Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slabiji interes turista za naše otoke

17.06.2012. 22:00
Slabiji interes turista za naše otoke


Ni traga nije bilo kolonama automobila koje smo navikli vidjeti svakoga ljeta duž cijele Liburnske obale. Slabiji interes za naše otočne destinacije mnogi pravdaju sve slabijim socijalnim statusom ljudi, ali najviše i trajanjem Europskog prvenstva u nogometu zbog kojega se mnogi još nisu zaputili na svoje godišnje odmore


Protekli vikend koji je za mnoge s obzirom na završetak školske godine značio i početak godišnjih odmora pokazao je da turistička sezona ipak još nije uzela svoj pravi zamah.
Naime, slabiji intenzitet gostiju u odnosu na protekle godine vidio se i na zadarskom trajektnom pristaništu.
Iako se očekivalo, nije bilo dugih kolona automobila inozemnih registarskih oznaka, a većina putnika je bila iz Zadra i okolice, nešto domaćih turista sa sjevera Hrvatske te pokoji slovenski, austrijski i njemački državljanin. Ni traga nije bilo kolonama automobila koje smo navikli gledati ljeti duž cijele Liburnske obale. Slabiji interes za naše otočne destinacije mnogi pravdaju sve slabijim socijalnim statusom ljudi, ali najviše i trajanjem Europskog prvenstva u nogometu zbog kojega se mnogi još nisu zaputili na svoje godišnje odmore, uživati u moru, suncu i ostalim blagodatima koje naši otoci pružaju. Osim toga, za manje gužve zasigurno je zaslužna i činjenica da se zapravo one prave gužve očekuju tek sredinom srpnja kada započinje prava špica sezone.
Čekanje nije stresno
Zagrebačka obitelj Kolarić prvi put ljetuje na zadarskom području, a odlučili su se za otoke Ugljan i Pašman jer, kako kazuju, s njima ih vezuju rodbinske veze.
– Za ove otoke odlučili smo se prvenstveno iz razloga jer nam nakon užurbanog ritma života na zagrebačkom asfaltu treba malo mira i odmora od ustaljene svakodnevnice. Odgovara nam da na otocima nema toliko prometa, buke, noćnih klubova i sl. sadržaja. Prekrasna priroda, čisto more, mir, domaća hrana i dobro društvo je ono je što nas je privuklo na ove otoke. Dok smo bili mlađi odlučivali smo se za ljetovališta koja su nam nudila pregršt zabave i sportskih aktivnosti, no sada želimo uživati u mirnom odmoru, večerama s rodbinom i prijateljima, kazao je bračni par Kolarić dodajući kako je veliki plus za njihov kućni budžet i činjenica što ljetuju kod svoje rodbine što je samo još jedan od razloga zašto su se odlučili za Ugljan i Pašman.
Obitelj Grizold iz Slovenije nije imala posebnih primjedbi na kolonu vozila u trajektnoj luci.
– Čekanje u trajektnoj luci u Zadru nije uopće stresno kao što smo mislili da će biti. Jer, kao što vidite, nema neke posebno velike gužve, što nama s malim djetetom puno znači. Prošle godine smo išli na otok Brač i to nam je bilo dosta traumatično iskustvo jer smo se odlučili na odmor krenuti s tada još malom bebom. Doista je velika gužva za ovaj otok u srcu sezone, ali je dobra činjenica što Split iz kojeg smo tada krenuli s ovim otokom povezuju trajekti velikog ukrcajnog kapaciteta, kazali su Grizoldi.
 Visoki putni troškovi
Svoj godišnji odmor obitelj iz Maribora namjerava provesti u Dobropoljani na otoku Pašmanu gdje ih već čeka nekoliko mjeseci rezerviran apartman nadomak pješčane plaže idealne za igru njihova dvogodišnjeg sinčića.
Članovi četveročlane obitelji Essen iz Graza u Austriji istaknuli su veliko poskupljenje cestarine u odnosu na prošlu godinu, no ni to ih nije spriječilo da i ovaj godišnji odmor provedu u Hrvatskoj i to opet na zadarskom području. Naime, cestarina je poskupila za nekih 15 posto u odnosu na proteklu godinu.
– Putni troškovi veoma su visoki, ali kada se jednom odlučite na ljetovanje onda niti možete, niti smijete gledati baš svaku kunu.
U protivnom ne trebate niti ići na put. Jer, činjenica je da se uvijek potroši nešto više od planiranog. Nama je zapravo najbitnije da su prometnice, kad ih već skuplje plaćamo, kao i trajekt, kvalitetne, sigurne i komforne. Ove godine smo se odlučili za odmor u lipnju kako bismo izbjegli velike gužve i što neopterećenije proveli svoj odmor, kazali su Esseni.
Godišnji odmor ova četveročlana obitelj provest će u Poljani na otoku Ugljanu, gdje su bili i prošle godine, a na povratak ih je potaklo to što su se tamo jako dobro zabavili sa svojim domaćinima.
Ako je suditi po brojnosti vozila koja drugi tjedan u lipnju pohode zadarsku trajektnu luku, možda bi se trebali zapitati kakva će nam biti ovogodišnja sezona. No, iako je proteklog vikenda bio nešto slabiji priljev gostiju ona prava slika nas očekuje tek sredinom srpnja kad će se moći donijeti prave usporedbe uspješnosti sezone u odnosu na proteklu godinu. Za sada zbog vrućina koje su konačno zavladale našim prostorima možemo samo upozoriti putnike da na put trajektom kreću u ranijim jutarnjim satima. Vrućine sigurno znače i veći broj automobila na trajektima, ali, barem za sada, bez straha od nekih velikih gužvi. Sve dok traje Europsko nogometno prvenstvo.