Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Županija s najnižom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti treba i drugu angiosalu

18.05.2021. 11:15


Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Silvio Bašić nedavno je u pratnji župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića posjetio Opću bolnicu Zadar gdje ga je ravnatelj Željko Čulina upoznao s najvažnijim aktivnostima koje se provode u sklopu ustanove.


Značajan iskorak
– Ugodno sam iznenađen postignutim napretkom i kvalitetom usluge koju pruža Opća bolnica Zadar. Bolnica je ostvarila značajan iskorak u posljednjih nekoliko godina, pogotovo s novom opremom koja podiže kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga, istaknuo je tom prigodom državni tajnik Bašić.
Značajan doprinos u ostvarenju povećanja kvalitete zdravstvenih usluga koje se obavljaju u OB-u Zadar ima i Ministarstvo zdravstva koje je samo tijekom protekle godine zadarskoj bolnici doniralo 16,2 milijuna kuna vrijednu opremu pa je državni tajnik ovom prigodom obišao novi RTG uređaj za interventne kardiološke zahvate – angiosalu te novi CT uređaj koji su financirani sredstvima dodijeljenim od strane Ministarstva.
– Upoznali smo ga s djelovanjem pojedinih bolničkih odjela i službi, primjerice, s radom Odjela za kardiologiju koji je odjel s vrhunskom opremom i stručnjacima i kao takav je, slobodno možemo kazati, u rangu kliničkih bolnica. Zahvalio sam mu na aktivnoj potpori ministarstva radu naše bolnice te očekujemo da će se dobra suradnja i dalje nastaviti, poručio je tada ravnatelj Čulina.
Dakle, to je veliko priznanje za Opću bolnicu Zadar i Odjel za kardiologiju koji vodi dr. sc. Dražen Zekanović, a kako kaže, to nije slučajnost, već plod dugogodišnjeg rada i ulaganja ponajprije u kadrove, još od vremena kada su Odjel vodili dr. Albino Jović i dr. Davor Nekić.


Vodeći uzrok smrtnosti
– Kardiovaskularne bolesti su uzrok smrtnosti broj jedan i u Hrvatskoj i u svijetu. Naša županija može se pohvaliti činjenicom da ima najnižu smrtnost kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima u državi zahvaljujući dobrom radu kako liječnika opće medicine, tako i kardiologa. To je važan podatak za koji se malo zna, započeo je dr. Zekanović dodavši kako su po tom pitanju vrlo reprezentativni, ali da to nije od jučer te da je takav pozitivan trend počeo i prije njega, a da će i njega zamijeniti netko jednako dobar, ili čak bolji.
Skromni dr. Zekanović naglasio je koliko je važno prenositi znanje.
– Mene je netko naučio, ja sam nekome prenio. I idemo dalje, tako to funkcionira, zaključio je ne pripisujući sebi sve zasluge za, između ostalog, nedavno priznanje državnog tajnika Bašića.
Prije skoro godinu dana dr. Zekanović je za Zadarski list kazao da ga raduje stručni napredak i sazrijevanje mlađih kolega, a da je razlog za brigu uvijek isti – angiosala stara već 12 godina.
– Htio sam podsjetiti da nemamo angiosalu koja je prijeko potrebna za naš rad. Ne može se nikoga ozbiljno liječiti ako najprije nisi vidio kakvo mu je srce, kakve žile, ima li problema i sl. Dakle, bez angiosale nema nikakve ozbiljne priče. Nakon tog intervjua dobili smo tu angiosalu i sad ostaje problem druge. Ta druga je stara, kupljena 2007. godine novcem Grada Zadra i bilo bi vrijeme da sad to odradi Ministarstvo, da nas ne zaboravi, ispričao je dr. Zekanović i rekao da je državni tajnik Bašić obećao pomoć po tom pitanju, kao i ministar Beroš.




