Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HDZ-ovci lome vladin zakon o legalizaciji

17.06.2011. 22:00
HDZ-ovci lome vladin  zakon o legalizaciji


Marina Matulović Dropulić, govoreći u ime Kluba HDZ-a u parlamentu iznijela je četiri bitne zamjerke zakonu, a Jerko Rošin bio uistinu nemilosrdan prema Branku Bačiću


Ovaj su tjedan u  Saboru obilježile ozbiljne nesuglasice unutar Kluba zastupnika HDZ-a. Bilo ih je svakog  od tri radna dana. Prvo je u  srijedu ujutro na sjednici Kluba šef HDZ-ovaca u parlamentu Andrija Hebrang korio  svoje kolege zato što prošlog  tjedna nije bilo dovoljno glasova za izbor povjerenstva za  sukob interesa, ali mu se nekolicina zastupnika suprotstavila prebacujući krivnju na  koalicijske partnere. Nešto  kasnije na sjednici saborskog  odbora za prostorno uređenje  Jerko Rošin kritizirao je vladin  prijedlog legaliziranja bespravne gradnje jer “ne može se  ozakoniti nezakonito”.
 U četvrtak je i donedavna  ministrica prostornog  uređenja Marina Matulović  Dropulić, govoreći u ime Kluba, tijekom rasprave u parlamentu iznijela četiri bitne  zamjerke prijedlogu što ga je  izradio njezin nasljednik na  čelu resora Branko Bačić. A  jučer je nesretni Bačić koji je i  glavni tajnik HDZ-a doživio  još veće poniženje u sabornici.  U nastavku rasprave o spomenutom dokumentu, Rošin  je bio uistinu nemilosrdan prema Bačiću tako da se sada,  premda je taj zakonski prijedlog propušten u drugo čitanje, već može govoriti da su  vladine namjere da legalizira  preko 150 tisuća bespravno sagrađenih kuća podijelile  HDZ-ov Klub.
 Kad je Bačić nakon rasprave  u Saboru došao u Banske dvore, svjedoci govore da je bio  iznimno ljut na Rošina. A čime  ga je to njegov Dalmatinac  toliko razljutio? Rošin je  pročitao svoj tekst o bespravnoj gradnji objavljen prije deset godina u Slobodnoj Dalmaciji. Tada se on odnosio na  ministra prostornog uređenja  iz Račanove vlade, no očita je  bila Rošinova aluzija na aktualnog ministra Bačića.
– Ministar očito misli da ako  se sada prostornim planovima  legalizira, pod navodnicima,  sve što što može biti legalizirano, da ubuduće divlje izgradnje više neće biti. Ako nije  naivno barem je duhovito do  suza, ali suza onih kojima će  objekte srušiti jer se po ne  znam kojim kriterijima nisu  mogli legalizirati, dio je  Rošinovog govora koji zavšava  poznatom rečenicom iz Hamleta: Nešto je trulo u državi  Danskoj.  Ministar Bačić  prešao je preko Rošinovih  strelica i  zahavlio se svima za  podršku zakonu obećavši da će  u doradi zakona uvažavati sve  primjedbe izrečene u Sabori.
 


Šuici dobar zakon




I nakon podrške prijedlogu unutar HDZ-a bilo je prepucavanja, pa čak i  međusobnih replika, obično rezerviranih za kolege iz oporbe.
– Nakon ovog pjesničkog kazivanja kolege Rošina nije jednostavno  govoriti niti prijeći, ali ja ću prijeći u prozu, bocnula je Rošina Šuica koja  zakon smatra dobrim, a za veliki broj nelegalno izgrađenih kuća glavnim  uzrokom smatra nepostojanje prostornih planova. I oko toga, je li veći krivac  nepostojanje tih planova ili ipak ima krivnje i na državi i građanima, ona i  Rošin iskoristili su u raspravi repliku te time zatvorili prvo čitanje zakona o  legalizaciji bespravne gradnje.