Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Karamarko: Ova nenarodna vlast radi sve da rastoči vrijednosti stvorene 90-tih

17.06.2012. 22:00
Karamarko: Ova nenarodna vlast radi sve da rastoči vrijednosti stvorene 90-tih


Predsjednik HDZ-a i ostali govornici uglavnom su se pozivali na vrijednosti 90-ih naglašavajući potrebu za procesom pomirbe unutar stranke. Bivša šefica Jadranka Kosor nije bila na proslavi
Hrvatska demokratska zajednica obilježila je 23. obljetnicu osnivanja, svečanom sjednicom u prostorijama NK Jarun, gdje se osnivanje i dogodilo. U ‘baraci’ se tražila stolica više, a u dvorani su se nakon dugo vremena našli i utemeljitelji stranke. Sva simbolika tako se ponajbolje da ilustrirati srdačnim pozdravom Tomislava Karamarka i Ivana Vekića kojeg je predsjednik HDZ-a pozvao makar formalno i nije član stranke.
– Posebno mi je zadovoljstvo vas pozdraviti. Hvala vam što ste došli – kazao je Karamarko Vekiću.
– Hvala vama što ste došli – odgovorio mu je znakovito Vekić.
Kosor nije došla
Tu činjenicu da je vodstvo HDZ-a pozvalo one koje prijašnja vodstva pozivala nisu, Karamarko je više puta istaknuo. Pri tom se nije dao smesti tim da među uzvanicima nije bilo dojučerašnje predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor koja je, novinarima telefonski kazala, kako poziv za svečanu sjednicu nije ni dobila, već su je naknadno zvali samo na domjenak.
– Ne znam o tome ništa. Ako je Vladimir Šeks dobio pozivnicu, nema razloga da je ona nije dobila. Osim toga, poslan je javni poziv svima da dođu. Mi smo prvi put pozvali tu ljude koji 23 godine nisu pozivani. I to je velika stvar, ono što zovemo proces pomirbe unutar stranke – kazao je novinarima Karamarko.
Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Đuro Perica. U govoru radna naslova “Od pržuna do Jaruna”, Perica je priznao kako osjeća da će HDZ pod novim vodstvom opet ploviti slavnim vodama utemeljitelja Franje Tuđmana.
Zazivanje Tuđmana
Ivan Vekić je, pak, rekao kako je Hrvatska zaslužila pravičnu i poštenu vlast, a ova današnja to nije.
– Ono što mora biti čvrsto kao armirani beton, pogotovo danas, jest naša ljubav prema Hrvatskoj, naša emocija prema našoj domovini, naš odnos prema neovisnosti, naš odnos prema dr. Franji Tuđmanu i njegovom političkom učenju, naš odnos prema Domovinskom ratu, naš odnos prema našim poginulima. To je armirani beton – poručio je Karmarko.
Priznao je i kako je bilo devijacija, kazao kako je HDZ dva puta gubio vlast, ali ne zbog kvalitete političkih protivnika već zahvaljujući svojim greškama, kriminalu kojeg je narod svaki put kažnjavao.
– Međutim, najveći je problem što smo dopustili da takozvani ljevičari, koji to zapravo i nisu, protegnu u naše vrijeme svoju ideološku supstancu kao neke opće vrijednosti koje bismo mi trebali cijeniti. A ja tvrdim da su 90-tih godina stvorene nove vrijednosti hrvatskog društva i hrvatske države. Nemojmo dopustiti da ijedan totalitarizam svojata to vrijeme. Dosta je toga, pogotovo kad ova nenarodna vlast, koja nije sposobna na gospodarskom planu ništa napraviti, na ovom ideološkom, moralnom planu radi sve da rastoči vrijednosti stvorene 90-tih – kazao je Karamarko.
Ideološko oružje
Zvecka se, kako reče, ideološkim oružjem.
– Žele nas poništiti, uvode građanski odgoj u školu da bi istisnuli vjeronauk, žele nas razvodniti, relativizirati, da izgubimo identitet, žele da budemo Europljani. Jesmo Europljani, to uopće nije sporno, ali smo Hrvati – poručio je Karamarko.


Šeks: Riješiti se balasta


Jadranka Kosor nije, ali Vladimir Šeks jest nazočio svečanosti. Šeks samatra kako HDZ pod novim vodstvom ima snage da vrati vjerodostojnost i ponovno zadobije povjerenje hrvatskih ljudi. Svoju ulogu u tom sveo je na članstvo. A HDZ će, kako reče, ostvariti povratak svoga stranačkog dostojanstva tako da se riješi balasta, odnosno negativne prtljage koja se posebno nataložila kroz političko djelovanje bivšega predsjednika HDZ-a.




Milinović: Zamislite da me Kalmeta pogodi u nos!


U sklopu programa obilježavnja obljetnice HDZ-ovci su zaigrali nogomet. U istoj ekipi i Branko Bačić i Božidar Kalmeta, i Drago Krpina i Gordan Jandroković. Ne i Darko Milinović koji je za svečanost našao slikovito objašnjenje zašto nije u timu.
– Imao sam malu operaciju nosa, liječnik mi je preporučio da ne igram. A i recimo da me loptom pogodi Kalmeta, zamislite što biste vi novinari pisali – veselo će Milinović.