Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zaštita zvijezda po izraelskim standardima

Autor: Čedo Fabulić

17.06.2009. 22:00
Zaštita zvijezda po izraelskim standardima

Foto: Čedomir FABULIĆ



Izraelski princip zaštite osoba nešto je agresivniji od drugih, ali je zato jako učinkovit


Scene kao u kakvom dobrom akcijskom filmu gdje se štiti VIP osoba u svim mogućim situacijama odvijale su se tu u Zadru na raznim lokacijama, a ponajviše u prostoru streljane na Mocirama. No, nije riječ o snimanju filma takvog žanra već o posebnom treningu budućih tjelohranitelja. Firma EUPT (European protection teams) ovlaštena za osposobljavanje tjelohranitelja ovoga puta jedan veći dio praktičnog i teoretskog dijela s kandidatima iz čitave Hrvatske obavlja u Zadru.
Vlasnik firme je Zagrepčanin Anton Agreš, licencirani instruktor Izraelske akademije za sigurnost. Njegov kolega u poslu je Krunoslav Jerkov je rodom iz Tribunja, već desetak godina stanovnik Zadra. Nekadašnji je vojnik, radio je kao instuktor za snajperiste i komandose u Šepurinama, a iz vojske izlazi 1994. Odlaskom u Izrael završava sve obuke za tjelohranitelja i stječe zvanje instruktora.
– EUPT je engleska firma, a mi smo u Hrvatskoj otvorili predstavništvo. Za sada se u Hrvatskoj bavimo samo treningom, a osim toga radimo za neke druge zaštitne kuće u Slovačkoj, BiH, Grčkoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Nizozemskoj. Prednost EUPT-ija je jedinstveni standard, pa netko tko dolazi iz Engleske dobiva jednaku uslugu, kaže Anton Agreš.
Instruktor Krunoslav Jerkov ističe kako je po šest od 12 kandidata iz Hrvatske i Slovenije.
– Jedan trenig traje obično od sedam ujutro do ponoći, a sastoji se od tjelesne pripreme, svladavanja izraelske borilačke vještine do rada s oružjem. Izraelski pristup rješavanju problema je drugačiji. Druge škole uče kako zaštititi VIP osobe, a mi pokušavamo napraviti sve potrebne radnje prije tako da uopće ne dođe do kontakta između štićene osobe i napadača. Možda je izraelski princip nešto agresivniji, ali je zato jako učinkovit. Jako je važno da agencija prati situaciju u svijetu – siguronosna situacija mijenja se iz dana u dan, a neki principi rada koji su vrijedili jučer danas ne vrijede ništa, zato što sami napadači ili teroristi uvijek nađu neke nove načine kako doći do štićene osobe. Po našem mišljenju Izraelci su sa svojim načinom najbolji u tom poslu, ističe Jerkov.