Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prijateljstvo zapečaćeno Poveljom

17.06.2011. 22:00
Prijateljstvo  zapečaćeno Poveljom


Mislim da je potpisivanje Povelje o prijateljstvu veliki korak za nas i siguran sam da ćemo surađivati s Premanturom na različitim razinama. Premantura je krasno turističko mjesto na Rtu Kamenjak, a mi imamo plodnu zemlju i bavimo se poljoprivredom. Različiti smo ljudi, ali s istim korijenima, kaže Šime Odžaković, predsjednik MO Nadin


Prošlog vikenda Nadinjani su  se u Premanturi u Istri susreli s  potomcima svojih nekadašnjih  mještana. Naime, 1597. godine  iz Nadina je iselilo 9 obitelji.  Pet ih je otišlo morskim putem,  a četiri kopnenim. Preko Medulina su završili u obližnjoj  Premanturi u kojoj su ostali do  danas. Kroz stoljeća i promjene različitih vlasti, od turske,  austrijske do talijanske, u Premanturi je ostalo samo jedno  nadinsko prezime. Osim toga,  ostao je i kip sv. Ante, nadinskog zaštitnika, koji su tada  sa sobom ponijeli iseljenici. U  crkvi sv. Lovre u Premanturi  šest je oltara, a na svakom oltaru kip zaštitnika ljudi koji su  se od nekud doseljavali u Premanturu. Zanimljivo, baš uoči  blagdana svetog Ante nekadašnji su Nadinjani napustili  svoje mjesto, a današnji Nadinjani su njihove potomke išli  upoznati u isto vrijeme.
Ugodno iznenađenje
Njih pedesetak je na inicijativu Šime Odžakovića, predsjednika Mjesnog odbora Nadin, otišlo u Premanturu obnoviti povijesne veze i prijateljstvo, a svojim dolaskom i  nastupom KUD-a Nadin uveličali su Dan Općine Medulin.
Osim toga, dočekalo ih je  tamo ugodno iznenađenje. U  općini Medulin sve su pripremili za potpisivanje Povelje o  prijateljstvu između Nadina i  Premanture.
– Sudjelovao sam na Općinskoj sjednici zajedno s načelnikom Općine Goranom  Buićem, državnim tajnikom za  infrastrukturu Tomislavom  Mihotićem i drugim uvaženim  osobama medulinskog društva.  Iako sam već neko vrijeme u  kontaktu s načelnikom Buićem  i već smo razgovarali o potpisivanju Povelje, nisam znao  da će to biti baš tada. Bio sam  jako ushićen i zaista je bila čast  potpisati Povelju zajedno s Davidom Gerlićem, predsjednikom MO Premantura, i to proslaviti s mještanima oba mjesta, rekao je Odžaković, dodajući da Povelja o prijateljstvu  nije samo komad papira.
– Mislim da je to veliki korak  za nas i siguran sam da ćemo  surađivati s Premanturom na  različitim razinama. Premantura je krasno turističko mjesto  na Rtu Kamenjak, a mi imamo  plodnu zemlju i bavimo se poljoprivredom. Različiti smo ljudi, ali s istim korijenima i s  istom željom za nastavkom suradnje i prijateljstva, kaže  Odžaković.
Razmjena tradicije
Nadinjani su sudjelovali i na svečanom otvorenju  novouređene premanturske Place. KUD je izveo  kola i napjeve Ravnih kotara, a domaći KUD Mendula predstavio je njihovu  tradiciju. Nadinjani su  došli punih ruku – darovali  su im domaće proizvode  svoga kraja te slike starog  Nadina.
– Bili smo ugošćeni kako se samo poželjeti  može. Općina Medulin  nam je financirala put,  počastili su nas svojom  tradicionalnom hranom,  a na kraju smo još bili na  večeri i zabavi. Cijeli susret je bio jako dirljiv i veselimo  se ponovnom susretu. Uskoro  ćemo pozvati mještane Premanture da posjete nas, govori  Odžaković.
Osim povijesnih veza iz davnog 16. stoljeća koji vežu Nadin s općinom Medulin, još je  jedan razlog iz svježije povijesti  zbog kojeg Nadinjani već neko  vrijeme žele obnoviti ovu povezanost.
– Nakon Domovinskog rata  pulski nadbiskup Antun Bogetić čuo je za stradanja koja su  pogodila Nadin. Tada nas je  posjetio i utvrdilo se i da njegovi korijeni sežu iz Nadina.  Vidio je našu stradalu crkvu i  donirao novac za obnovu krovišta. Na tome smo mu jako  zahvalni i to smo i ovim posjetom željeli pokazati. S msgr.  Bogetićem, koji je sada nadbiskup u miru, susreli smo se i  ovaj put na premanturskoj Placi, kaže Odžaković.
Kako priča nadalje Odžaković, već dugo čezne za ovim  susretom.
– Tek kad sam postao predsjednik MO Nadin, mogao sam  povući konkretne poteze. Posjetio sam Premanturu i tamo  su me tako radosno dočekali.  Nakon toga, načelnik Premanture se upoznao i s gradonačelnikom Benkovca na degustaciji  ulja i vina u Nadinu. Kad je bilo  natjecanje u maslinovim uljima  u Medulinu, nas nekoliko Nadinjana je sudjelovalo sa svojim uljima. Napokon smo sve  zapečatili ovim zajedničkim  posjetom većine mještana i  potpisivanjem Povelje o prijateljstvu koje namjeravamo  vjerno njegovati, zaključuje  Odžaković.