Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jago Kozina pušten iz pritvora

Autor: Suzana Bandić

17.06.2010. 22:00
Jago Kozina pušten iz pritvora

Foto: Zvonko KUCELIN



Suvlasnik i direktor tvrtke Contus u stečaju jučer je pušten na slobodu jer su ispitani svi svjedoci za koje je istražni sudac procijenio da bi Kozina na njih mogao utjecati te tako omesti istragu
Jago Kozina (65), suvlasnik i direktor autoprijevozničke tvrtke Contus u stečaju, jučer je nakon gotovo dva mjeseca pušten iz pritvora Istražnog centra u Zadru jer su prestali razlozi za njegovo daljnje zadržavanje.
Kozini je pritvor bio određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a kako je do kraja prošlog tjedna ispitano 25 svjedoka za koje se sumnjalo da bi Kozina na njih mogao utjecati, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje se sastalo u ponedjeljak, donijelo je odluku da se Jago Kozina pusti na slobodu.
On i njegova supruga Tereza (60) uhićeni su 20. travnja ove godine zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela “teških” desetak milijuna kuna te su uhićeni i s lisičinama na rukama privedeni istražnom sucu.
Nakon višesatnog saslušanja pred sucem Milanom Pečinom, Tereza Kozina, inače direktorica i suvlasnica Contusa, puštena je na slobodu nakon čega se obratila medijima kojima je ispričala svoju verziju priče o tome kako je tvrtka Contus dospjela u stečaj.
Osim medijima, obratila se i zadarskoj policiji kojoj je prijavila nekoliko osoba zbog prijetnji i kamatarenja te stečajnog upravitelja zbog nesavjesnog provođenja stečaja i obmanjivanja javnosti poluinformacijama koje štete njoj i njezinu suprugu. Policija je potvrdila da su zaprimili prijave protiv Miroslava Fuzula, Roka Brale i Zvonka Višića te da su sačinili izvješće i proslijedili ga nadležnom državnom odvjetništvu.
Zadarska policija, podsjetimo, bračni  par tereti zbog zloporabe položaja i ovlasti, prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprava, pomaganja te niza ostalih kaznenih djela na štetu tvrtke Contus. Tako se Jagu Kozinu sumnjiči da je, u svojstvu odgovorne osobe-vlasnika i direktora tvrtke Contus, u dogovoru sa suprugom Terezom kao fizička osoba sačinio Ugovor o kupoprodaji nekretnine, odnosno građevinskog zemljišta, s Contusom čiji je on vlasnik.
U kaznenoj prijavi navodi se da je Kozina tim ugovorom, a s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 19. listopada 2005. godine kupio nekretninu – zemljište po cijeni od 60 eura po metru četvornom – koju je  mjesec dana kasnije preprodao trgovačkom društvu Zagraleasing iz Zagreba po cijeni od oko 200 eura po metru četvornom. Time je oštetio trgovačko društvo za iznos od preko pet milijuna kuna. Osim toga, policija Kozinu sumnjiči i da je iskoristivši svoj položaj preuzeo novčana sredstva Contusa iako nije imao nikakva potraživanja kako bi tim novcem vraćao svoj osobni dug, pa je time oštetio trgovačko društvo – tvrtku Contus, za više od milijun i 376 tisuća kuna.
U nizu kaznenih djela Kozini se nadalje na teret stavlja i da je u vremenu od 2002., pa do svibnja 2009. godine od fizičkih i pravnih osoba posuđivao novac, što  je jamčio vratiti izdavanjem potvrda i zapisnika o pozajmici, a što nije učinio ni do danas, čime se okoristio za više od 2,5 milijuna kuna.
U vrijeme dok je bio u pritvoru policija je Kozini ispisala i prijavu zbog sumnje da je oštetio Hypo leasing Kroatien za iznos oko 590 tisuća kuna, jer im nije isplatio rate za dva luksuzna mercedesa koja je potom preprodao drugoj tvrtki. Bračni par Kozina, međutim, tvrdi kako tu nije riječ o preprodaji već prepuštanju tvrtke Mercedes zagrebačkom Eurolineu te da su za spomenute automobile leasingu ostali dužni tek 70-ak tisuća kuna.
Iako je Jago Kozina pušten na slobodu, istraga u njegovu slučaju još uvijek nije okončana. Naime, kako neslužbeno saznajemo, sudac Pečina na svom popisu ima još cijeli niz svjedoka koje treba ispitati, a Kozini je ukinut pritvor jer su ispitani svi oni svjedoci za koje je postojala opasnost od njegova utjecaja te samim tim i ometanja istrage.