Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rascvjetani Benkovac

Autor: Mile Marić

17.06.2010. 22:00
Rascvjetani Benkovac

Foto: Mile MARIĆ



Veliku podršku akciji daju i štićenici Zajednice “Nuovo Mondo” iz Nunića te djelatnici Hrvatskih šuma, koji su bili uključeni u čišćenje prometnica na području Benkovca, kao i čišćenje prilaza utvrde Kličevica u Rašteviću
Završna manifestacija akcije “Uredimo svoj okoliš 2010.” održana je u Kaštel Benkoviću proglašenjem najljepših okućnica i stambenih ulaza. Kako je istaknuto imenovana je Komisija za odabir najljepših okućnica i stambenih ulaza u sastavu: Romana Jurjević, Marija Bešlić, Mile Marić, Marin Ćurković i Vanja Čvrljak. Oni su nakon obilaska trebali između lijepih odabrati one najljepše, a to nije bilo nimalo lako među prijavljenih 27 okućnica i 5 stambenih ulaza. Za najljepšu okućnicu proglašena je okućnica Ante i Nade Vulelija iz Korlata kojima je pripala nagrada od 2.000,00 kn, drugo mjesto i 1.500 kuna pripalo je Ivani Vukušić iz Dobre Vode, dok je treće mjesto i 500 kuna dobio Vili Mikulić iz Benkovca. Za najljepši stambeni ulaz pobrinuli su se stanari ulaza Poljana Zrinskih i Frankopana 11 sa zasluženih 1.500 kn i osvojenim prvim mjestom, drugo mjesto i 1.000 kn odlazi na ulaz Poljane Zrinskih i Frankopana 13, dok utješnih 500 kn za treće mjesto pripada ulazu Stjepana Radića 9. Svim sudionicima akcije uručene su sadnice cvijeća i naravno zahvalnice za sudjelovanje, a u sklopu akcije otvorena je izložba slika okućnica i stambenih ulaza sudionika akcije. I ove godine gosti svečanosti bili su članovi KUD-a Branimir (folklorna i glazbena sekcija), te djeca DV Bubamara Benkovac.
-Akcija je pokrenuta s ciljem poticanja i motiviranja stanovništva na odgovornost osobnog doprinosa za očuvanje okoliša i kvalitete života. Akcija se održava tradicionalno osmu godinu zaredom, a sve je počelo u ožujku 2003. godine čišćenjem obližnje park šume na Glavici Grubića. Organizator i provoditelj akcije bio je Grad Benkovac zajedno s ljudima dobre volje i predstavnicima poduzeća, škola, a od 2006. godine uključena je i Turistička zajednica Grada Benkovca. Veliku podršku akciji daju i štićenici Zajednice “Nuovo Mondo” iz Nunića te djelatnici Hrvatskih šuma, koji su bili uključeni u čišćenje prometnica na području Benkovca, kao i čišćenje prilaza utvrde Kličevica u Rašteviću. Sama akcija se sastoji od podjele sadnica sezonskog cvijeća i organiziranje ocjenjivanja i nagrađivanja najljepše uređenih dvorišta, okućnica i stambenih ulaza. Isto tako, ova akcija je sve više podržana ekološki svjesnim građanima, tako da se sve više njih uključuje u akciju, te se iz godine u godinu dijele sve veće količine sadnica sezonskog cvijeća. Od 2003. godine do 2010. godine podjeljeno je oko 31 000 sadnica. 0d 2003. godine do 2010. godine su prijavljena sveukupno 203 natjecatelja iz preko 20 naselja s područja Grada Benkovca, istaknuo je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Grada Benkovca.