Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šestan: Bit ćemo pravi na Euru

18.05.2021. 07:16


Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija prekjučerašnjom pobjedom u Apeldoornu nad domaćinom Nizozemskom od 3:2 (27:25, 25:23, 18:25, 24:26, 15:13) izborila je nastup na Europskom prvenstvu koje će se u rujnu održati u Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj. Posljednji put naši su igrači na kontinentalnoj smotri nastupili 2015. godine.
Dvoboj protiv Nizozemaca, koji su prije zadnjeg kola osigurali prvo mjesto i izravan prolaz na EP, može se opisati kao igra živaca i težak psihološki susret, ali ništa manje i fizički zahtjevan budući da SU dan ranije hrvatski odbojkaši u pet setova slomili otpor Šveđana, dok su Nizozemci imali dan više za odmor.
– Najvažnije je bilo izboriti nastup na Europskom prvenstvu, što smo i ostvarili. Znali smo da je to realan, ali i težak cilj – kaže Zadranin Filip Šestan, koji je sa 17 poena predvodio naše igrače do pobjede nad Nizozemcima.
– Malo samo zakompicirali situaciju budući da smo umjesto planiranih tri, sa Švedskom dan ranije osvojili dva boda. Ipak, uz povoljan rasplet u ostalim skupinama za EP nam je trebao jedan set protiv Nizozemske, koja je imala status favorita u našoj skupini, a bili su i domaćini drugog turnira. Zato smo željeli što prije do potvrde Eura i to nam je pošlo za rukom već u prvom setu. Kada više nije bilo imperativa rezultata mogli smo igrati opuštenije i potvrditi kvalitetru koju smo pokazali i u prvoj utakmici s Nizozemcima u Zadru.
Hrvatski su odbojkaši od ovog vikenda ponovno u pogonu, ovoga puta u Srebrnoj skupini Europske lige, što će biti sjajna priprema za Europsko prvenstvo.
– Uspjeh protiv Nizozemske je veliki poticaj za sljedeće nastupe, a posebno za Europsko prvenstvo na kojem očekuje naše pravo izdanje i dobar rezultat. Ova reprezentacija ima veliki potencijal s kojim i dalje možemo računati na dobre nastupe.
Ivan Raič, korektor naše reprezentacije, uz Šestana je protiv "tulipana" bio najučinkovitiji u našim redovima.
– Znali smo prije utakmice da nam je dovoljan jedan set da budemo među najboljim drugoplasiranim reprezentacijama koje idu na Euro, no počeli smo dosta nervozno od početka. Ipak, pokazali smo da imamo karakter u završnici prvog seta, i kada smo ga dobili u našu korist zaigrali smo rasterećenije. Zapravo smo tek tada počeli slobodnije igrati. Mislim da je to bila dobra, kvalitetna i zanimljiva utakmica u kojoj smo mi ipak na kraju zasluženo slavili.
Kapetan naše reprezentacije i uz Ivana Raiča njen najdugovječniji član, Tsimafei Zhukouski, nakon susreta nije krio sreću:
– Htio bih čestitati svojoj ekipi, cijelom stručnom stožeru i svim ljudima koji su vjerovali u nas. Teško je trenutačno opisati osjećaje nakon ovog dugo očekivanog uspjeha za koji smo puno radili. Za Euro ćemo se maksimalno spremiti i vjerujte da vas nećemo razočarati.


Putnici na EP
Na ovogodišnjem Euru nastupit će 24 reprezetacije. Izravno su pravo nastupa ostvarili domaćini Poljska, Češka, Estonija i Finska te osam najboljih reprezentacija s prošlog EP-a (Srbija, Slovenija, Francuska, Rusija, Italija, Ukrajina, Njemačka i Belgija). U kvalifikacijama se tražilo još 12 putnika na Euro, a uz Hrvatsku to su još Nizozemska, Bugarska, Turska, Latvija, Slovačka, Grčka, Portugal, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Bjelorusija i Crna Gora.


Skupina A
1. Nizozemska       4       3       1       11:5       10
2. Hrvatska       4       3       1       10:8       7
3. Švedska       4       0       4       4:12       1




Ljestvica drugolasiranih
1. Španjolska       4       3       1       10:5       9
2. S. Makedonija       4       3       1       10:5       9
3. Grčka       4       3       1       9:5       8
4. Hrvatska       4       3       1       10:8       7
5. Bjelorusija       4       2       2       9:7       7
6. Švicarska       4       2       2       7:9       5
7. Austrija       4       1       3       6:9       4
Napomena: Pet najboljih ide na EP.