Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ribaru Saši Elesu potonula brodica “Bonita”, pozlilo članu posade “Liburnija”

17.06.2012. 22:00
Ribaru Saši Elesu potonula brodica “Bonita”, pozlilo članu posade “Liburnija”


“Bonita” je vrlo brzo prilikom teglja potonula, a uslijed pucanja konopaca zapovjednik “Virginije” zadobio je lakše ozljede – izvijestila je Perica Kojundžić navodeći kako je za ozlijeđenog odmah organizirana hitna medicinska pomoć u Luci Gaženica


Ribarski brod “Bonita” u vlasništvu Saše Elesa, ribara koji je javnosti poznat po čestim sukobima s talijanskim ribarima u području ZERP-a, potonuo je u subotu oko 13.30 sati na poziciji od tri nautičke milje jugozapadno od otočića Sestrica u zadarskom arhipelagu – izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
– Četiri člana posade s 15-metarske brodice spasila je posada s druge ribarice koja se zatekla u blizini – rekla je Josipa Perica Kojundžić iz samostalnog odjela za odnose s javnošću dodajući da je Lučka kapetanija Zadar sat i pol prije potonuća primila poziv od zapovjednika ribarice za potrebnim spašavanjem zbog prodora mora u pramčanom dijelu broda. Brodica kapetanije i plovilo vatrogasaca s pumpama za ispumpavanje mora odmah su se uputili na poziciju ribarskog broda no do njihova dolaska članovi posade s “Bonite” prekrcali su se na ribarski brod “Virginija” također u vlasništvu Saše Elesa koji ih je uzeo u tegalj. – “Bonita” je vrlo brzo prilikom teglja potonula, a uslijed pucanja konopaca zapovjednik “Virginije” zadobio je lakše ozljede – izvijestila je Perica Kojundžić navodeći kako je za ozlijeđenog odmah organizirana hitna medicinska pomoć u Luci Gaženica.
Brod je potonuo na oko 90 metara dubine, a iako se na njemu se nalazi jedna tona dizela u tankovima onečišćenja mora nije bilo.
Osim ovog događaja, iz istog ministarstva su izvijestili o još jednoj nesvakidašnjoj pomorskoj intervenciji koja je uslijedila zbog jakih bolova na koje se požalio član posade na putničkom brodu “Liburnija” koji plovi na dužobalnoj liniji Rijeka-Split. Iz tog razloga brod je u noći s petka na subotu skrenuo s redovite rute i jedan sat poslije ponoći pristao u Zadru kako bi se iskrcao bolesnik.
– Zapovjednik “Liburnije” o slučaju je u petak oko 22 sata obavijestio MRCC Rijeka s pozicije u blizini Raba. U pripravnost je stavljeno i plovilo Lučke ispostave Rab, no liječnica na brodu procijenila je da pacijent može izdržati do Zadra – izvijestila je Perica Kojundžić dodajući kako je 52-godišnji član posade po dolasku u Luku Zadar predan liječnicima Hitne medicinske pomoći nakon čega je “Liburnija” nastavila putovanje prema Splitu.