Ulovljeno i uzgojeno 62.000 tona ribe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
srdela
Srdela s oko 27.000 tona ulova ostaje osnovna komercijalna vrsta

Ukupan ulov i uzgoj (proizvodnja) morske ribe i drugih morskih organizama u 2010. iznosio je 63.252 tone i manji je za 5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ulov i uzgoj (proizvodnja) plave ribe i kamenica te ostalih mekušaca i školjkaša manji je za 6 posto. Povećanje se bilježi kod ostale ribe za 2 posto i ljuskavaca za 3 posto u odnosu za prethodnu godinu, stoji u najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku.

Dominantan udjel u ulovu ima plava riba sa 46.700 tona. Srdela s 26.750 tona ostaje "kraljica Jadrana" uz pad od sedam posto. Inćun je pao za svega jedan posto te slijedi s 13.760 tona, dok je tuna na 380 tona jer - tako mora biti odnosno ICCAT brani veći ulov.

 Kod tune je uz dulji uzgoj manji riba (ICCAT zabranjuje ulov manjih tuna od 30 kilograma, ali je Hrvatska izborila iznimku pa smije loviti tune već od osam kilograma, no ne smije ih prodavati dok ne pređu 30 kilograma), preostalim količinama iz prethodne godine te eventualnom otkupu - uzgojna količina bila 3.592 tone. To je u kombinaciji smanjenog ulova i uzgoja 17 posto manje nego prethodne godine.

Hame još nema u statistici

Kod ostale ribe u prijavljenim izlovnim komercijalnijim količinama prednjačila je trlja s 791 tonom (pad šest posto) i standardno oslić (mol - sa 690 tona i padom od 18 posto), list (238 tona pad 21 posto), gira sa 180 tona (rijetka s rastom od 20 posto), cipal sa 143 tone rekorder rasta od čak 140 posto.

Kod lubina i komarča ulov je stao na 12 odnosno 52 tone, a poanta je u uzgoju. Uzgojeno je 2.800 tona lubina (brancina) koliko i godinu prije odnosno 2.400 tona komarče (orada, podlanica) ili 10 posto više nego lani. Bilježi se još nešto uzgoja bukve i ugora, dok su ostale vrste nerazvrstane ulovljene u količini od 1.791 tone. Dakle, mimo plave ribe ulov je iznosio 4.098 tona, a uzgoj daljnjih 5.200 tona. Hama koju u Cromarisu uzgajaju i već imaju na tržištu za sada se ne vodi.

Rakova, odnosno ljuskavaca ulovljeno je 543 tone ili tri posto više nego lani, najviše 328 tona škampa (pad 12 posto) odnosno 198 tona kozica i ostalih - rast 38 posto, dok je jastoga ulovljeno 17 tona ili 13 posto više.

Kamenica, dagnji..., mekušaca i školjkaša  je ulovljeno 1.000, a uzgojeno 2.100 tona. Uzgoj se odnosi na školjkaše, gdje je registriran ulov od 100 tona. Najviše je ulovljeno muzgavaca 464 tone, ali je to čak 34 posto manje nego prije, 213 tona liganja i lignjuna, hobotnica 141 tona i sipa 82 tone.

89 posto plave ribe

 Dakle, kod ulova svega iz mora plava riba predstavlja čak 89 posto. Kada je riječ o uzgoju komarče i lubini su nešto ispod 50 posto, tune oko trećine, a ostatak su kamenice i dagnje.

Podaci su iz Ministarstva poljoprivrede i ribarstva - Uprave ribarstva koja ih prosljeđuje statističarima. Podatke su prikupile pravne osobe i dijelovi pravnih osoba te ribari obrtnici koji obavljaju gospodarski morski ribolov ili se bave uzgojem (proizvodnjom) morske ribe i drugih morskih organizama prema evidenciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja - Uprava ribarstva o izdanim povlasticama. Dakle, sportski i tzv. mali obalni ribolov (hrvatska specifičnost nepostojeća u EU) nisu obuhvaćeni.

Paralelno s ovako iskazanim ulovom i uzgojem svjedočili smo rastu ribarske flote i njene snage prethodnih godina aktivne politike prema nekim segmentima ribarstva. Naime, ribari su bili suočeni s povećanim ambicijama i teretima kredita i - smanjenim ulovom.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno