Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Proslava 150. obljetnice HNK-a

17.06.2011. 22:00
Proslava 150. obljetnice HNK-a


Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je 16.  lipnja održana središnja proslava 150. obljetnice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. U nazočnosti predsjednika države, Hrvatskog sabora i predsjednice Vlade  održan je koncert hrvatskih skladatelja s ulomcima najznačajnijih djela bogate hrvatske operne baštine.
Intendantica HNK Ana Lederer podsjetila je na povijest  zagrebačkog HNK-a, naglasila  visoke umjetničke kriterije i  profesionalne standarde u kazalištu, koje je u svome postojanju  zastupalo hrvatski jezik i stvaralaštvo, ali je bilo i kozmopolitski  opredjeljeno. Kao specifičnost je izdvojila to što na jednoj  pozornici djeluju tri ansambla – drama, opera i balet.
Govoreći o značaju kazališta, predsjednik Republike Ivo  Josipović kazao da je ono oduvijek bilo hrvatsko i narodno i  prije nego je Republika Hrvatska postala samostalna država.  Josipović je dodao da bi se tu trebao obilježiti i ulazak  Hrvatske u zajednicu europskih naroda. Usprotivio se štednji  na račun umjetnosti jer je to štednja na “povijesti i identitetu”  te naglasio kako je Hrvatska pred vratima EU gdje će jadno  od najvažnijih oružja u očuvanju nacionalnog identiteta biti  upravo kultura i umjetnost. Predsjednica Vlade RH Jadranka  Kosor napomenula je da je HNK jedno od najsjajnijih  simbola hrvatske kulture u cjelini. Dodala je da nas obljetnica  treba snažiti u trenutku kada završavamo pregovore i postajemo 28. članica EU, u kojoj će hrvatski jezik postati  službeni jezik zajednice. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka  Bebić rekao je kako je HNK od početka bio i ostao trajno i  neraskidivo vezan uz sudbinu svoga naroda.
U sklopu programa proslave održan je Koncert hrvatskih  skladatelja, s ulomcima najznačajnijih djela bogate hrvatske  operne baštine, uz sudjelovanje opernih solista te Zbora i  Orkestra HNK u Zagrebu pod ravnanjem maestra Nikše  Bareze. Izvedena su djela Vatroslava Lisinskog, Blagoja Berse,  Jakova Gotovca i Borisa Papandopula, a večeras je bila prilika  i za predstavljanje mladih opernih pjevača – Marka Mimice,  Stjepana Franetovića , Ivane Lazar, Ljubomira Puškarića,  Dubravke Šeparović-Mušović te Ozrena Bilušića.