Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zaboravite dojam – rezultat je svetinja!

17.06.2012. 22:00
Zaboravite dojam – rezultat je svetinja!


Nitko danas od hrvatskih nogometaša u Gdanjsku nema pravo tražiti više od bespoštedne borbe na tragu najvećih pojedinačnih i momčadskih dostignuća protiv kvalitetom nadređenog protivnika. Dojam je danas u drugom planu. Rezultat je svetinja. Trebat će puno sreće. I utakmica generacije


Slaven Bilić nije morao poslije utakmice s Italijom lupati šakom o stol i stvarati distorziju u zvučnicima press centra u Sielanki kao posljedicu silnih decibela u njegovu promuklom glasu. Nitko od hrvatske nogometne reprezentacije uoči Europskoga prvenstva u Poljskoj i Ukrajini nije mogao očekivati više od uvjerljive pobjede nad Irskom (3:1) i zadovoljavajućega remija s “azzurrima” (1:1). Pobjedi protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka na velikom se natjecanju zadnjih godina ne može nadati nijedna reprezentacija na svijetu. U euforičnim stanjima svijesti najteže je ostati racionalan, zdrav razum kaže da je Španjolska večeras apsolutni favorit, a srce silno želi vidjeti Hrvatsku u četvrtfinalu. To još uvijek ne znači da Hrvatska nije bez izgleda.
Da je samo do brojki, Hrvatska u Poljskoj i Ukrajini na račun nekih prijašnjih statističkih pokazatelja može polagati pravo na plasman u četvrtfinale. Svaki put kad su hrvatski nogometaši napuštali veliko natjecanje u prvom krugu osvojili su manje bodova nego što ih imaju danas (četiri) uoči odlučujuće utakmice sa Španjolskom (SP 2002. tri, EP 2004. dva, SP 2006. dva). Hrvatska, međutim, ni u jednom od tih triju navrata nije uspjela pobijediti zadnju utakmicu u skupini (SP 2002. Ekvador 0:1, EP 2004. Engleska 2:4, SP 2006. Australija 2:2). Hrvatske nastupe u Poljskoj ne treba dovoditi u kontekst povijesnih promašaja iz jednostavnog razloga što “kockasti” ovaj put nisu napravili krivi korak. Svaki put kada je Hrvatska ispadala u trećoj utakmici prethodno je doživjela poraz.
Princip je isti
Na stranu statistika, ključna utakmica protiv Španjolske ne trpi analitički pristup, iako se poslije izražena dominacija “furije” u svakom nastupu među ostalim mjeri postotkom posjeda lopte i količinom točnih dodavanja kojih u pravilu bude najmanje dvostruko više od protivnika. Slaven Bilić je dobro rekao da će se u večerašnjoj utakmici ponajprije pitati Španjolce, koji nastoje jednako igrati protiv autsajdera u skupini (Irska) i ozbiljnoga protivnika u finalima velikih natjecanja (Njemačka, Nizozemska). Princip je uvijek isti: nametnuti se posjedom lopte i do iznemoglosti “mrcvariti” protivnika, koji u kriznim razdobljima više nema ni snage ni koncentracije pravodobno i djelotvorno reagirati. Takve utakmice uglavnom završavaju onoga trenutka kada Španjolci prvi postignu pogodak. Sve momčadi protiv Španjolske imaju izgleda onoliko dugo koliko uspiju zadržati dah i poredak u čvrstom defanzivnom bloku što dalje od svojega gola.
Pod pretpostavkom da klupski i reprezentativni uspjesi španjolskoga nogometa već godinama počivaju na postulatima specifične igre Barcelone, hrvatske izglede u večerašnjoj utakmici valja tražiti u (pre)rijetkim porazima Guardioline momčadi. Izraženu dominaciju Katalonaca u pravilnim su vremenskim razmacima prekinuli samo Jose Mourinho i Roberto Di Matteo, obojica su sa svojim momčadima (Inter, Chelsea) europski prvaci postali nakon što su u polufinalnim utakmicama Lige prvaka eliminirali Barcelonu.
Obrana i – sreća
Kada je prije dvije godine s Interom osvajao naslov europskog prvaka, svijet se divio trenerskom umijeću slavnog Josea Mourinha, koji je za trijumf nad Barceloninom tika-taka igrom u šesnaestercu “parkirao jumbo-jet”, kako je to slikovito rekao. Budući da nije imao dovoljno vremena i znanja oplemeniti igru Chelseaja, Roberto Di Matteo je dvije godine kasnije naslov osvojio na isti način. Braneći se. Obojici je pritom u korist išao splet naklonjenih okolnosti (sudački previdi, protivnički promašaji, sportska sreća…). Sve je rečeno. Nitko danas od hrvatskih nogometaša u Gdanjsku nema pravo tražiti više od bespoštedne borbe na tragu najvećih pojedinačnih i momčadskih dostignuća protiv kvalitetom nadređenoga protivnika. Dojam je danas u drugom planu. Rezultat je svetinja. Trebat će puno sreće. I utakmica generacije.


Ćorluka na meti Barcelone!




Tiražni španjolski sportski dnevnim El Mundo Deportivo, privržen Barceloni, objavio je vijest da je katalonski klub zainteresiran za hrvatskog reprezentativca Vedrana Ćorluku. Ćorluku je tijekom utakmice protiv Talijana pratio skaut Paco Jimenez, koji je, osim korisnih informacija za španjolskoga izbornika Vicentea Del Bosquea o igri Modrića i Mandžukića, zapazio i stasitoga hrvatskoga braniča i preporučio ga novom treneru Barce Titu Vilanovi.