Fešta od čipke

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Alenka FESTINI
Međunarodni festival čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruga čipkarica „Frane Budak"

U subotu, 19. lipnja, u Pagu počinje 1. međunarodni festival čipke na kojem će biti izložene čipke iz Hrvatske (Pag, Hvar i Lepoglava), Austrije, Francuske, Češke, Slovačke i Poljske. Svečano otvaranje predviđeno je u 10.30 sati na Trgu kralja Petra Krešimira IV., uz nastup Gradske glazbe Pag, klape Sol, pjevačica paških pučkih napjeva i KUD-a „Družina" iz Paga. Budući da se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj i Ministartva kulture RH, festival će otvoriti veleposlanik Austrije Jan Kickert.

Izložbe će biti postavljene u Kneževom dvoru (izložba paške čipke, čipke zemalja sudionica, radova čipkarske sekcije OŠ Jurja Dalmatinca Pag te polaznica programa za zanimanje čipkarica srednje škole Bartula Kašića iz Paga); Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (izložba čipaka i crkvenog ruha) i crkvi Svetog Jurja (radovi na temu paška čipka i suveniri).

U 12.30 sati u Ulici od Špitala svečano će biti otkrivena skulptura „Čipkarica", u spomen na pokoljenja čipkarica koja su kroz pet stoljeća održavale tradiciju šivanja rukotvorine, koja je dobila brojna priznanja diljem svijeta. Skulptura je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, u prirodnoj je veličini i prikazuje lik žene u fuštanu koja u intimi svojih misli šiva čipku.

U 20.30 sati u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupit će poznati pijanist Lovro Pogorelić.

U nedjelju, 20. lipnja, u 20 sati u kuli Skrivanat u Pagu održat će se Etno večer u izvedbi KUD-a Družina (Mala Robinja, Tanac po paški, Tanac po starinski i „Rožetica"- igrokaz učenica OŠ „Jurja Dalmatinca"), a svaki dan, do 22. lipnja 2010. godine od 9 do 19 sati bit će otvorene festivalske izložbe uz demonstraciju izrade čipke.

U ponedjeljak, 21. lipnja, sve sudionike festivala primit će u svom uredu gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, a za večernje sate predviđen je nastup paških klapa (Jargola, Peružini, Pag te Mandolinistički orkestar).

Međunarodni festival čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruga čipkarica „Frane Budak". Pokrovitelji festivala su Veleposlanstvo Republike Austrije u RH i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a supokrovitelji Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica i Zadarska županija. Suorganizatori su Centar za kulturu i informacije Pag, Nadžupni ured Pag, KUD „Družina" i Udruženje obrtnika Pag i Etnografski muzej Zagreb.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno