Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Marijo Radobuljac predsjednik Vijeća

Autor: Nives Rogoznica

17.06.2009. 22:00
Marijo Radobuljac predsjednik Vijeća

Foto: Velimir BRKIĆ



Za predsjednika Općinskog vijeća Općine Vrsi izabran je Marijo Radobuljac, a za potpredsjednika Darko Dukić, obojica iz HDZ-a. Umjesto Sandre Vukić (HDZ) koja je izabrana za općinsku načelnicu, u Općinsko vijeće ušla je Ana Milutin koja je na listi HDZ-a bila deveta po redu.
HDZ je, inače, s dobivenim 771 glasom (58,72 posto) osvojio osam mandata, Nezavisna lista Šime Maraša s 240 glasova (18,2 posto) dva, dok je HSS-u koji je dobio 138 glasova (10,51 posto) pripao jedan mandat.
HSP, koji je na izborima dobio 69 glasova što je 5,25 posto, kao ni koalicija SDP-HNS s osvojenim 81 glasom, nisu imali dostatan broj glasova kako bi stekli mandate.
Sandra Vukić kojoj je ovo drugi mandat na mjestu općinske načelnice svoje je protukandidate Mariju Berec (HSP), nezavisnog Ringa Božića, Dražena Predovana (SDP-HNS) i Milu Predovana izbacila iz igre već u prvom krugu osvojivši 784 glasa ili 59,71 posto.
Mandate u Vijeću osvojili su Ana Milutin, Mario Radobuljac, Slobodan Marinković, Darko Dukić, Josip Ćošić, Darko Jurlina, Zdravko Anić i Jurica Predovan iz HDZ-a, Šime Maraš i Marko Milutin izabrani s NL Šime Maraša te Mile Predovan iz HSS-a.
Navedeni vijećnici u roku od 60 dana od konstituiranja Vijeća održanog u srijedu, moraju glasovati o promjeni Statuta u koji treba unijeti kako jedan vijećnik mora biti pripadnik srpske nacionalne manjine budući da prema podacima Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji na području ove općine ima 8,64 posto birača pripadnika srpske nacionalne manjine. Riječ je o podacima iz popisa birača iz 2009. koji služi kao korektiv popisu stanovništva iz 2001. godine. Iako treba mijenjati Statut, neće biti potrebno raspisivati dopunske izbore, budući da je pravo srpske nacionalne manjine već ostvareno na redovnim izborima, obzirom da je u Vijeće ušao pripadnik srpske manjine s liste HDZ-a Slobodan Marinković.