Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjesto uživo na ocjenjivanje se predaju videosnimke

18.05.2021. 09:02


U Koncertnoj dvorani braće Bersa, u Kneževoj palači, jučer je na konferenciji za medije predstavljen program ovogodišnjeg 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar, koje će se, nakon što zbog pandemije nije održan dvije godine, po posebnim epidemiološkim smjernicama održati u petak 21. i subotu 22. svibnja. Konferenciju su vodili Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, Tomislav Košta, umjetnički ravnatelj natjecanja i predsjednik Upravnog vijeća Igor Cecić.


Ocjenjivanje na temelju snimki
Zbog pandemije koronavirusa, natjecanje zborova će se ove godine održati u virtualnom obliku, tj. natjecatelji će na ocjenjivanje predati videosnimku izvedbe.
– Ove će se godine natjecanje održati u drukčijem formatu od onoga na koji su navikli naši posjetitelji. Tijekom priprema za ovogodišnje izdanje, nadali smo se da će se barem mali dio festivala moći izvesti uživo, pošto su nas epidemiološke mjere spriječile da posljednje dvije godine uživo organiziramo natjecanje, rekao je Košta, te istaknuo kako je ove godine promijenjen format natjecanja.
– Ove godine smo promijenili pravila natjecanja, tj. dozvolili smo natjecanje predajom videosnimki. U prvom ciklusu prijava bilo je prijavljeno sedam zborova, što se promijenilo nakon što smo zbog epidemioloških ograničenja bili prisiljeni otkazati izvedbe uživo. Ono što je sigurno, jest da će se ove godine natjecati tri zbora, koja će se predstaviti putem videa, što je vrlo neuobičajeno, ali smo unatoč promijenjenom formatu natjecanja odlučili riskirati i nastaviti s organizacijom natjecanja, poručio je Košta dodajući kako je u petak u 11 sati, u Kneževoj palači otvaranje natjecanja i predstavljanje zbirke »Antologija hrvatske zborske glazbe«.
– Istoga dana, 21. svibnja, od 18.00 do 20.00 sati, umjesto poznatih promenadnih koncerata, koje smo organizirali ranijih godina, na nekoliko punktova u gradu planiramo reprodukciju videa iz ranijih godina, rekao je Košta.
– U subotu u jutarnjim satima, od 11.30 do 12.30 na rasporedu je održavanje natjecanja putem videosnimki. Ove se godine natječu dva zbora iz Hrvatske i jedan iz daleke Indonezije. U kategoriji mješovitih zborova natječu se Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale iz Splita i zbor Gita Advayatva iz Jakarte, a u konkurenciji muških zborova Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. U 20.00 sati je završna priredba i dodjela nagradi i priznanja, rekao je Cecić.


Međunarodni ocjenjivački žiri
Organizatori natjecanja su se, kao i svake godine, potrudili da u ocjenjivački žiri natjecanja okupe renomirane domaće i inozemne stručnjake i umjetnike.
– Red je i da predstavim članove Međunarodnog prosudbenog povjerenstva, koje će također prisustvovati putem videoveze. Ovogodišnji su članovi Jasminka Ostojić, dirigentica i profesorica na akademiji u Zagrebu, predsjednica Međunarodnog prosudbenog povjerenstva. Drugi član ocjenjivačkog povjerenstva je Tomislav Fačini, profesor dirigiranja na akademiji i bivši umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri u Donatu. Treća članica je Viktorija Čok, izvanredna profesorica na Institutu za crkvenu glazbu Sveučilišta u Zagrebu i proslavljena hrvatska skladateljica, koja prvi put obnaša dužnost članice povjerenstva. Ove godine imamo i dvoje inozemnih stručnjaka, koji će ocjenjivati nastupe zborova. To su Csaba Kutnyánszky iz Budimpešte, inače profesor zborskog dirigiranja na Glazbenoj akademiji Liszt Ferenc, stručnjak iz područja zborske glazbe i član predsjedništva Udruženja mađarskih zborova i orkestara i slovenska dirigentica, skladateljica i redateljica Karmina Šilec, umjetnička ravnateljica nekoliko umjetničkih zborova i ansambala i sveučilišna profesorica dirigiranja. Uistinu se trudimo da svake godine promoviramo kriterij izvrsnosti natjecanja, te da i međunarodni prosudbeni žiri bude sastavljen od renomiranih domaćih i stranih stručnjaka, koji svojim iskustvom i vještinama pariraju visokoj kvaliteti i talentu natjecatelja, rekao je Cecić.




Duga tradicija zborskog pjevanja
Nositelji zborskog pjevanja u Zadru ponajprije su Hrvatsko glazbeno pjevačko društvo Zoranić, osnovano 1908. godine i Festival pjevačkih zborova Hrvatske, koji se u Zadru održavao od 1973. godine do početka Domovinskoga rata. Na tim je temeljima grad Zadar 1997. osnovao Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, događanje glazbeno – natjecateljskog karaktera koje od tada do danas ima ulogu sljedbenika, nositelja i poticatelja tradicije amaterskog zborskog pjevanja. U svojih je 12 godina ugostilo mnoge pjevače i stručnjake iz zemlje i inozemstva.


Skladatelji životno vezani za Zadar
Ovogodišnje natjecanje obilježit će i predstavljanje antologije hrvatske zborske glazbe, kojom Koncertni ured Zadar najavljuje početak izdavačkog rada.
– »Antologija hrvatske zborske glazbe« nastala je u sklopu inicijative za početkom izdavačke djelatnosti Koncertnog ureda Zadar, što planiramo već duže vrijeme. Riječ je o veoma reprezentativnom i luksuznom izdanju, koje je uredila Jasminka Ostojić, a koja donosi zanimljiv presjek hrvatske zborske glazbe od 16. stoljeća do danas. Posebno su istaknuti skladatelji koji su životno vezani za Zadar, kao što je Blagoje Bersa, kako bi zbirka osim međunarodnog imala i lokalni značaj. Ona je dvojezična i imat će oko 100 stranica, te ćemo je predstaviti u petak, na otvorenju natjecanja. Knjiga je vrlo praktična, a nudit će se i u tiskanom i u elektroničkom izdanju, kazala je Ivković.