Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NIJE IMAO PODRŠKU Predsjednik Mjesnog odbora Silba podnio ostavku!

18.05.2020. 09:35


Nakon što je Mjesni odbor Silba jedva konstituiran iz trećeg pokušaja, opet nevjerojatna situacija na ovom otoku – ostali su bez predsjednika!
Niti pet mjeseci od imenovanja predsjednika Mjesnog odbora, Nenad Burić, član Narodne stranke Reformista, podnio je ostavku i mjesto opet ostaje bez čelnika. Zadesila ih je tako ista situacija kakvu su imali prije zadnjih kvartovskih izbora kada su godinama bili bez predsjednika MO-a svojega mjesta.
Mještani su, naime, bili sretni da su se tog 20. prosinca prošle godine konačno uspjeli dogovoriti Nenad Burić te dvoje nositelja nezavisnih lista, Gerald Baranović i Diana Klanac koji su za predsjednika MO-a podržali Burića jer niti jedna lista nije imala dovoljno glasova za samostalno formiranje Odbora.
Samo nekoliko mjeseci kasnije opet su na početku i bez vodstva. Što se to dogodilo u ovom otočnom mjestu koje opet mora funkcionirati bez predsjednika Mjesnog odbora?


Bio je pod pritiskom
Nenad Burić kaže kako je na ostavku jednostavno – bio prisiljen. Napominje da je dio članova Mjesnog odbora opstruirao njegov rad, pogotovo kada je u pitanju bila borba za kvalitetnijim linijama do Zadra.
– Upozoravao sam agenciju u Splitu da otoke ne spaja brodom, ali oni su to ipak činili, i dan danas je tako, pa naš brod ide i na Zverinac, Rivanj, Ist i Molat. Među nama u Mjesnom odboru je puklo iako smo svi mi u istom odboru i moramo puhati u isti rog, međutim, razišli smo se, bio je kratak Burić, ne želeći detaljnije govoriti o političkoj situaciji na Silbi jer je, kako napominje, jako razočaran ovime što se dogodilo nakon čak dva pokušaja konstituiranja Mjesnog odbora za formiranje vlasti krajem prošle godine.
Rječitija od njega bila je predsjednica Gradskog odbora Reformista, Vlasta Mišurac, koja, pak, kaže kako je Burić njihov uvaženi član i da im je jako žao zbog njegove ostavke.
– Razgovarali smo i vidjeli da je bio pod pritiskom. Htio je nešto napraviti jako se trudeći i stajući iza toga što je radio. I mi kao stranka stojimo iza njega apsolutno ga podržavajući, ali nije imao podršku ostalih vijećnika i zato je i podnio ostavku. Željeli su ga smijeniti, nije im odgovarao njegov način rada i komuniciranja s medijima, odnosno njegov cjelokupan rad, ističe Mišurac.


Dogovor oko novog predsjednika
Na pitanje hoće li njihova stranka sada imenovati novog predsjednika MO-a Silba, pojašnjava kako će njihov član Bogdan Lazarin zauzeti Burićevo mjesto u Odboru, ali samo kao član.
– Gospodin Lazarin ne može biti predsjednik Mjesnog odbora ukoliko ga većina ne izabere. Kako bi se izbjeglo raspuštanje MO-a i ponavljanje izbora zaključili smo se da je najjednostavnije da se gospodin Burić povuče i s mjesta člana Mjesnog odbora, tako da Odbor može dalje funkcionirati. Bilo nam je to izuzetno teško jer je gospodin Burić naš izuzetno vrijedan član, ali se morao povući i s mjesta člana Mjesnog odbora samo da ne idemo na ponovne izbore. Taj mjesni odbor sada je krnjav jer funkcionira, kao i ranije, s tri člana, a ne pet, te se njih troje moraju dogovoriti tko će biti predsjednik Mjesnog odbora i moraju to sada izglasati, kaže čelnica zadarskih Reformsta koja se ipak nada da će se članovi MO-a uspjeti dogovoriti, ponajprije za dobrobit mjesta.
– Oni žive na Silbi i žive taj život otoka, stoga se nadam da će biti toliko razumni da će se uspjeti dogovoriti, poručuje na kraju Mišurac.
Velika je ovo šteta za ovaj prekrasan otok koji je posljednjih godina doživio pravi turistički procvat. No, čini se kako se i u malim sredinama odvijaju prave političke igre.




Tražio bolje uvjete prijevoza
Naime, sada već bivši predsjednik MO Silba u našem je listu krajem ožujka čak najavio bojkot brodske linije koju im je zbog pandemije koronavirusa odredio Grad Zadar uspostavljajući brzobrodsku liniju za opskrbu otoka četiri puta tjedno. Odlukom o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prijevozu, koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio 21. ožujka 2020. godine, izostavljene su linije prema zadarskim otocima Silbi, Olibu i Premudi. Grad Zadar kontaktirao je Agenciju za obalni linijski promet, nakon čega je ukinuta redovna linija i uvedena izvanredna brzobrodska linija Olib-Silba-Premuda-Zadar, s ticanjem na Istu, koja prometuje četiri puta tjedno dok su na snazi mjere ograničavanja javnog prijevoza u obalnom linijskom prometu.
No, s ovakvom se odlukom Grada predsjednik Mjesnog odbora Silbe nije slagao, tražeći za mještane bolje uvjete prijevoza. Upozorio je je kako je ovo vrlo loše rješenje s kojim se oni ne mogu pomiriti »jer je i opasno za mještane sva ova četiri otoka«.


Najavio bojkot brodske linije
– Već pet mjeseci vozi trajekt na relaciji Ist-Olib-Premuda, bez Silbe, a za Silbu je dvaput mjesečno vozio mali trajekt za našu opskrbu jer se ovdje gradi pristanište. Time smo bili zadovoljni, kao i Premuđani i Olibljani, međutim, ovim novim rješenjem ne možemo biti zadovoljni. Krizna je situacija i nikom ništa ne želimo komplicirati, ali neće im ovako ići ubuduće. Silba je spremna, a nagovorit ćemo i Olib i Premudu, da ignoriramo brod i to na način da se nećemo ukrcati na brod, najavio je tada Burić, napominjući kako Grad »sve ovo radi zbog uštede, a ne zbog sigurnosti od koronavirusa«.
No, njegove se radikalne najave očito nekome nisu dopale te je na kraju morao podnijeti ostavku. Mještanima sada ostaje za nadati se da će troje članova Mjesnog odbora ipak između sebe izabrati predsjednika i da će mjesto moći funkcionirati bez službenika gradskog Odjela za gradsku samoupravu i opće poslove koji bi im dolazio tek po potrebi.