Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biograđani, Ninjani, Obrovčani i Pažani izabrali vlast, Benkovčani u drugom krugu

18.05.2021. 08:10


Završen je prvi krug lokalnih izbora, prebrojeni su glasački listići. Od šest gradova u Zadarskoj županiji u Biogradu na Moru, Ninu, Obrovcu i Pagu izbrana je nova-stara gradska vlast, dok će birači iz Zadra i Benkovca u drugom krugu krajem svibnja na Dan državnosti odlučivati o gradonačelniku u slijedećih četiri godine.
U Benkovcu je na izbore izašlo nikad više birača od Domovinskog rata, oko 4.700 birača ili oko 600 više nego na prošlim izborima. Od četiri načelnička kandidata u drugi krug je ušao aktualni gradonačelnik Tomislav Bulić (HDZ) koji je bio prekratak za 162 glasova da pobjedi protukandidata Franu Tokića (Domovinski pokret-MOST).
-Zahvaljujem se građanima Benkovca i gradskih naselja što su prepoznali rad predstavničkog tijela i izvršne vlasti i što su nam dali glas. Išao sam iskreno s rezultatima u proteklom mandatu, rekao je Tomislav Bulić.


Zadovoljni izbornim rezultatom
U Gradskom vijeću HDZ će imati 9 vijećnika, DP-MOST četiri, a po jednog vijećnika SDP i nezavisni Borna Nimac. Po prvi puta od Domovinskog rata u Vijeću nema pripadnika srpske nacionalne manjine, dosadašnji vijećnici Jovan Bojanić (DSS) i Djuka Katarina Vrcelj (SDSS) bili su prekratki u glasovima.
-Nakon prospavane noći i provedene analize, možemo potvrditi da smo zadovoljni izbornim rezultatom. U Gradskom vijeću imamo apsolutnu većinu, a bili smo i blizu za pobjedu gradonačelnika već u prvom krugu. Polako, smireno, nudeći svoj program idemo u drugi krug izbora, najavio je Tomislav Bulić.
U Obrovcu je dr. Ante Župan (HDZ) u još jednom gradonačelničkom mandatu, za više od 400 glasova pobijedio je protukandidata Marka Klanca (HSLS-MOST). U Gradskom vijeću HDZ će imati 6 vijećnika, koalicija HSLS-MOST četiri, SDSS dva i nezavisni Radovan Čiča.
-Jako smo zadovoljni izborima, ovo je veliki uspjeh jer ćemo imati i većinu u Gradskom vijeću. U idućem razdoblju potrebna nam je stabilnost, koja se može ostvariti jedino sigurnom političkom situacijom u Gradskom vijeću, istaknuo je dr. Ante Župan.


Dopunski izbori u Obrovcu
U Gornjem Karinu u nedjelju, 23. svibnja 2021., zbog utvrđenog viška jednog glasačkog lista najvjerojatnije će se ponoviti izbori za gradonačelnika Obrovca. A kako shodno Ustavnom zakonu o nacionalnim manjima u Vijeću treba biti četiri manjinska vijećnika, a izabrana su tek tri, za 90 dana održat će se dopunski izbori za još jednog vijećnika srpske nacionalne manjine.
-Nakon dopunskih izbora Gradsko vijeće umjesto 13 brojit će 14 vijećnika, reći će dr. Župan.
U Ninu gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) nije imao protukandidata, a u Gradskom vijeću će sjediti 10 vijećnika HDZ-a i tri vijećnika MODES-a najdugovječnijeg ninskog vijećnika Veljka Šalova.
U Biogradu na Moru je gradonačelnik Ivan Knez (HDZ-SU-Reformisti) za 651 glas pobijedio nezavisnog Antu Fuzula. U Gradskom vijeću će biti 8 vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika nezavisnog Ante Fuzula te po jedan vijećnik nezavisnog Lea Zorice i SDP-a.




Građani su ti koji odlučuju
– Najvažnije je da su građani rekli svoje. Osim što su dali potporu nama, birači su dali potporu i našem programu. I dalje ćemo predano raditi na boljitku našeg kraljevskog grada u srcu Jadrana, poručio je Ivan Knez.
Voljom birača gradonačelnik Paga je Ante Fabijanić (HDZ- MODES -Reformisti), u novom četverogodišnjem gradonačelničkom mandatu, dok će u Gradskom vijeću imati apsolutnu većinu za donošenja odluka važnih za ovaj grad soli, čipke i sira.
-Velika im hvala što su podržali mene kao gradonačelnika i našu listu za Gradsko vijeće. Predano ću služiti Gradu Pagu u iduće četiri godine, bez političkih kompromisa i trgovanja. Jedino možemo razgovarati ako je interes grada na prvom mjestu, zaključio je Ante Fabijanić.