Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Event industrija je na koljenima i neće ustati preko noći

18.05.2021. 10:07


Predstavništvo udruge Glas poduzetnika, koja okuplja mikro, male i srednje poduzetnike, obrtnike, samozaposlene i sve koji rade u privatnom sektoru, prošlog je tjedna uputila javni apel Vladi Republike Hrvatske da bolje potpomogne ionako mršavo poslovanje povremenih prijevoznika, turističkih agencija i tvrtki za organizaciju zabavnih događanja. Kako stvari sada stoje event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nalaze na izdisaju.
– U medijima često možemo čuti iz Vlade i nadležnih ministarstava da poduzetnici dobivaju značajnu pomoć. Međutim, potpora za očuvanje radnih mjesta nije dovoljna mjera pomoći za djelatnosti koje imaju pad prometa veći od 90%. Uz sve ostale probleme, mnogi poduzetnici imaju problema s pokrivanjem fiksnih troškova, podmirivanjem rata kredita… Stoga su im potrebne značajne mjere i sredstva koja će osigurati nastavak poslovanja i likvidnost tvrtki, stoji u priopćenju udruge Glas poduzetnika.


Potpuni pad poslovanja
Kako bismo provjerili stanje u Zadarskoj županiji, razgovarali smo s Manolom Birkićem, predstavnikom udruge Glas poduzetnika za Zadarsku županiju.
– Trenutačno stanje u Zadarskoj županiji u navedenim industrijama je toliko loše da nismo ni svjesni koliko će se teško tvrtke vratiti na predpandemijsko poslovanje i koliko dugo će trebati da se oporave, ako se uopće oporave. Veliki broj malih poduzetnika, niti uz mršavu pomoć države jednostavno nema sredstava da spasi poslovanje, kaže Birkić.
Zbog pandemije koronavirusa, poduzetnici iz sektora povremenog prijevoza, koji uvelike ovise o turizmu, već više od godine dana praktički ne posluju. Kako upozoravaju iz udruge Glas poduzetnika, radi se o djelatnosti koja je u 2019. ostvarila 2,8 milijardi kuna prihoda, koji su skoro u potpunosti izostali od pojave koronavirusa. Iz udruge su istaknuli kako se ništa nije učinilo kako bi se pomoglo ovoj gospodarskoj grani. Povremeni prijevoz putnika je djelatnost koja je prva osjetila posljedice krize uzrokovane pandemijom.
– Ako pogledamo sektor povremenog prijevoza, većina poduzetnika prodaje svoja vozila, jer nisu u mogućnosti izdržati ovakav ekonomski pad. Povremeni prijevoz putnika djelatnost je koja se nalazi u velikim problemima zbog neriješenih problema s leasing kućama i moratorijima na kredite. Poduzetnici iz tog sektora također imaju najskuplja sredstva za rad, koja se većinom financiraju putem leasinga. Vlada i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zasada nisu ostvarili nijedno obećanje dano poduzetnicima u sektoru povremenog prijevoza putnika, objašnjava Birkić.
Industrija, koja je, naročito u ljetnim mjesecima, prvenstveno orijentirana na ponude za turiste, već više od godine dana, zbog pandemje koronavirusa, ima skoro sto postotni pad poslovanja. Jedino što je Vlada zasada osigurala poduzetnicima iz tog sektora je potpora za očuvanje radnih mjesta, koja pokriva samo jedan mali segment poslovanja u event industriji.


U predsezoni kalendari su bili puni događanja
– Event industrija je na koljenima, jer već više od godinu dana nema koncerata, konferencija, sajmova i drugih događanja. U njihovom slučaju Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo turizma i sporta mjesecima smišljaju modele za sigurno održavanje evenata, ali uporno izbjegavaju osigurati sredstva za obeštećenje tvrtki kojima je onemogućen rad, stoji u priopćenju Udruge.
Ni u Zadarskoj županiji, koja se gospodarski velikim dijelom oslanja na uspjeh u turizmu, situacija nije ništa povoljnija.
– U ovo doba prijašnjih godina, građani bi odabirali na dugim popisima gdje provesti vikend, jer već su u razdoblju predsezone kalendari bili puni nekih događanja, što je sada svedeno na poneku optimističnu reklamu da će se nešto održati, što se na kraju zbog epidemiološke situacije odgodi. Samoj event industriji, ako se prisjetimo stanja kakvo mi poznajemo, trebat će dugo dugo vremena da se povrati na staro poslovanje. Čak i da se sada nekom magijom riješimo covida, psihološki je toliko dubok efekt i strah među ljudima da će im trebati puno vremena da se opuste i ponovo normalno bez straha krenu među ljude, istaknuo je Birkić te podsjetio kako nisu samo organizatori velikih događanja oni koji su pretrpjeli velike gubitke.
– A opet nije tu samo riječ o organizatorima velikih evenata. Treba se osvrnuti i na manje obrte tipa prodavanja kokica, kukuruza i takvih stvari, koje su se prodavale uz sami događaj, sve je to u stagnaciji. Naš je grad ta situacija naročito pogodila, jer se većina koncerata i događanja odrađivala za turiste, a sad ni njih nema, upozorava Birkić zaključujući kako je veliko pitanje koliko će tvrtki koje se bave organizacijom evenata preživjeti krizu koja je eminentna nakon popuštanja mjera jer nije izgledno da će se mentalni sklop promijeniti preko noći.




Djelovanje sportsko – rekreativnih plesnih klubova
Osim stanja u gore navedenim industrijama, udruga Glas poduzetnika osvrnula se i na nelogičnost mjera za djelatnost sportsko – rekreativnih plesnih klubova, kojima još uvijek nije dozvoljen rad i nastavak aktivnosti. Plesne škole zatvorene su već punih osam mjeseci, a plesne aktivnosti održavaju se u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost.
– Sportski i rekreativni plesni centri imaju dovoljno velike dvorane koje se redovito prozračuju, čiste i dezinficiraju. Plesni parovi na tečaju nose maske i najčešće dolaze iz istog kućanstva. Uz to, plesni učitelj ne dodiruje plesače i nema fizički kontakt s njima. U rekreativno – sportskim klubovima pojedinci plešu i vježbaju sami te ne ostvaruju nikakav fizički kontakt s plesnim učiteljem, već uče plesati vizualno (ponavljanjem pokreta) i auditivno (slušajući učitelja). Kod sportskih plesnih parova koji vježbaju ističemo da se kontakt ostvaruje isključivo između dvije osobe koje nikada tijekom treninga ne dolaze u bliski kontakt s drugim osobama na treningu ili natjecanju. Hrvatski sportski plesni parovi zbog situacije u kojoj im je u potpunosti zabranjen rad redovito odlaze na treninge i sportska natjecanja u susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Italiju, gdje se treninzi te plesna natjecanja normalno održavaju. Razlog zatvaranja je nedovoljna upućenost u djelatnost, piše u priopćenju udruge Glas poduzetnika.