Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

35 radova za štićenike Doma za djecu i mladež

Autor: Krešimir Bukvić

17.06.2009. 22:00
35 radova za štićenike Doma za djecu i mladež


Slikari su se okupili kako bi prikupili sredstva za zadarski Dom za odgoj djece i mladeži, izradom slika koje bi se trebale naći na prodajnoj izložbi u rujnu


Brod Dolin proteklog je vikenda bio poprište vesele likovne kolonije, trodnevnog krstarenja jedanaest renomiranih hrvatskih slikara – Zite i Borisa Švaljeka, Silvijane i Matije Dražovića, Josipa Škerlja, Mihe Baričevića, Darka Jovanovića, Igora Cikuše, Željka Mucka, Branimira Baričevića i Irene Vasilj. Svi su se oni okupili kako bi prikupili sredstva za zadarski Dom za odgoj djece i mladeži izradom slika koje bi se trebale naći na prodajnoj izložbi u rujnu. Kako nam je to rekla jedna od okupljenih umjetnica Silvijana Dražović u svojoj su nakani i uspjeli, naslikavši 35 radova.
– Nakon puno milja, tisuće fotografija, izvrsne klope i izuzetno dobrog raspoloženja, likovna kolonija za djecu doma predala je 35 vrijednih radova ravnateljici doma Tatjani Vukman. Toliki broj radova govori o ozbiljnosti zadatka i odličnoj organizaciji kolonije na brodu. Ideja je bila totalno nova i privlačna s obzirom da su gosti, akademski slikari, doputovali iz cijele Hrvatske pokazavši da su problemi zajednice u kojoj žive i njihovi problemi, naglasila je Dražović.
Kako će zajednica slikarima zahvaliti vidjeti ćemo, dodaje Silvijana.
Stanje zadarskog Doma za djecu i mladež je prilično loše, zgrada je stara, a shodno tome i prostor za boravak koji je devastiran, počevši od dotrajalih instalacija pa do klimatizacije koja nije riješena. Ravnateljica Vukman naglašava da sigurnosni uvjeti rada u domu nisu primjereni kao ni sam program rada koji već odavno ne ide u korak sa suvremenim tendencijama odgoja djece.
– Trebalo bi napraviti potpunu reorganizaciju rada, djecu smjestiti u nekoliko manjih stambenih jedinica, po njih pet do šest u jednoj, kako se ne bi osjećala toliko getoizirana kao sada. Naš je plan nekoliko takvih prostora na više gradskih lokacija, naglašava Vukman.
Za realizaciju spomenutog će trebati mnogo više sredstava od planiranih prodajom slika, pa u domu razmatraju mogućnost i organiziranja velikog koncerta na Višnjiku na kojem bi nastupali neki od najpoznatijih hrvatskih izvođača.