Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sve se mijenja osim mrlja na Kolovarima

Autor:

17.06.2009. 22:00
Sve se mijenja osim mrlja na Kolovarima

Foto: Siniša KLARICA



Kao da ja ne znam da je motorno ulje crno i sigurno ne smrdi na ribu, žali se Slavko Grdović iz PK Zadar


Onečišćenje mora na Kolovarima nažalost je uobičajena pojava u vrijeme sezone kupanja. Problem je to na koji su Zadrani naviknuti, a nažalost, mnogi su se pomirili i s činjenicom da za ovakvu situaciju nije odgovoran nitko te da problem neugodnih mrlja u moru nije ničiji.
Unatoč upozorenjima medija, inspekcijskim nalazima, novom sustavu odvodnje, na Kolovarima se ponovno primjećuju ostaci prerade ribe i uljni film koji prekriva površinu mora, a jedna takva mrlja proteklih se dana pojavila u blzini bazena na Kolovarima. Osim tamošnjih kupača, mali plivači zadarskog Plivačkog kluba, svakodnevno treniraju u neposrednoj blizini ovog onečišćenja, čiju sluz i neugodne mirise vjetar raznosi uokolo.
Na ovu je situaciju ovog puta reagirao Slavko Grdović, predsjednik Plivačkog kluba Zadar, koji napominje kako je siguran da je riječ o ostacima prerade ribe, iako ga nadležne službe uvjeravaju kako se radi o brodskom ulju.
– Ovo je opći nered i nemar za koji nitko ne odgovara i nije mi jasno tko koga ovdje štiti. Od kada postoji tvornica “Adria” situacija je svake godine jednaka i nitko se ne želi za ovaj problem zauzeti. Obratio sam se službi Sanitarne inspekcije i Odvodnji, ali oni me uvjeravaju da je riječ o brodskom ulju, kao da ja ne znam da je motorno ulje crno i sigurno ne smrdi na ribu. Osim toga, frekvencija brodova na ovom području nikako nije toliko velika, kazao je Grdović, istaknuvši kako je ova situacija nesnosna i da jednostavno ne zna kome se obratiti.
No, ovaj problem posebno dobiva na težini zbog nedavno objavljene informacije da industrija za preradu ribe Adria d.d. posjeduje vodopravnu dozvolu po kojoj otpadne vode može ispuštati u more, a ova bi situacija trebala prestati tek izgradnjom novog sustava odvodnje u neposrednoj blizini Adrije.