Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prvi Festival Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa

Autor: Ivan Stagličić

17.06.2009. 22:00
Prvi Festival Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa


Organizator ovog događanja je Turistička zajednica grada Nina čija direktorica Marija Djeanović očekuje da će se s početkom ovih manifestacija započeti polagani put vrednovanja iznimnog kulturnog blaga koje sa svim svojim osobitostima predstavlja crkva Sv. Križa
U nedjelju, na ljetni Suncostaj u Ninu će se održati 1. Festival Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa, kako glasi cjeloviti naziv manifestacije kojom će se obilježiti prvi dan ljeta, ali i pokušati upozoriti na astronomsko-duhovne datosti koje se odražavaju u starohrvatskoj sakralnoj arhitekturi, a najbolje se zrcale upravo na crkvi Sv. Križa u Ninu.
Program počinje već pri izlasku Sunca, u 5.40 sati ujutro kada je planiran dolazak kod crkve Sv. Križa i promatranje igre Sunčeve svjetlosti koja se stvara u ovom spomeniku, zahvaljujući posebno izrađenom obliku i rasporedu prozora oblikovanih da hvataju Sunčevu svjetlost upravo na te važne datume u godini – početke godišnjih doba.
U 17 sati zakazan je početak dječje likovne radionice koja će se također održati pokraj Sv. Križa, a tema je “Crkva Sv. Križa za vrijeme Suncostaja”. Na radionicu za koju će organizator osigurati papir za risanje te ugljen i olovke mogu se prijaviti i odrasle osobe koje privlači likovno izražavanje, no ako žele raditi u nekim drugim tehnikama, morat će se pobrinuti za potrebni pribor.
U 20 sati u Baroknoj kući će se prikazati film Mladena Pejakovića “Broj iz svijetlosti” koji prikazuje njegova istraživanja astronomskih svojstava ove građevine koju se zbog toga, neslužbeno nazivalo i “hrvatskim Stonehengeom”. Poslije projekcije održat će se više stručnih predavanja koja će održati dr. sc. Tomislav Živković iz Hrvatskog astronomskog društva, mr. sc. Majda Predovan, prof. Ivan Stagličić iz Astroantropološkog društva Zadar i Damir Matković iz Zvjezdarnice Višnjan.
Organizator ovog događanja je Turistička zajednica grada Nina čija direktorica Marija Djeanović očekuje da će se s početkom ovih manifestacija započeti polagani put vrednovanja iznimnog kulturnog blaga koje sa svim svojim osobitostima predstavlja crkva Sv. Križa o čemu treba upoznavati kako posjetitelje i turiste, tako i domaće ljude, posebice mlade.