U pet brodova stiglo 165 biciklista koji će obići zadarske otoke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Bavarski turisti oduševljeni kombinacijom plovidbe i bicikliranja
Ovakva tura bazirana je na plovidbi, zaustavljanju i razgledavanju određenih destinacija, bicikliranju, upoznavanju sa povijesti posjećenih destinacija i njihovom gastronomskom ponudom te sudjelovanjem u unaprijed organiziranim kulturnim programima, kazao je Benjamin Rade
Marin GOSPIĆ
U ponudi im je isplanirano razgledavanje Zadra i zadarskih otoka Ugljana, Pašmana, Dugog otoka, Molata i Paga

U organizaciji ID Riva Tours, njemačkog turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku u suradnji s bavarskim radijem i televizijom te Thomasom Gaitanidesom, nekadašnjim urednikom bavarskog radija, organizirana je još jedna iznimno uspješna biciklistička/kruzing tura na hrvatskoj obali te je u sklopu svog programa u ponedjeljak na Liburnsku obalu u Zadru uplovilo pet brodova, Sv. Vid, Alpha, Aria, Maček i Suzana sa 165 bavarskih turista željnih aktivnog odmora. Na svom sedmodnevnom putovanju koje je krenulo iz Rijeke, Krka, Raba i Paga došli su do Zadra gdje su od ponedjeljka navečer razgledavali grad, a jučer iza podneva se već zaputili prema Ugljanu, Pašmanu, Dugom otoku i Molatu, nakon čega slijede posjete Lošinju i Cresu, da bi ovu turističku priču zaključili u idući petak povratkom u Rijeku.

Nakon 22 godine

Thomas Gaitanides, jedan od organizatora i nekadašnji urednik bavarskog radija i televizije (Radio i TV Bavaria) istaknuo je kako je prošlo 22 godine od prvog dolaska organizirane skupine njemačkih biciklista i novinara nakon Domovinskog rata na Kvarner, u periodu kada na hrvatskoj obali nije bilo puno turista, što je bio događaj koji je dao veliki doprinos hrvatskom turizmu, a ujedno je i označio početak ozbiljnog razvoja kruzinga i biciklizma u jednom.
- Prenoseći pozitivne turističke informacije napravili smo značajnu promociju za hrvatski turizam. Bavarski biciklisti sada već dvadeset godina obilaze čitav Kvarner, kombinirajući plovidbu morem i bicikliranje po kvarnerskim otocima i Primorju, a evo turu smo malo proširili i do Dalmacije, istaknuo je Gaitanides.
Smatra kako je u usporedbi upravo s tom 2000. godinom prvog organiziranog putovanja i godinama nakon danas puno više gostiju zainteresirano za aktivan turizam te su voljni platiti i više novaca kako bi bili u prirodi i aktivno proveli odmor.
- Kvarner se kroz godine pokazao kao idealna destinacija za ture koje uključuju krstarenje i bicikliranje, prvenstveno zbog blizine, a onda i zbog predivne prirode te gostoljubivog stanovništva, a kako će biti s Dalmacijom to ćemo tek vidjeti. Čak 40 posto brodova isplovljava upravo iz Rijeke i krstari Kvarnerom i cijelom jadranskom obalom, a doda li se pritom i bicikl cijeli se odmor pretvori u predivno iskustvo, zaključio je Gaitanides.

Idealna kombinacija

Michael Mimi Schneiderbanger, jedan od biciklista u zadarskoj gradskoj luci istaknuo je da je on kao pravi bajker prvi put na ovom putovanju.
- Jako sam sretan što sam se odlučio za ovu opciju aktivnog turizma, kombinacije plovidbe brodom i biciklizma. To je savršeno, nije prenaporno. U Zadru sam već bio prije možda 20-ak godina, grad mi se jako sviđa, a sinoć sam po prvi put vidio Morske orgulje i Pozdrav suncu i impresioniran sam viđenim. Jutro provedeno u Zadru nam je bukirano za turistički obilazak grada nakon čega odmah krećemo prema sljedećoj destinaciji, otoku Ugljanu, istaknuo je Mimi, kako voli da ga zovu prijatelji.
Dok su se bavarski biciklisti, mahom srednje životne dobi u pratnji turističkih vodiča počeli udaljavati u obilazak grada, Benjamin Rade, turistički vodič pri ID Rivi, koji im vodi logistiku u Zadru istaknuo je kako je biciklizam i outdoor turizam iznimno tražen turistički proizvod, posebno u ovim post-COVID vremenima, jer su svi dvije godine čekali da se stanje s ovom svjetskom pošasti koliko toliko normalizira, kako bi se željni života, zabave i odmora zaputili među ostalim i na ovakva kružna putovanja koja, uz boravak na brodovima uključuju i obilaske biciklima u pratnji specijaliziranih vodiča, zasigurno jako doprinose prepoznavanju naše cijele obale, ali i posebno naše županije kao zanimljive outdoor destinacije.

Obilazak otoka

- Ovakva tura bazirana je na plovidbi, zaustavljanju i razgledavanju određenih destinacija, bicikliranju, upoznavanju sa povijesti posjećenih destinacija i njihovom gastronomskom ponudom te sudjelovanjem u unaprijed organiziranim kulturnim programima ili zabavnim događanjima. U Zadru smo im organizirali razgledavanje grada, preko Pozdrava Suncu, a u 12 sati za njih je priređen i klapski koncert u crkvi Sv. Donata kako bi ih upoznali s tradicionalnim »a capella« dalmatinskim glazbenim izričajem, nakon čega se tura nastavila ručkom te isplovljavanjem brodova iz gradske luke prema otocima Ugljanu i Pašmanu, gdje su prenoćili u Tkonu, nakon čega su se zaputili prema Dugom otoku i ostalim destinacijama na ovom jednotjednom putovanju, zaključio je Rade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno