Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za kaznu – sramota

Autor: Marija Knežević

17.06.2009. 22:00


Baš me razveselila vijest koju su mediji prenijeli iz jednog gradića na sjeveru Turske. Tamo je sud jednog čovjeka (uvjetno rečeno) osudio zbog toga što je tukao svoju ženu. Kazna mu je bila takva da je morao ljudima na ulicama i u javnim ustanovama podijeliti tisuću letaka na kojima piše: “Izvinjavam se ženi i stanovnicima Araka što sam je tukao”. Meni je to baš lijepo. Inače za takve siledžije i njemu slične ne vidim primjerenu kaznu. Kad čujem za takve zločine obično mi se u glavi stvori kazna u obliku fizičkog ozljeđivanja, ali onda bi se začarani krug zatvorio i sve bi izgubilo smisao.
“Ispričavam se svojim kolegama i svim građanima Hrvatske što sam kupovao ispite” pisalo bi na tabli koju bi u rukama nosio jedan student zagrebačkog Prometnog fakulteta. I u Zagrebu, i u svom rodnom gradu, u slučaju da nije iz metropole. Da svi lijepo vide s kim imaju posla, i potencijalne djevojke, i potencijalni poslodavci.
Javna sramota je najgora stvar u većini zemalja koje su, recimo to tako, “u zaostatku”, pa tako i u Hrvatskoj. Javno mišljenje se cijeni više od istine. Većini mladih bitnije je da voze auto na sto kredita i nose bundu koju će isplaćivati na još 43 rate nego želja za samostalnošću. Nema veze ako nemaju za kruh, bunda, čizme i automobil su apsolutni “must have”, statusni simboli koji govore jasno i glasno.
Ovoj pijanduri s početka priče, a takvih i u nas ima koliko hoćete, bitnije je što će “selo reći” nego jesu li mu djeca gladna a žena nesretna jer je svakodnevno mlati.
Sad se naglo otrijeznio. Neće kaznu služiti ni “uvjetno” ni u zatvoru. Ne, ne, izaći će na ulicu i dijeliti letke. Trijezan, zbunjen, odjednom pod svjetlima reflektora na ulicama, pozornicama svoga grada. Dojučerašnji siledžija postao je bubica koja skreće pogled, kojem se ljudi smiju i kojemu polako, uistinu polako ali možda ipak sigurno postaje jasno “zašto mora dijeliti te proklete letke”.
Vjerojatno se i sažalio sam nad sobom i sjetio se da je razlog svemu zapravo taj što ga majka nije voljela. Ma naravno.
Uglavnom, eto, drago mi je da se netko dosjetio kazne koja bi odgovarala zločinu, jer kaznu treba prilagođavati lopovu, nasilniku ili kriminalcu bilo koje vrste. Turčin koji je dijelio letke zasigurno je poslužio i kao dobar primjer ostalima. Čisto da znaju da žene tuku kukavice, a i da njihov sud ima inovativna, i situacijama prilagodljiva rješenja.