proglasio ju je najboljom sportašicom Zadarske županije za 2017. godinu te je postala prva biciklistica s tim priznanjem. Na domaćem terenu pobjeđivala je na prvenstvima Hrvatske u svom, a vrlo brzo i u seniorskom uzrastu te joj je Hrvatski biciklistički savez triput zaredom (2017., 2018., 2019.) dodijelio titulu biciklistice godine, Nakon završetka juniorskog staža lani je bila 15. na Europskom prvenstvu u kategoriji do 23 godine, a na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj natjecala se u seniorskoj (elite) kategoriji. Među 150 vozačica na startu na kraju se našla među onih 120 koje zbog vrlo teških uvjeta nisu uspjele završiti utrku. Do cilja nije uspjela doći ni 2018. na Mediteranskim igrama u španjolskoj Tarragoni.
 
 


Najmlađa na biciklijadi Plitvice – Zadar


Kao biciklistička početnica Maja Perinović je u svibnju 2011. uspješno odvezla 150 km udaljenu relaciju od Plitvica do Zadra. Riječ je o tradicionalnoj biciklijadi na kojoj je Perinović bila najmlađa sudionica.