Liječenje akutnog infarkta miokarda
Dakle, sad trebaju obnovu postojeće, odnosno novu salu. U jednoj bi radili intervencije na krvnim žilama srca i druga na kojoj bi radili pacemakere i intervencije za aritmije srca.
Dr. Zekanović, kao i svi pacijenti i njihovi najbliži, nadaju se da bi se to moglo ostvariti u skoroj budućnosti.
Godišnje Odjel obrađuje preko 2 000 pacijenata, svake godine naprave preko desetine tisuća pregleda u polikliničkom dijelu, a od operativnih zahvata rade invazivni kardiološki dio, godišnje oko 1200, 1300 invazivnih procedura vezano za koronarne krvne žile i 300 do 400 procedura vezanih za aritmije.
– U nekim stvarima smo hrvatski pioniri, a liječenje akutnog infarkta miokarda jedna je od stvari u kojima smo najuspješniji u državi. Mi smo dio PCI mreže, k nama dolaze pacijenti iz OB Knin, OB Gospić, dijela Šibenika, Biograda. U toj mreži se po dojavi o infarktu bolesnika upućuje u Kardiološki laboratorij, gdje se odmah provodi primarna koronarna intervencija s implantacijom stenta. Time sprječavamo kardiomiopatiju srčanog mišića, što znači da pacijentu spašavamo život, ali i funkcionalnost srčanog mišića, kako bi nakon završetka liječenja mogao voditi normalan život, saznajemo od voditelja Odjela za kardiologiju dr. sc. Zekanovića koji dodaje kako godišnje imaju oko 250 »velikih« infarkta i oko 250 »manjih« što su neupitno velike brojke.
U skladu s takvim uspješnim rezultatima, uočava se da zaista Odjel za kardiologiju OB Zadar nimalo ne zaostaje za kliničkim centrima i da bi trebali aplicirati u tom smjeru razvoja.
– Mislim da je ta procedura u tijeku, samo što se to razvuklo zadnjih nekoliko ministarskih mandata, ostalo nam je obećanje, komentirao je dr. Zekanović potencijalni znatni napredak.


Uspješno »kucanje« tijekom pandemije
Nezaobilazno pitanje su redovni pregledi tijekom pandemije.
– Mogu se pohvaliti da imamo zapravo iste radne brojke i u koroni i bez korone. Činjenica jest da su nam se liste malo pomaknule, ali broj usluga nije nimalo pao, čak dapače, zadržali smo brojke i radimo istim intenzintetom. Ono što zapažam je puno više tromboza, puno više infarkta srca i plućnih embolija, saznajemo od dr. Zekanovića, kao i da je dobna skupina pacijenata uglavnom 50, 55 i stariji.
Dakle, Odjel za kardiologiju uspješno je »kucao« čak i u pandemiji, nije bilo nikakvih ograničenja u uobičajenom radu.
– Ako dolazi infarkt osobe za koju znamo da je pozitivna, moramo se posebno pripremiti, u posebna odijela, kazao je dr. Zekanović naglasivši kako im ništa ne predstavlja problem.
Kapacitet Odjela je 25 kreveta i u koronarnoj intezivnoj jedinici imaju šest kreveta što je, kako kaže dr. Zekanović, u ovom trenutku optimalno.
Sve u svemu, prema riječima dr. Zekanovića, Odjel za kardiologiju spremno je dočekao i pandemiju, obavljaju se redovni pregledi što sprječava negativni trend porasta oboljelih u budućnosti. Sretni su zbog nove angiosale, ali ističu i potrebu za drugom i pokazuju snažnu želju i za daljni rast i razvoj. Osim toga, zahvalni su Gradu i Županiji na kontinuiranoj podršci.


Uigran tim
Uz Zekanovića, u zadarskom kardiološkom timu su dr. Jogen Patrk, voditelj Odjela intenzivne kardiološke skrbi, dr. Zorislav Šušak, iskusan kardiolog zaslužan za edukaciju mladih u implantaciji pacemakera, dr. Marin Bištirlić i dr. Zoran Bakotić, vrijedni elektrofiziolozi koji skrbe o pacijentima i s najsloženijim aritmijama, dr. Mira Stipčević i dr. Branimir Bukša, koji uz intervencije rade i UZV srca na vrhunskoj razini te još troje specijalizanata. Treba posebno istaknuti ulogu medicinskih sestara i tehničara koji na odjelu svake godine obrade više tisuća pacijenata.


Negativan trend
Posljednjih godina primjetan je trend sve mlađe populacije koju pogađa infarkt miokarda. Nekada je dobna granica bila u pedesetima, a sada se spušta u tridesete godine života. Razlog je najčešće stres, ali i korištenje droga poput kokaina. Zbog tog pomaka u dobi još je važnije što prije reagirati i očuvati vitalne funkcije za ostatak života.
Najvažnije upozorenje svima je – čim posumnjate na nešto, odmah se javite liječniku, a kardiolog će otkloniti sumnje ako nisu bile opravdane. Znakove poput pritiska ili zatezanja u prsima praćenih zaduhom, nelagodom i preznojavanjem, nikada nemojte ignorirati!