Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Projekt za oživljavanje turizma

17.06.2011. 22:00
Projekt za oživljavanje turizma


Naš je cilj da kada se završi ograda na Vrelu Une to potakne turističke agencije, touroperatore i sve dionike u turizmu da dovode turiste na te lokalitete u svojim aranžmanima, istaknula je Miočić


Prvi prekogranični sastanak svih partnera na projektu “Una – Vrelo života” održan je jučer u Općini Gračac, a nakon njega su sudionici održali i konferenciju za medije na kojoj je rečeno više o dosad učinjenom na projektu, ali i o budućim planovima te potpisivanju Memoranduma o razumijevanju.
Kako su istaknuli okupljeni, projekt “Una – Vrelo života” odobren je na prvom pozivu za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava unutar IPA prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina, a njegova vrijednost je 421.050 eura. Cilj projekta je zajednički razviti i promovirati Vrelo Une u Hrvatskoj te slap u Uncu i stari grad Ostrovicu na području Martin Broda u Bosni i Hercegovini, a bio je jedan od ukupno 14 projekata koji su prošli na IPA natječaju prekogranične suradnje.
Svi predstavnici partnera na projektu – Milan Tankosić, donačelnik Gračaca, Nijaz Lipovača, predstavnik Općine Bihać te ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Mirko Đinđić i direktorica Turističke zajednice Unsko-sanskog kantona Jasmina Šuško, nahvalili su ovaj projekt koji bi trebao biti put prema razvitku turizma na tom području, kao i svojevrsni poticaj za buduće projekte. Nikolina Miočić, voditeljica projekta rekla nam je više o tome što će biti napravljeno u sljedeće dvije godine.
– Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, a projektne aktivnosti uključuju izradu strategije razvoja na prekograničnom području gornjeg toka Une, izgradnju drvene ograde uz turističku pješačku stazu do Vrela Une, organizaciju volonterskog kampa zbog čišćenja pješačkih i biciklističkih staza uz rijeku Unu, obnovu turističke infrastrukture uz slap na Uncu te strog grada Ostrovice kod Martinbroda u BiH te organizaciju tri tipa edukativnih radionica i studijski izlet na obje lokacije za regionalne turističke agencije i izrada turističke brošure o novostvorenom zajedničkom turističkom proizvodu, kazala je Nikolina Miočić ističući kako su glavne smjernice ovog projekta očuvanje okoliša i turistička promocija cijelog kraja.
– Naš je cilj da kada se završi ograda na Vrelu Une to potakne turističke agencije, touroperatore i sve dionike u turizmu da dovode turiste na te lokalitete u svojim aranžmanima, istaknula je Miočić.
 


Što donosi Schengeski režim?




Postavili smo pitanje hoće li uvođenje Schengenskog režima utjecati na projekt, s obzirom da će turisti prelaziti državnu granicu na što su okupljeni odgovorili kako je moguće da bude većih kontrola na granici, ali da one ne bi trebale bitno utjecati na turizam.
– Nikad se ne bi postavilo pitanje graničnog prijelaza da nismo pokrenuli ovaj projekt. Ovo je poticaj da se riješi problem graničnog prijelaza koji je udaljen 70 kilometara, kazala je Miočić.