Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šest sezonskih liječničkih timova

17.06.2012. 22:00
Šest sezonskih liječničkih timova


Iako je dodatnih timova manje nego inače i ove godine postoji neizvjesnost oko kadrovskog popunjavanja.
– Jednostavno nema dovoljno medicinskog osoblja. Zadar se uvijek popuni, a ostale sredine teže, navodi županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić


Zadarska županija i u ovoj ljetnoj sezoni pojačava rad liječničkih ekipa sa šest novih timova na najopterećenijim lokacijama.
Broj lokacija koje će biti pokrivene ljetnim timovima manji je nego prošlih godina, što je posljedica reforme Hitne medicinske pomoći te donošenja nove Mreže hitne medicine na jesen prošle godine.
Naime, osim što su lani u studenom osnovani županijski zavodi za hitnu medicinu, formirani su i novi punktovi te uvedeni dodatni timovi hitne medicine.
Tako je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije uz dodatne timove hitne medicine u postojećim ispostavama dobio i jednu novu, četvrtu po redu ispostavu. Riječ je o Ispostavi Biograd na Moru pa se tako upravo za ovaj grad za razliku od proteklih godina ne osigurava niti jedan dodatni tim hitne medicine. Zadar će pak ovog ljeta imati samo jedan dodatni tim hitne medicine, za razliku od prijašnjih godina kada bi ljeti broj timova bio pojačan za dva.
U Starigradu će tijekom dva mjeseca u sezoni biti angažiran jedan dodatni liječnik, u Benkovcu i Pagu po jedan sezonski T1 tim (liječnik, medicinska sestra, vozač), dok će na Viru tijekom čak tri mjeseca – od 15. lipnja do 15. rujna na raspolaganju biti dva dodatna liječnička tima u sastavu liječnik i medicinska sestra.
Povećani broj timova zdravstvene zaštite za vrijeme turističke sezone 2012. će Ministarstvo turizma i Zadarska županija sufinancirati s ukupno 378.000 kuna – Ministarstvo 190.000, a Županija 188.000 kuna.
Osim ovih šest timova, tu je i liječnički tim na autocesti za dio kroz Zadarsku županiju, koji je stacioniran u Benkovcu. Financijski ga pokriva Ministarstvo zdravlja, a organizacijski Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije.
– Osim Županije i Ministarstva zdravlja neke od timova zdravstvene zaštite tijekom turističke sezone sufinanciraju i jedinice lokalne samouprave te turističke zajednice. Dok neke treba praktički “vući za rukav”, kao veoma agilnu pohvalio bih Turističku zajednicu Općine Starigrad čiji se djelatnici nama uvijek prvi jave s prijedlozima o sufinanciranju, rekao je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije dr. Josip Kraljić.
Iako je dodatnih timova manje nego inače i ove godine postoji neizvjesnost oko kadrovskog popunjavanja.
– Jednostavno nema dovoljno medicinskog osoblja. Zadar se uvijek popuni, a ostale sredine teže. Imamo tako nedavni primjer kad je u Ispostavi Gračac primljeno 10 novih medicinskih sestara i tehničara. Zanimljivo je da su svi su iz nekih drugih krajeva Hrvatske, dakle nitko od njih nije s područja Zadarske županije, rekao je dr. Kraljić.


Veći broj timova hitne medicine




Prema Mreži hitne medicine koja je na snazi od jeseni prošle godine, u Ispostavi Biograd djeluju dva tima T1 i tri tima T2. T1 je oznaka za tim hitne medicine koji sačinjavaju liječnik specijalist hitne medicine u timu s najmanje medicinskom sestrom ili medicinskim tehničarom te vozačem.
U timu T2 djeluju medicinska sestra ili medicinski tehničar sa specijalističkim usavršavanjem iz djelatnosti hitne medicinske pomoći u timu s najmanje medicinskom sestrom ili medicinskim tehničarom.
Ostale tri ispostave – Starigrad, Benkovac i Gračac imaju po pet T2 timova, a novom Mrežom hitne medicine utvrđen je veći broj timova i za središnjicu u Zadru koja umjesto dosadašnjih osam ima 10 timova T1.