Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Modrić je klasa za Nou Camp

17.06.2012. 22:00
Modrić je klasa za Nou Camp


Mislim da će to biti spektakularna utakmica. Španjolska je najbolja momčad na svijetu, dok Hrvati imaju dobro ukomponiran sastav sa dosta znalaca i jednim “Španjolcem” – Modrićem


Luis Suarez Miramontes, 77 godina, jedini Španjolac osvajač Zlatne lopte (1960.), jer Di Stefano je “oriundo”, sedam je sezona proveo u Barceloni, dok ga Helenio Herrera nije doveo u Inter iz Milana. S Barcelonom je dvaput bio prvak Španjolske, s Interom je osvojio tri scudetta i dvije Lige prvaka. Reprezentativac Španjolske, osvojio je Europsko prvenstvo 1964. godine… Drugi naslov čekali su do 2008. godine Vezni igrač, duša momčadi, sjajna lopta, lider velikog Intera. Španjolci su sastavili svoju najbolju momčad svih vremena: Zamora – Puyol, Hierro, Quincoces – Amancio, Xavi, Iniesta, Gento – Suarez – Zarra i Raul.
Suarez je bioi izbornik Španjolske od 1988. do 1991. godine… Sada je u ulozi – gledatelja!
Španjolska je odigrala dva susreta, nakon remija s Italijom počela je dizati formu, barem realizatorsku, zabila je četiri gola?
– Momčad je još u fazi zagrijavanja motora. Bile su to dvije normalne utakmice, ništa posebno. Jer, Irska je toliko slaba, za mene veliko razočaranje, da je teško govoriti o nekakvoj igri Španjolaca.
Kakva će utakmica biti Hrvatska – Španjolska?
– Očekujem lijepu utakmicu, jer puno je znalaca i u hrvatskoj reprezentaciji. U svakoj slučaju teška utakmica za jednu i dugu momčad. Španjolska je moćna, ali i Hrvatska igra dobro. Pobijediti je za oba sastava imperativ, jer Italija će lako slomiti Irsku. Trapattonijev je nekadašnji kameni zid postao putar!
Gol kao nagrada
Tko drži ključeve igre hrvatske momčadi?
– Modrić mi se više sviđa. Sazrio je, napreduje, razmišlja u igri, ekipa ga prati, što je veoma bitno. Može igrati povučeno, naprijed po sredini, lijevo. Inteligentan je, veoma se brzo prilagodi. Čita taktiku. Jedna dobra Modrićeva lopta za Mandžukića mogla bi zadati problema Španjolcima.
Tandem Jelavić – Mandžukić je kombinacija snage i brzine?
– Jelavić me iznenadio. Snažan je, puno radi, stalno je suparničkoj obrani u “naručju”, može iskoristiti neku pogrešku, zabiti gol. I španjolsku će obranu držati stalno pod uzbunom. Jelavić je tehnički veoma dobar.
Mandžukić je postigao tri gola?
– Pogodak protiv Talijana bila je najbolja nagrada za uloženi trud. Trčao je kao navijen u fazi obrane. Jegulja kada napada, sklizne iz ruke cijeloj obrani. Njega se španjolska obrana mora pričuvati.
Može li hrvatska obrana izdržati španjolski “tika-taka” nogomet? Kako se oduprijeti?
– Teško! Jedan je model svakako pokušati čvrstom obrana zaustaviti umjetnike koji pletu mrežu i i čekati kontranapad. Drugi je pokušati napasti visoko, ali to ne bih nikome preporučio. Zavisno o tome kakve igrače imate.
Da ste izbornik Hrvatske?
– Ne bih napao Španjolsku po cijelom terenu, uzaludna potrošnja snage. Podigao bih barikade na svojoj polovici terena. Na trideset metara, veoma gusto. Hrvatska ima brze igrače, ali i pametne i može u brzo transformaciju.
Strah
Slaba točka Španjolaca? Možda obrana?
– Model igre je takav da puno igrača stvara igru, fazu napada. Često dva srednja igrača obrane ostaju sami na velikom prostoru. Svaku prigodu treba iskorititi, jer neće ih biti puno.
Talijani puno pričaju o “biscottu”, izrežiranoj utakmici?
– U strahu su. Dogodilo se i meni u nekim situacijama. Treba ti remi i u određenom trenutku utakmice odlučiš odbaciti svaki rizik, igrati na sigurno, svakome po bod. Može se dogoditi, ali mislim da će prije toga biti prava, spektakularna utakmica. Španjolska je najbolja momčad na svijetu, dok Hrvati imaju dobro ukomponiran sastav sa dosta znalaca i jednim “Španjolcem” – Modrićem. Igrač za Barceloninu filozofiju nogometa.
Rusi i Poljaci su ispali?
– Donekle je to iznenađenje. Nema više velikih momčad koje odskaču. Nema dominacije, jer svi su dobro pripremljeni. Fizički i taktički. Zbog toga se događaju iznenađenja. Treneri dobro prouče svoje suparnike. Zato danas oprez, Španjolska je bolja, ali kvalitetniji uvijek ne pobjeđuje.


Hrvatski odgovor




Italija – Španjolska 1:1, Italija – Hrvatska 1:1. Kako ste vidjeli najvažnije dosadašnje utakmice ove skupine?
– Talijani su se valjda pripremili samo za prvo poluvrijeme. Prestaju igrati nakon odmora. Ne mogu pratiti nametnuti ritam. Hrvatska je u nastavku dobro odgovorila, taktički i trkački, Talijani su teturali terenom, kao grogirani boksač.