Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Školjka” će raspjevati Pakoštane

Autor: Dragana Glavočić

17.06.2010. 22:00
“Školjka” će raspjevati Pakoštane

Foto: Dragana GLAVOCIC



Klape koje će nastupiti na ovogodišnjem festivalu su muška klapa “Ardura” iz Zadra, ženska klapa “Barufa” iz Zadra, muška klapa “Bibinje”, muška klapa “Biograd”, muška klapa “Bunari” iz Vodica, ženska klapa “Citadela” iz Zadra, ženska klapa “Karmel” iz Turnja, muška klapa “Kožino”, muška klapa “Kontarda” iz Posedarja, ženska klapa “Libar” iz Privlake, ženska klapa “Oršulice” iz Vodica i ženska klapa “Uzorita” iz Sukošana
Treću godinu zaredom održat će se Festival klapa “Školjka 2010.” u Pakoštanima 25. i 26. lipnja. Prema riječima umjetničkog direktora festivala Bojana Pogrmilovića posebnost ovog festivala je akustična školjka koja na otvorenom prostoru klapama daje osjećaj kao da pjevaju u zatvorenom akustičnom prostoru, odnosno “ispod volta”. Školjka je vizualno atraktivna te je smještena na glavnom gradskom trgu u Pakoštanima.
Bojan Pogrmilović kazao je da koncepcija ovog trećeg po redu festivala je kao i prijašnjih godina.
– Ovogodišnji žiri morat će biti “stroži” jer je kvaliteta klapa evidentno sve bolja. Glavni “krivci” za to su Festival klapa Školjka i jednodnevna zimska škola klapa u Pakoštanima, kazao je Pogrmilović.
Zimska škola klapa namijenjena je klapskim pjevačima i njihovim voditeljima. Na prvoj održanoj školi sudjelovalo je ukupno šezdeset pjevača i voditelja klapa. Predavači su bili Joško Čaleka, Mojmir Čačija i Bojan Pogrmilović.
– Tijekom održavanja jednodnevne škole polaznike smo poučili kako doći do što boljih rezultata u radu klape. Ovo je, inače, bio pilot projekt i, pretpostavljam, da će se naredne godine produžiti na cijeli vikend. Ovakav oblik škole namijenjen je klapskim pjevačima i njihovim voditeljima. Prije svega želimo obrazovati voditelje. Nije baš najbolja varijanta ako dođu u školu samo pjevači jer je jednako važno educirati i voditelje, pojasnio je Pogrmilović.
U cilju poticanja razvoja klapa s ovog područja, prva večer zamišljena je kao natjecanje klapa Zadarske i Šibensko-kninske županije. Dvadesetak klapa se prijavilo za natjecanje, a selekcijom je odabrano njih 12, muških i ženskih. Klape će procjenjivati tročlani žiri u sastavu Ljubo Stipišić-Delmata, predsjednik žirija, Ivo Nižić i Mojmir Čačija.
Osim bodovne ocjene koju će klape dobiti na kraju natjecanja, klape će dobiti i pisano mišljenje od svakog člana žirija u roku od sedam dana nakon održanog natjecanja.
– Također i one klape koje nisu prošle selekciju, dobit će pismeno obrazloženje u kojem će stajati što u njihovoj izvedbi nije dobro, odnosno što treba popraviti i poboljšati. Smatram da su ova pismena izvješća pomogla u evidentnom podizanju kvalitete klapa, naglasio je Pogrmilović.
Klape koje osvoje između 70 i 79,9 bodova dobit će brončanu plaketu i statuu školjke. One koje osvoje između 80 i 89,9 bodova dobit će srebrnu plaketu i statuu školjke, a klape koje osvoje više od 90 bodova dobit će zlatnu plaketu i statuu školjke.
Klapa koja unutar zlatne kategorije osvoji najveći broj bodova dobit će pored zlatne plakete i plaketu Grand prix festivala te veliku statuu školjke.
Klape koje će nastupiti na ovogodišnjem festivalu su muška klapa “Ardura” iz Zadra, ženska klapa “Barufa” iz Zadra, muška klapa “Bibinje”, muška klapa “Biograd”, muška klapa “Bunari” iz Vodica, ženska klapa “Citadela” iz Zadra, ženska klapa “Karmel” iz Turnja, muška klapa “Kožino”, muška klapa “Kontrada” iz Posedarja, ženska klapa “Libar” iz Privlake, ženska klapa “Oršulice” iz Vodica i ženska klapa “Uzorita” iz Sukošana.
– U tijeku zasjedanja žirija, a prije proglašenja pobjednika, publici će se kraćim programom predstaviti ženska klapa “Luka” iz Rijeke, jedna od najboljih klapa svih vremena. Posebno je značajno da ova klapa slavi 25. obljetnicu svoga rada, a mi ćemo tako biti među prvim čestitarima, naveo je Pogrmilović.
Na drugoj revijalnoj večeri koja će se održati u subotu 26. lipnja predstavit će se renomirane klape po izboru umjetničkog ravnatelja Bojana Pogrmilovića. Na pozornicu će izaći muška klapa “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova, dobitnici prošlogodišnjeg Grand prixa festivala “Školjka 09”, potom klapa FA “Linđo” iz Dubrovnika, musška klapa “Jelsa” iz Zagreba, ženska klapa “Cesarice” iz Zagreba i muška klapa “Sinj”. Voditeljica festivala bit će Tamara Šoletić.
Kao i protekle dvije godine, nakon svakog od događanja na središnjem trgu u Pakoštanima bit će organizirana večera i druženje klapa.