Do pet kilometara taksijem za najviše 45 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zbog niza problema u organizaciji i realizaciji taksi prijevoza na području grada i županije, Upravi odjel za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra na čelu s pročelnikom Ivicom Katićem predložio je gradonačelniku, a on proslijedio na odlučivanje Gradskom vijeću, prijedlog odluke o autotaksi prijevozu. Riječ je o odluci kojom se prije svega ta služba želi regulirati tako da je mogu obavljati samo vlasnici vozila iz Zadra, dok bi se dvostruke dozvole ukinule.

- Imamo situaciju da neki taksisti uz dozvolu Grada Zadra imaju i onu Općine Zemunik. Nelogično je da oni s dozvolom Grada putnika mogu dovesti do Zračne luke u Zemuniku ali se otamo moraju vratiti prazni, bez putnika, istaknuo je pročelnik Ivica Katić koji je na rješenju problema s autotaksi prijevozom radio puna tri mjeseca. Želja i ideja je bilo napretek, no u realizaciji i donošenju konačnog prijedloga u obzir su uzete samo one koje su imale svoje uporište u zakonskim regulativama.

- Htjeli smo mi, primjerice, donijeti odluku da vozači moraju biti primjereno odjeveni no za to nemamo uporište u zakonu pa smo odustali, a takvih ideja bilo je još. U konačnici odustali smo i od skuplje tarife noću i praznikom, pa tako taksisti mogu samo 20 posto podići cijenu od 22 do 5.00 sati, a startna cijena od pet kilometra podignuta je do maksimalnih 45 kuna. Uveli smo i nove kriterije za dodjelu dozvola, pa se ubuduće lista prioriteta neće kreirati po duljini čekanja, već će se prioritet zasnivati na bodovnim kriterijima, rekaoje Katić te istaknuo kako će prvi uvjet biti podmirene obaveze prema Gradu i Poreznoj upravi. Ukoliko se na natječaj jave dva kandidata s istim brojem bodova, prednost će ostvariti onaj tko prvi preda potpunu ponudu.

Novom se odlukom propisuje i izgled taksi vozila koji će u buduće morati imati istaknut grb Grada Zadra.

- Radnu odjeću i obuću nismo mogli propisati jer prema zakonu mi to ne možemo nadzirati, ali smo u odluci naveli kako tijekom prijevoza vozač taksija mora biti uredno i prikladno odjeven, ne smije biti pijan ili drogiran, ne može pušiti tijekom prijevoza putnika, a može uz putnika primiti i njegova kućnog ljubimca, no samo ukoliko to želi, rekao je Katić dodajući kako će dio odredbi, ukoliko ovaj prijedlog usvoji Gradsko vijeće, nadzirati komunalni redari koji imaju ovlasti izreći prekršajni prijedlog ili ispisati novčanu kaznu do tri tisuće kuna ukoliko vozilo nema propisanu opremu. Nakon izlaganja prijedloga kojim bi se konačno stalo na kraj razmiricama između vozača i vlasnika taksi službi te neugodnim iskustvima putnika kojima su nerijetko naplaćivani vrtoglavi iznosi za vožnje, pročelnik Katić pozvao je nadležne državne službe u provođenje i nadzor odluke tamo gdje prestaje ingerencija gradske službe, a za uloženi trud gradonačelnik Kalmeta ga je na kolegiju pohvalio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika DubokoPlavo
Postavlja se pitanje, kako je moguce da u ostatku Hrvatske pa cak i u Zagrebu istih tih 5 km se placa 20 kn, a u Zadru se hvale kao jako povoljnom cijenom od 45 kn???
Slika korisnika ZDPARTIZAN
taksisti rijetko uključuju taksimetar, prema odijelu izbacuju cijenu vožnje. treba objaviti broj telefona na koji se može dojaviti svaki prekršaj taksista i pohvale. na kraju godine treba objaviti imena taksista koji krše pravila i moraju izgubiti licencu. Taksi je prvi kontakt turista sa gradom Zadrom, znači ogledalo ....Cijena do 5 km je prevelika, u Zg je svega 20 HRK.