Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Europsko platno krasit će zadarski trg

Autor: Ivo Dominis

17.06.2013. 22:00
Europsko platno krasit će zadarski trg


Kapima boja sa svoga kista utisnule su vlastiti pečat na likovne kompilacije na velikom platnu nazvane “Dobrodošla Hrvatska u EU” koje će biti predstavljeno javnosti u sklopu svečanosti što se priprema u Zadru po stupanju Hrvatske u europsku zajednicu država


Zaslugom zadarske kulturne udruge Jadertina ovih se dana održava Međunarodna likovna kolonija u neprekinutom nizu srodnih, što ih već od davne 1995. ova udruga upriličuje na području Zadarske županije.
Slikarski saziv i odaziv
Iz godine u godinu taj slikarski saziv poprima sve veći odaziv, te se ove godine prijavilo preko stotinu potencijalnih sudionika s raznih strana Europe, no ulazni prag su prešli tek najkvalitetniji po strogom kriterijskom oku akademskog kipara Konstantina Kostova, utemeljitelja i glavnog organizatora te kolonije. I ovoga puta su umjetnici iz Ukrajine, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Austrije, Kosova, Češke, razastrli svoja platna i uperili svoje kistove ka impresivnim motivima i krajobrazima diljem zadarskog otočja i priobalja.
Jedna od postaja ovogodišnje kolonije bilo je i dugootočko odmorišno odredište Božava, idealno mjesto spokoja duše i tijela, gdje su tri mlade slikarice svoj talent i znanje primjenjivale na zelenožutom pejsažu nevelikog otočnog polja, kristalnoj modrini mora sa zrcalnim odrazom malenih školjića, debelom hladu stoljetnih borova, krošnjama nadsvođenim nad morem, standardnoj pozi masline i krške vegetacije…
Po njima je malešna Božava uspješno našla svoj krajičak mozaika u globalnoj slici europske likovnosti i vizualne umjetnosti. Te svoje uratke uobličene u akrilike, ulja, kolaže i kombinirane tehnike pridodale su zavidnom nizu uradaka koje je ova slikarska kolonija tijekom dva desetljeća djelovanja sabrala u svoje vitrine te dijelom tog opusa obogaćuje umjetnički fundus svojih udomitelja u znak priznanja za pruženo gostoprimstvo.
U Božavi smo se susreli s Anom Ščekić iz Crne Gore, Nejrom Birčić iz BiH, te Petrom Stojanovskom iz Makedonije. Ovom simpatičnom ženskom trojcu društvo u Božavi su još trebale činiti njihove kolegice Jitka Nesnidalova iz Česke, Simoneta Hary iz Austrije i Florin Mihaly iz Mađarske, no zbog nedavnih poplava u njihovom kraju morale su odustati od dolaska i ostati braniti svoje kućne pragove od podivljale vodene stihije.
Umjetničke duše
Od razgovorljive Ane iz Podgorice saznajemo da je slikarstvo studirala na Umjetničkoj akademiji na Cetinju. Makedonka Petra nam priča svoju životnu priču uzrokovanu egzistencijalnim pečalbarenjem roditelja, a po kojoj je rođena i školovana u Češkoj gdje je došla u doticaj s likovnošću i učinila svoje prve poteze kistom. Bosanka Nejra čvrstim potezima grabi po platnu dokazajući urođenom opstojnošću i čvrstinom da nije tek “list na vjetru”. A zahvaljujući ovim djevojkama i tankoćutnim umjetničkim dušama za rad kolonije se tijekom boravka na Božavi zainteresirala srodna im duša, Čeh Jožka Osoba, afirmirani slikar iz Praga koji već godinama ovdje dolazi na odmor, te je zaintrigiran skladnim potezima na platnu izložio neke ideje za uspješnije djelovanje kolonije i ponudio svoju buduću suradnju s tim društvom likovnjaka iz “Jadretine”.
Sudionice božavskog dijela ovogodišnje likovne kolonije dale su svoj dragocjen obol pri izradi zajedničkog platna svih triju radnih grupa smještenih na trima različitim lokacijama. Kapima boja sa svoga kista utisnule su vlastiti pečat na likovne kompilacije na velikom platnu nazvane “Dobrodošla Hrvatska u EU”, a koje će biti predstavljeno javnosti u sklopu svečanosti što se priprema u Zadru po stupanju Hrvatske u europsku zajednicu država. To će platno tada biti izvješeno na gradskom tornju ispod sata na Narodnom trgu. “Božavske” slikarice su vrijedno radile na ovom platnu, čak štoviše su popunile pretežan dio njegova vizualnog sadržaja pod budnim okom i uz mentorstvo sveprisutnog Kostova, organizatora ovih likovnih događanja.