Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Koraci mora, koraci Boga” poezija i filozofija zajedno

17.06.2011. 22:00
“Koraci mora, koraci Boga” poezija i filozofija zajedno


I na promociji je Vinko Hajnc svoje štovatelje još jednom podsjetio kako oko nas tisućama godina traju ratovi, ljudski krikovi, plač.., kako Bog nerijetko ostavlja ljude, kako je ponekad i nemilosrdan, pa Hajnc ističe da je i zbog toga sretan što je ponekad pjesnik!


Znanstvena  knjižnica Zadar upravo je izdala prvu knjigu, čime je izišla  izvan svoje uobičajene institucijske sheme. “I ubuduće će  nam presudna biti kvaliteta,  naime ako se bude radilo o  dobrom i izvrsnom uratku,  opet ćemo se pojaviti u ulozi  nakladnika”, kazao je, uz ostalo, ravnatelj ove zadarske  kulturne ustanove mr. sc. Miro  Grubić prilikom predstavljanja toga prvijenca, knjige pjesama poznatog pjesnika Vinka  Hajnca. U dvorani Znanstvene knjižnice u četvrtak navečer  su se okupili mnogi štovatelji i  ljubitelji Hajncovoga stiha, a  njegovu devetu knjigu po redu  javnosti su predstavili mr. sc.  Miro Grubić u ulozi recenzenta i izdavača, sam autor, a  pjesme su čitali Tamara Šoletić  i Milan Stošić Miočić, a moderirao je Gordan Kurtović.  Govoreći o knjizi “Koraci mora, koraci Boga” Grubić je naglasio da je ovoga puta doista  riječ o izvrsnoj knjizi, o pjesmama koje može napisati samo istinski pjesnik. A Hajncove riječi nisu samo plod njegovoga poetskog duha, one su  i dio proživljene stvarnosti, kako je to, među ostalim, kazao  recenzent i izdavač njegove  lanjske knjige prof. dr. sc. Ante  Uglešić, rektor Sveučilišta u  Zadru, koji je, usput rečeno,  kao štovatelj došao i na ovu  zadnju promociju Hajncove  knjige. Naime, za poeziju ovoga dugogodišnjeg pomorca,  koji je oplovio svijet više puta,  recenzenti su uvijek govorili  da je ona plod njegove zrelosti,  proživljenosti, da su mu stihovi  filozofija i poezija zajedno, da  je to snažan mislilac kojega  neprestano “muče” pitanja i  odgovori o Bogu, o ljubavi,  erotici, o životu, strahovima,  smrti.
To vrijedi za svih devet njegovih knjiga, od prve objavljene još daleke 1976. godine, sve  do lanjske, predzadnje, koja je  unekoliko drugačija, jer je u  njoj pjesnik od nekoliko tisuća  svojih zapisanih misli i aforizama, objavio 1400 izabranih. Tu se također izrazito iskazao svojom “težinom” misli,  isto kao i stihom porukom  svjetskome miru kojim je na  natječaju Ujednjenih naroda  prije tri godine osvojio drugo  mjesto u velikoj konkurenciji  od preko sedam tisuća prijedloga iz cijeloga svijeta.
Najnovija knjiga “Koraci  mora, koraci Boga”, koju je  pjesnik posvetio “unucima voljenim, prvom znaku moje  vječnosti”, sadrži 76 pjesama,  naravno posloženih po već  spomenutim univerzalnim temama koje ga “muče”, na koje  uporno traži odgovore i smisao. Već prvi stih u ovoj knjizi  to potvrđuje:
Čovjek korake nema
Strašna ga sila u zemlju  vuče
Da ga sve do kostura svuče
I ponizi. O nebu ni traga!
I na promociji je Vinko Hajnc svoje štovatelje još jednom  podsjetio kako oko nas tisućama godina traju ratovi,  ljudski krikovi, plač.., kako  Bog nerijetko ostavlja ljude,  kako je ponekad i nemilosrdan, pa Hajnc ističe da je  i  zbog toga sretan što je ponekad pjesnik!