Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

The Spectator: Beautiful Zadar

Autor: TZ Zadar

17.06.2009. 22:00
The Spectator: Beautiful Zadar


Krajem mjeseca svibnja u Zadru je posredstvom Ureda HTZ-a u Londonu boravila britanska novinarka Charlotte Metcalf, koja je pripremala specijalnu reportažu o Zadru i The Garden Festivalu. Reportaža je upravo objavljena u novom broju jednog od najstarijih i najprestižnijih britanskih tjednika „The Spectator”, specijaliziranom za politička i razna aktualna društvena događanja.
Iako je putovanje zbog kašnjenja aviona i poteškoća pri putovanju od Splita do Zadra počelo s problemima, već sljedećeg dana boravka u Zadru stvari su krenule na bolje. Novinarka je krenula u otkrivanje Zadra, grada s malenom, ali drevnom gradskom jezgrom, sagrađenom i utvrđenom na jadranskom poluotoku. Zadar je grad bogatog kulturnog naslijeđa još iz doba Rimljana, s najvećim sačuvanim forumom na Jadranu, sa zidinama iz 13. i 16. stoljeća, kao i grad s najstarijim hrvatskim sveučilištem iz 1396. godine i najvećom katedralom u Dalmaciji. Čak i građevine sagrađene u komunističkoj eri još više ističu ljepotu starijih građevina i gradu daju određeni šarm, a kako Metcalf ističe, nigdje nije vidjela tako maštovit spoj povijesnih spomenika i suvremene arhitekture.
U kraćem povijesnom pregledu grada, Metcalf ističe i Savezničko bombardiranje grada u Drugom svjetskom ratu u kojem su stradale i mnoge veličanstvene građevine, posebice one na zadarskoj Rivi. Jedna od rijetkih sačuvanih je i zgrada bivšeg Hotela Zagreb u kojem je 60-tih godina 20. st. odsjeo i čuveni Alfred Hitchcock te proslavio „najljepši zalazak Sunca na svijetu” kojem se divio s prozora hotelske sobe. Iako je trenutno zatvoren, hotelu bi se prema planovima uskoro trebao vratiti stari sjaj, a dijelom nove zadarske renesanse novinarka navodi i planove za pretvaranje bivše zgrade tvornice Maraska u elegantni hotel. Upravo se tu nekoć proizvodio liker Maraschino po kojem je Zadar toliko poznat.
Suvremeni je Zadar, prema riječima novinarke Metcalf, kao ptica feniks koja samosvjesno leti u sigurnu budućnost sljedeće velike europske turističke destinacije. Ovdje je preobražaj vidljiv na svakom koraku: Arsenal iz 18. stoljeća postaje klub i maleni trgovački centar, a na temeljima utvrde iz 13. stoljeća nastaje elegantni boutique Hotel Bastion.
Novinarka je tijekom boravka u Zadru odsjela u Falkensteiner Hotelu Funimation Club kojem pomalo zamjera na nazivu i izgledu, no s kojim je na kraju bila potpuno oduševljena. U tjedniku The Spectator tako najavljuje i skoro otvorenje Punta Skale s najvećim wellness centrom u Hrvatskoj, apartmanima, hotelima i kongresnom dvoranom. Kako zbog samog grada i njegove atmosfere, ali i najave otvaranja novih hotela, novinarka je stekla dojam kako je svjetska gospodarska kriza u Zadru poražena, a investitori pokazuju optimizam i zbog letova avioprijevoznika Ryanair zbog kojih broj turističkih dolazaka s pojedinih tržišta raste i za nevjerojatnih 213%.
“Ovdje se osjeća svježina koja daje nevjerojatnu količinu energije!” rekao je za The Spectator britanski glazbeni producent Nick Colgan kojeg je u Zadar prije šest godina doveo Jimmy Brown, bubnjar reggae grupe UB40. Nicku se grad toliko svidio pa se s obitelji preselio u Zadar i otvorio prvi zadarski lounge bar na otvorenom „The Garden”. (TZ Zadar)