Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Do Dugog otoka, Rave i Iža opet kroz Mali Ždrelac!

Autor: Ivana Burica

17.06.2010. 22:00
Do Dugog otoka, Rave i Iža opet kroz Mali Ždrelac!

Foto: Adam VIDAS



Sada se vrše batimetrijska mjerenja kako bi se odredili plovni koridori. Ne znam u kojoj će točno širini kanal biti plovan, ali u svakom slučaju plovni dio kanala će biti širi nego prije početka radova, kazao je Babelli, koji nas je informirao i da su u tijeku i pregovori kako bi se osigurao novac za dovršetak projekta
Kako je i planirano, kanal Mali Ždrelac će od 1. srpnja biti plovan, potvrdio nam je to inženjer Josip Babelli iz tvrtke “Idassacommerce” koja je izabrana za nadzor radova na proširenju i produbljenju kanala.
Podsjetimo da je sadašnja faza radova započela u ožujku nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti hoće li se ili ne iznaći novac za nastavak projekta. Najprije je u Ministarstvu mora proračunska stavka koja se odnosila na ovaj projekt bila svedena na 0 uz obrazloženje da se zbog recesije neki projekti moraju odgoditi. No, nakon pritisaka i objašnjenja da stopiranje Malog Ždrelca ne znači uštedu, već rasipanje državnog novca i to zbog puno veće potrošnje goriva Jadrolinijinih brodova koji do Dugog otoka, Rave i Iža plove gotovo dvostruko duljim putem, pronašao se način te je osigurano 8 od, za završetak projekta potrebnih, 16 milijuna kuna. Radnici i strojevi izvođača radova, splitskog Konstruktor Inženjeringa na gradilištu u Malom Ždrelcu su od 8. ožujka i tu će ostati do 30. lipnja.
U ova posljednja, gotovo četiri mjeseca, kanal je proširen na 40 metara i produbljen na četiri metra.
Kako doznajemo od Josipa Babellija, od srpnja će se kanalom moći ploviti u dva smjera, ali po točno definiranom koridoru.
– Sada se vrše batimetrijska mjerenja kako bi se odredili plovni koridori. Ne znam u kojoj će točno širini kanal biti plovan, ali u svakom slučaju plovni dio kanala će biti širi nego prije početka radova, kazao je Babelli koji nas je informirao i da su u tijeku i pregovori kako bi se osigurao novac za dovršetak projekta.
– Prema mojim saznanjima radovi bi mogli biti nastavljeni nakon 15. rujna, kazao je Babelli.