Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šimunov: Pomlađivanjem voznog parka osigurat ćemo kvalitetiniju uslugu

18.05.2021. 08:53


U sklopu Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, autobusnom operateru Liburnija d.o.o. odobren je projekt »Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.«
Cilj Poziva je zamjena voznog parka i osiguranje odgovarajuće razine usluge javnog prijevoza na linijama koje su predmet Ugovora o javnim uslugama. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i direktor Liburnije d.o.o. Edvin Šimunov potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta iznosi 49.450.937,50 HRK, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 39.560.750,00 HRK, dok je iznos bespovratnih sredstava 33.500.000,00 HRK koji će se financirati iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos od 6.060.750,00 HRK financirat će se sredstvima korisnika.
Na to potpisivanje ugovora osvrnuo se i direktor Liburnije Edvin Šimunov koji je sretan zbog ponavljanja projekta jer, kako kaže, ovo će značajno povećati kvalitetu života u Zadru.
– Nakon uspješno provedenog prethodnog projekta dobili smo pozitivnu ocjenu SAFU-a i time omogućili ponavljanje projekta. Nabavom prijašnjih 25 autobusa smanjili smo emisiju štetnih plinova za 1 tonu dnevno, a nabavkom ovih novih smanjenje ćemo gotovo udvostručiti, rekao je Šimunov te nadodao kako će po završetku projekta 3/4 Liburnijinog voznog parka biti mlađe od četiri godine što će znatno povećati i sigurnost i udobnost za sve putnike.
Ovim projektom planira se nabava 21 autobusa, od toga će biti 6 gradskih niskopodnih (12 m), 12 prigradskih visokopodnih (12 m), 1 prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide (12 m) i 2 prigradska visokopodna autobusa (15 m) koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a kojima će se zamijeniti dio zastarjelog voznog parka, a u skorije vrijeme planira se i nadogradnja opreme u svim Liburnijinim autobusima.
– Ovo je nastavak našeg uspješnog projekta i pomlađivanjem voznog parka osigurat ćemo kvalitetiniju uslugu javnog prijevoza građanima na području Zadra i prigradskih jedinica, a standard i kvaliteta će nam biti u vrhu Europske unije, zaključio je Šimunov.