Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Besplatan ulaz na uređenu plažu

Autor: Elza Radulić-Toman

17.06.2010. 22:00
Besplatan ulaz na uređenu plažu

Foto: Filip BRALA



Osim pet WC-a, po dva muška i ženska, te jedan za invalide, tu je i sedam kabina za presvlačenje, kao i tuševi. Pola minute tuširanja se plaća dvije kune i to je, s obzirom da je ulaz besplatan, sav trošak za ovu plažu
O, puno je ljepše nego prije, sve je čisto i uredno i ne samo ujutro, nego je tako cijeli dan, rekla nam je jučer prijepodne jedna Zadranka dok se sunčala na novouređenoj plaži Kolovare. Ova plaža je otvorena službeno tek tri dana, ali je kupači posjećuju otkad je zagrijalo i, naravno, primjećuju veliku razliku u izgledu i opremi ove jedine zadarske uređene gradske plaže. Poznato je da je tek od ovoga ljeta plaža Kolovare “u rukama” Grada Zadra, odnosno u koncesiji Obala i lučica i uložen je dodatni trud da se ona dovede na pristojnu razinu i da se opremi najpotrebnijim sadržajima. Tamo su od polovine ovoga mjeseca prvi put zaposleni i spasioci, četiri dečka i jedna djevojka, koji su neprestano, od 10 do 18 sati, pripravni pružiti pomoć kupačima. I ne samo u moru, nego i na cijeloj plaži, kako nam je kazao Frane Niseteo, jedan od njih. Zatekli smo ga na jednom od dva tornja, gdje provodi svoje radno vrijeme osluškujući što se događa na plaži, a kaže da još nije bilo problema u moru, ali je dosad bio tek jedan manji problem na kraju, i on je uskočio.
Irena Nikpalj se 30 godina kupa na ovoj plaži i dobro je poznaje, zadovoljna je sadašnjim novim izgledom i svime što se nudi kupačima, a druga kupačica iz Murvičke ulice je dovela i svoje goste, ali se požalila na neuredne kupače.
– Jučer je jedna mlada gospođa presvukla svoju bebu, otišla i sve to ostavila! Umjesto da je ponijela i bacila u kantu koje su postavljene po ovoj plaži. Znate, tu istu gospođu sam vidjela u gradu, ma da znate koja dama! Inače, plaža se svaki dan dvaput čisti.
Plaža Kolovare, koja se pruža od cafe bara Meduza do malog mula na Fontani i koja je plutačama obilježena s morske strane, ovog ljeta je doista zabljesnula, osobito brojnim sadržajima. Osim pet WC-a, po dva muška i ženska, te jedan za invalide, tu je i sedam kabina za presvlačenje, kao i tuševi. Pola minute tuširanja se plaća dvije kune i to je, s obzirom da je ulaz besplatan, sav trošak za ovu plažu. Naravno, ako se ne ide u ugostiteljski objekt. Zasad je tamo jedan, a uskoro će biti još jedan, kako smo saznali od Ede Duke iz Obala i lučica, čovjeka koji je uložio poseban trud da tamo sve štima. Među ostalim nam je pokazao uređeni teren za odbojku na pijesku, na kojemu će se moći igrati i druge ljetne igre, rukomet, nogomet, ragbi i slično, a osobito taj dio plaže vole djeca i njihovi roditelji, pa će se teren ovih dana proširiti baš za potrebe djece. Tamo će, također, i prof. Karlo Lisica držati školu odbojke na pijesku.
Premda smo plažu posjetili u jutarnjim satima, bilo je dosta kupača, Zadrana, ali čak i stranaca. Naravno, kao i na svakoj plaži, i tamo se već ujutro “galebarilo”, dežurni su iz hlada promatrali i komentirali zgodne cure, a bilo ih je. Dakle, iako još traje nastava u školama i mladi su puni školskih obveza, a sezona godišnjih još nije krenula, sezona na plaži Kolovare je dobro započela.