Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ako treba, ispred gola ćemo parkirati double-decker!

17.06.2012. 22:00
Ako treba, ispred gola ćemo parkirati double-decker!


Mi ćemo to pokušati spriječiti, ali Španjolci će nas kroz svoj posjed lopte u jednom trenutku dovesti u situaciju da to bude autobus. I to će onda biti autobus, ako treba i “double decker”. Međutim, bilo je momčadi koje su tako igrale i prošle – kaže Slaven Bilić


Sopot. Hotel Rezydent. Hrvatski izbornik Slaven Bilić tražio je mir u baru osamljenog dijela luksuznog zdanja u samom središtu gradića na obalama Baltičkoga mora. Samo konobar i hrvatski novinari. I utakmica karijere u mislima.
– Kako god završila utakmica sa Španjolcima mi ćemo se svojim obiteljima vratiti ponosni, s uvjerenjem da smo odradili dobar posao. Samo… Osjećam da ova priča ipak neće završiti u ponedjeljak. Zapravo, siguran sam da ovo neće biti moja oproštajna utakmica – poručio je Bilić.
Temelji li se vaš optimizam na pozitivnim dojmovima iz utakmica protiv Irske i Italije ili na uvjerenju da se Irska ne planira oprostiti od turnira s tri poraza?
– Irci nam mogu pomoći, zašto ne? Ponosna su nacija i ne žele se vratiti kući bez ijednog boda. Ne tako davno pobijedili su ovu Italiju u prijateljskoj utakmici. Uostalom, Talijani više trebaju slušati naš rezultat nego mi njihov. Međutim, svoju vjeru ipak prvenstveno crpimo iz naše snage, forme i želje koja se ne može uspoređivati sa suparničkom. U redu, Španjolci žele obraniti naslov, nije sporno da su motivirani, ali neusporedivo je to s voljom za uspjeh koju imaju moji igrači. Oni nas neće podcijeniti, ali mi ćemo da bismo uspjeli morati biti luđaci, oni pozitivni luđaci.
Teško bez sreće
…i odigrati najveću utakmicu ikad?
– Upravo tako. Ta utakmica mora biti na tragu igara protiv Engleske u Zagrebu, Njemačke u Klagenfurtu i Turske u Istanbulu. Kako? Cilj je razbijati posjed lopte Španjolaca, koji su nervozni kad nemaju loptu. Morat ćemo voditi računa i o svojem posjedu, ako ni zbog čega drugog onda zato da damo priliku obrani da se odmori. Mi smo spremni i tjelesno i psihički, jer sve što smo prošli od Istanbula samo nas je ojačalo. Naš plan je jasan, želimo što duže ostati ovdje, želimo otići u Ukrajinu. U to duboko vjerujemo, a uz malo sreće mi to možemo i realizirati.
Povijest kaže da protiv španjolskoga tika-taka nogometa prolazi jedino dekadencija. Kanite li, slikovito rečeno, parkirati autobus u šesnaesterac ili je to samo nužno zlo?
– Mi ćemo to pokušati spriječiti, ali Španjolci će nas kroz svoj posjed lopte u jednom trenutku dovesti u situaciju da to bude autobus. I to će onda biti autobus, čak i “double decker”. Međutim, bilo je momčadi koje su tako igrale i prošle. Međutim, sve te utakmice, ako gledamo “Barcelonu”, mogle su završiti 5:1 u korist katalonske momčadi. “Chelsea” je imao jako puno sreće, trebat će i nama. Morat ćemo, što je moguće više, stajati visoko. Moramo biti brži, motoričniji od njih, prije krenuti, željeti. Mi zaboravljamo jednu stvar. Španjolci su u biti najbolja momčad kada nemaju loptu. Oni su Ircima od četiri gola tri dali u trenucima kad nam se svima činilo da su Irci bolji.
Xavijeva ozljeda
Može li Hrvatska biti jedna od momčadi koja će “oskrnaviti” tu španjolsku nepobjedivost?
– Nemojmo ih mistificirati. Stoji činjenica da su oni najbolji na svijetu, tu nema priče. Međutim, nisu oni Barcelona. Protiv njih se može. Pokazali su to Talijani prije nekoliko dana.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU