Sada barem nema umiranja, fizičkih obračuna i intervencija policije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Marko Vučetić o prozivkama zbog situacije u Gradskom vijeću
U ovom sazivu Gradskog vijeća imamo jednog uspješnog političkog pedagoga, Antu Rubešu, koji je uspio odgojiti predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Damira Burčula te sada nema nikakve razlike između kršenja Poslovnika s njegove ili Burčulove strane, kaže Vučetić
Vedran SITNICA
Ovaj saziv Vijeća ni po čemu nije opasan niti destruktivan kao što su to bili prethodni sazivi - Marko Vučetić

Zadnja sjednica Gradskog vijeća izazvala je niz polemika u zadarskoj javnosti s obzirom da je razina dijaloga dosegla dno političke i opće kulture. Za ovakvo stanje HDZ optužuje oporbu, a oni uzvraćaju prozivajući njihove vijećnike kao glavne krivce verbalnih eskapada na zadnjoj sjednici.

No, dio javnosti krivca za cirkus na Gradskom vijeću vidi i u njegovu predsjedniku, nezavisnom Marku Vučetiću s liste SDP-ove koalicije, smatrajući ga nedovoljno jakim za vođenje sjednica koje često izmiču kontroli. Vučetića smo stoga pitali kakvom vidi sadašnje stanje u Gradskom vijeću, odnosno smatra li da situaciju drži pod kontrolom?

HDZ u problemu

- Sadašnja situacija u Gradskom vijeću daleko je kulturnija i u skladu s Poslovnikom za razliku od onih u dosadašnjim sazivima Gradskog vijeća. Uzmimo u obzir da u ovom sazivu nitko u vijećnici nije umro, što se dogodilo u jednom od prethodnih saziva, nitko se još nije počeo fizički obračunavati, što se također dogodilo u prethodnim sazivima, te ni policija još nije počela intervenirati, a i to se ranije događalo. Uspoređujemo li dosadašnje stanje u Gradskom vijeću s ovim danas uistinu mi je začudno zbog čega HDZ priziva da bude onako kako je dosad bilo kada se umiralo, fizički obračunavalo te bila potrebna i intervencija policije, smatra Vučetić, napominjući kako u niti jednom trenutku sjednice on i potpredsjednik GV-a, Bruno Milin, nisu bili u situaciji nemogućnosti kontrole događaja u vijećnici.
- Najveći dokaz da sjednice vodim po Poslovniku upravo je predsjednikovanje Vijećem HDZ-ovog Bruna Milina koji niti jednog vijećnika nije isključio, kao što nisam ni ja, što znači da nije došlo do kršenja Poslovnika u tolikoj mjeri da nekog moramo isključiti. S pozicije građanina, ne predsjednika GV-a, uistinu mi je zabrinjavajuća ta spoznajna i logička razina HDZ-a koji upada u vlastite stupice, ističe čelnik zadarskog Vijeća.

Na zadnjoj sjednici nezavisni vijećnik Enio Meštrović postavio je pitanje nakon isteka Aktualnog sata, što je kršenje Poslovnika, no Vučetić kaže kako je samo pitao mogu li održati pauzu.

Kršenje Poslovnika

- Poslovnik je povremeno bio prekršen, ali od strane mnogih vijećnika. Kada netko to učini, treba dopustiti da predsjedavajući izreče opomenu i predviđene sankcije, a ne da, primjerice, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Damir Burčul odmah skače i upozoravajući na kršenje Poslovnika i sam ga krši. I on tada radi nered na Gradskom vijeću, a koji onda preuzimaju drugi. U ovom sazivu Gradskog vijeća imamo jednog uspješnog političkog pedagoga, Antu Rubešu, koji je uspio odgojiti Damira Burčula te sada nema nikakve razlike između kršenja Poslovnika s njegove ili Burčulove strane. Rubeša je poznat kao impulzivan vijećnik s najvećim brojem opomena jer zbog svoje impulzivnosti krši Poslovnik. U ništa manjoj mjeri čine to i vijećnici HDZ-a, kao što to u najvećoj mjeri čini Burčul. On je uistinu najbolji učenik Ante Rubeše te mi kao predsjedniku Gradskog vijeća ne pada na pamet prekinuti pedagoški proces Ante Rubeše u odgoju Damira Burčula. A ukoliko HDZ želi imati takve vijećnike, neka ih ima, to je stvar njihove poliitčlke prosudbe. Što se tiče Enija Meštrovića, nije postavio pitanje, već je zatražio stanku u formi nepostavljenog pitanja, što je Poslovnikom i omogućeno, obrazlaže Vučetić.

Vučetićevi propusti

Predložio je i promjenu Poslovnika koji bi trebao profunkcionirati već na idućoj sjednici koja će odsad imati drugačija pravila kojima će uspjeti »disciplinirati narav vijećnika«, najavljuje čelnik GV-a.
- Ovaj je saziv dinamičan i nije po čemu opasan niti destruktivan kao što su to bili prethodni sazivi. S pozicije zabrinutog građanina zato me čudi HDZ-ovo prizivanje vremena u kojima se umiralo, tuklo i policijski interveniralo, zaključuje Vučetić, dodajući kako sada barem toga nema.
Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, pak, za situaciju u Gradskom vijeću odgovornim smatra predsjednika Gradskog vijeća kojemu poručuje.
- Direktno odgovoran za funkcioniranje i razinu rasprave na sjednicama Gradskog vijeća je predsjednik Marko Vučetić, a sami ste svjedoci kako to izgleda baš svaki put. Nikad, ali nikad nismo bili na nižoj razini rasprave koja se svodi na konstantno vrijeđanje. Gradska uprava funkcionira, realiziramo projekte, nove pokrećemo nešto sporije upravo zbog takve većine kojom Vučetić predsjeda. Lako je bilo biti profesor u praznom razredu, ali sada kada su mu đaci »nestašni«, s time se ne zna nositi. Meni bude teško smao zato što moji kolege, zaposlenici Gradske uprave, koji pošteno rade i čija djeca, supružnici ili roditelji gledaju ili čitaju kako ih se vrijeđa, moraju tu stajati. Najradije bih svih pokupio i ostavio tu ekipu da se sama valja u svom blatu, ali imamo odgovornost prema građanima i pokušavamo maksimum u uvjetima u kojima jesmo, zaključuje Dukić.

Gradonačelnik Dukić ne može se nositi s povjerenom mu ulogom

Nakon svake sjednice Gradskog vijeća dio političara zaziva nove izbore te na pitanje može li se dalje ovako, ili su novi izbori doista najbolja opcija za grad, Vučetić odgovara.
- Nove izbore treba raspisati za one koji nisu u stanju obnašati svoju dužnost. Iz sjednice u sjednicu svjedočimo da nam se gradonačelnik svako malo pronađe u azilu napuštajući vijećnicu, iako bi u njoj trebao biti. Stoga je razvidno da nije u stanju obnašati gradonačelničku dužnost jer u vijećnici bude zamjenik gradonačelnika ili pročelnici te ne možemo reći da je riječ o kolektivnom opostruiranju rada Gradskog vijeća, nego o tome da se gradonačelnik Dukić ne može nositi s povjerenom mu ulogom, a to znači da je vrijeme za izbore za gradonačelnika. Ne zazivam ih, kao ni izbore za Vijeće, ali oni koji nisu u stanju obnašati svoju dužnost, ne trebaju se više ni kandidirati, poručuje Vučetić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno