Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fešta od čipke

Autor: Alenka Festini

17.06.2010. 22:00
Fešta od čipke

Foto: Alenka FESTINI



Izložbe će biti postavljene u Kneževom dvoru (izložba paške čipke, čipke zemalja sudionica, radova čipkarske sekcije OŠ Jurja Dalmatinca Pag te polaznica programa za zanimanje čipkarica srednje škole Bartula Kašića iz Paga), Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (izložba čipaka i crkvenog ruha) i crkvi Svetog Jurja (radovi na temu paška čipka i suveniri)
U subotu, 19. lipnja, u Pagu počinje 1. međunarodni festival čipke na kojem će biti izložene čipke iz Hrvatske (Pag, Hvar i Lepoglava), Austrije, Francuske, Češke, Slovačke i Poljske. Svečano otvaranje predviđeno je u 10.30 sati na Trgu kralja Petra Krešimira IV., uz nastup Gradske glazbe Pag, klape Sol, pjevačica paških pučkih napjeva i KUD-a „Družina” iz Paga. Budući da se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Austrije u Hrvatskoj i Ministartva kulture RH, festival će otvoriti veleposlanik Austrije Jan Kickert.
Izložbe će biti postavljene u Kneževom dvoru (izložba paške čipke, čipke zemalja sudionica, radova čipkarske sekcije OŠ Jurja Dalmatinca Pag te polaznica programa za zanimanje čipkarica srednje škole Bartula Kašića iz Paga); Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (izložba čipaka i crkvenog ruha) i crkvi Svetog Jurja (radovi na temu paška čipka i suveniri).
U 12.30 sati u Ulici od Špitala svečano će biti otkrivena skulptura „Čipkarica”, u spomen na pokoljenja čipkarica koja su kroz pet stoljeća održavale tradiciju šivanja rukotvorine, koja je dobila brojna priznanja diljem svijeta. Skulptura je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, u prirodnoj je veličini i prikazuje lik žene u fuštanu koja u intimi svojih misli šiva čipku.
U 20.30 sati u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupit će poznati pijanist Lovro Pogorelić.
U nedjelju, 20. lipnja, u 20 sati u kuli Skrivanat u Pagu održat će se Etno večer u izvedbi KUD-a Družina (Mala Robinja, Tanac po paški, Tanac po starinski i „Rožetica”- igrokaz učenica OŠ „Jurja Dalmatinca”), a svaki dan, do 22. lipnja 2010. godine od 9 do 19 sati bit će otvorene festivalske izložbe uz demonstraciju izrade čipke.
U ponedjeljak, 21. lipnja, sve sudionike festivala primit će u svom uredu gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, a za večernje sate predviđen je nastup paških klapa (Jargola, Peružini, Pag te Mandolinistički orkestar).
Međunarodni festival čipke organiziraju Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruga čipkarica „Frane Budak”. Pokrovitelji festivala su Veleposlanstvo Republike Austrije u RH i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a supokrovitelji Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica i Zadarska županija. Suorganizatori su Centar za kulturu i informacije Pag, Nadžupni ured Pag, KUD „Družina” i Udruženje obrtnika Pag i Etnografski muzej Zagreb.