Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Atletskom utrkom odana počast trojici policajaca tragično stradalim u Pakoštanima

18.05.2021. 10:30


Kako se dostojanstveno i s puno domoljublja i empatije, ali bez velike pompe i bez velikih financijskih troškova može održati neka manifestacija pokazali su Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90 – 91 predsjednika Tomislava Božića – Tice i Atletski savez Zadarske županije predsjednika Slobodana Mijolovića, koji su uz potporu Općine Pakoštane i Grada Biograda na Moru održali prvu memorijalnu atletsku utrku od Pakoštana do Biograda u dužini od 7,6 kilometara.
– Riječ je memorijalnoj atletskoj utrci u sjećanje na trojicu tragično poginulih redarstvenika Policijske uprave zadarske: Olivera Pešića (21) i Marinka Adžića Kapitanovića (26) te Ivana Ćurkovića (28) koji je iza sebe ostavio dvoje malodobne djece, kazao je voditelj programa Damir Božin, član Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. – 91.


Časan, odgovoran i težak posao policajca
Njih su trojica pod tragičnim okolnostima ubijeni 16. svibnja 1995. godine u Pakoštanima, dok su obavljali službeni zadatak.
– Pokojni kolege Marinko, Ivan i Oliver, kao pripadnici policije obavljali su različite policijske poslove i aktivno su sudjelovali u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, istaknuo je Božin.
Tužna je brojka poginulih hrvatskih redarstvenika tijekom Domovinskog rata, u PU zadarskoj poginulo je 19 pripadnika, policijskih službenika. Ukupno je u Republici Hrvatskoj poginuo 761 policajac, dok ih se 27 još uvijek vode kao nestali.
– Biti policajac je častan, odgovoran i težak posao. Naši heroji, policijski službenici, postali su branitelji i hvatali se u koštac s nepreglednim spektrom najkompliciranijih zadataka. Ne samo da su dali prve žrtve i obavljali prvu obranu, nego su provodili i operativne akcije te bili nositelji obrane od agresije. Sve u cilju da živimo u slobodi i budemo svoji na svome, poručio je predsjednik Tomislav Božić – Tica, još uvijek aktivni policajac.


Šampioni Ivan Pikunić i Radmila Maksimović
Šampion memorijalne utrke je Ivan Pikunić (ASK Rogovo) koji je 7,6 kilometara pretrčao za 27 minuta i 20 sekundi. Drugoplasirani je Željko Birkić (ASK Rogovo), a trećeplasirani Juraj Bilaver (AK Alojzije Stepinac).
Šampionsku titulu osvojila je Radmila Maksimović iz Šibenika s rezultatom 33 minute i 55 sekundi. Drugoplasirana je Jelena Barešić iz Pakoštana, a trećeplasirana njezina sumještanka Matea Jurčić.
– Atletski klubovi koji djeluju u Atletskom savezu Zadarske županije rado i s veseljem sudjeluju na utrkama u povodu obilježavanja značajnih datuma Domovinskog rata, memorijalnim i humanitarnim utrkama, jer je riječ o posebnim utrkama, naglasio je Slobodan Mijolović.




Obitelji i rodbina poginulih
Pehare najboljima uručili su članovi obitelji tragično preminulih policajaca Pešić i Ćurković.
– U utrci je sudjelovao 21 atletičar i atletičarka iz Zadra i Šibenika. Najmlađi je bio 18-godišnji Karmelo Mrvica, a najstariji 75-godišlji Slave Kazija, kazao je Mijolović.
Memorijalnu utrku svojom su nazočnošću, između ostalih, uveličali državni tajnik Šime Mršić, biogradski gradonačelnik Ivan Knez, načelnik Policijske postaje Biograd na Moru Albert Šarin i brojni drugi.
Nakon podjele zahvalnica za sve sudionike i pehara za najuspješnije atletičare i atletičarke s puno emocija ispred spomen obilježja obitelj i rodbina poginulih policajaca, članovi udruge i drugi nazočni, odali su počast trojici tragično poginulih redarstvenika Policijske uprave zadarske.


Spomen obilježje
U povodu obilježavanja 26. obljetnice tragične pogibije trojice hrvatskih redarstvenika u Pakoštanima, objekt Policijske postaje Biograd nosi ime »Centar hrvatskih redarstvenika Ivana Ćurkovića, Marinka Adžića -Kapitanovića i Olivera Pešića«.
Postavljeno spomen obilježje i ploča s imenima poginulih policajaca svjedočit će sadašnjim i budućim naraštajima o njihovoj požrtvovanosti u obavljanju policijskog posla i čuvati od zaborava sjećanje na njihovu žrtvu.