Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uskoro obnova tvrđave i Dežderatovice

Autor: Ivana Burica

17.06.2009. 22:00
Uskoro obnova tvrđave i Dežderatovice

Foto: Adam VIDAS



U planu je obnova utvrde nad Novigradom izgrađene početkom 13. st., koju su iz temelja krajem stoljeća pregradili krbavski knezovi Kurjakovići, te obnova Dežderatovice, nakadašnjeg zadružnog magazina koji bi trebao biti preuređen u muzej ribarstva


Akademski slikar Milivoj Šegan već šestu godinu restaurira zidne oslike u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu.
Riječ je o oslicima koje je na zidovima u cijelom crkvenom prostoru tridesetih godina 20. stoljeća izradila radionica Mladena Plečka. Osim što predstavljaju razne scene iz Novog zavjeta, oslici imaju i dokumentaristički značaj, budući da se u licima protagonista biblijskih scena mogu prepoznati žitelji Novigrada s početka 20. stoljeća.
Prema riječima načelnika Općine Novigrad Jose Klapana do kraja ove godine u restauraciju zidnih oslika bit će uloženo 140.000 kuna. Općina je u svojem proračunu osigurala 40.000 kuna, a ostatak Ministarstvo kulture.
– U ovoj bi se godini trebao riješiti središnji brod, a restauracija oslika nastavlja se i u sljedećoj godini, kazao je Klapan.
Općina Novigrad posljednjih nekoliko godina sustavno radi na obnovi spomenika kulture na svojem području.
Tako se već nekoliko godina obnavlja crkva Sv. Kate u Novigradu iz 14. stoljeća. Načelnik Klapan izvijestio nas je da će obnova ovog sakralnog objekta, za što je u 2009. godini Ministarstvo kulture odobrilo 100.000 kuna, kraju biti privedena ove godine, a crkvica će se koristiti kao izložbeni prostor te za održavanje koncerata ozbiljne glazbe.
– Crkvica je u ratovima 20. stoljeća bila zapaljena te je prije obnove bila u jako lošem stanju i bez krova. Sada su u tijeku završni radovi na samoj crkvi, a raspisan je i javni natječaj za uređenje okoliša, navodi Klapan.
U planu je i obnova utvrde nad Novigradom, izgrađene početkom 13. st., a koju su iz temelja krajem stoljeća pregradili krbavski knezovi Kurjakovići, te obnova Dežderatovice, nakadašnjeg zadružnog magazina koji bi trebao biti preuređen u muzej ribarstva.
Općina je dala izraditi arhitektonske snimke za oba projekta, a Ministarstvo kulture odobrilo je u ovoj godini i sredstva potrebna za njihovu realizaciju.
Za novigradsku utvrdu osigurano je 50.000 kuna, a još 80.000 kuna Ministarstvo je namijenilo izradi dokumentacije za Dežderatovicu.
Ukupno je Ministarstvo kulture Općini Novigrad u 2009. godini odobrilo 330.000 kuna.