Kozina i Kurta oslobođeni krivnje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sud_kozina
Adam VIDAS
Jago Kozina i Veseljko Kurta oslobođeni su krivnje

To su bila turbulentna vremena predratne inflacije pa se moglo tek govoriti o moralnosti ili nemoralnosti okrivljenika, ali Sud nije ovlašten o tome odlučivati - rekao je jučer predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, obrazlažući jučer oslobađajuću presudu Jagi Kozini (61), vlasniku zadarske prijevozničke tvrtke "Contus" i Veseljku Kurti, bivšem direktoru KJR "Liburnija" kojima se zbog zloporabe položaja i ovlasti na Županijskom sudu u Zadru vodi proces već punih 17 godina.

Sudac Babića pojasnio je kako je oslobađajuća presuda donesena obzirom da sud nije u činjeničnom opisu djela koje se dvojcu Kurta-Kozina optužnicom stavlja na teret našao elemente ostvarenja tog djela. Spomenuo je kako je tužilaštvo u predmetnu optužnicu unijelo opise povijesnog djela o kojem je Vrhovni sud već odlučio donijevši oslobađajuću presudu, a riječ je o kreditima koje je poslovnica Splitske banke u Zadaru, čiji je Kozina bio direktor, odobrila tvrtkama "Liburnija" i "Folijaplast", a koje su sutradan okrivljenici prebacili na račun fiktivne privatne tvrtke "Mec" čiji su bili suvlasnici. Tim novcem su kasnije kupljeni stan u Ulici Borelli i ribarski brod koji su za iznos od 140 tisuća kuna oni dali u najam ribaru Vedranu Mudronji.

- I stan u Ulici Borelli i ribarski brod bili su predmetom Vrhovnog suda koji je 2007. godine donio oslobađajuću presudu. Stoga oni ne mogu biti predmetom ove optužnice, jer je o tome sud već odlučio. Ostaje samo najam broda. No, najam nije nelegalan niti je kazneno djelo. Osim toga, nitko nije podnio imovinski zahtjev pa iz optužnice nije razvidno niti tko bi u ovom postupku bio oštećenik - pojasnio je Babić dodajući kako u tim uvjetima sud nije mogao ništa drugo nego donijeti oslobađajuću presudu, jer iz kazneno-pravnog aspekta za drugo nema osnove.

Podsjetimo, "spis Kozina - Kurta" poznat je zadarskoj javnosti još od davne 1996. godine kada je protiv njih podignuta optužnica. Od tada pa do danas optužnica je više puta izmijenjena, bilo je i drugih optuženika koji su oslobođeni, a izmjenjivali su se i predsjedajući suci.

Vrhovni sud djelomično je 2007. godine ukinuo presudu donesenu prije devet godina zbog toga što nije sasvim pouzdano utvrđen iznos pronevjerenog novca, jer su se u međuvremenu promijenile i tri novčane valute.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno