Antin dan na KvartArtu

Slika korisnika valentinam
ZA PRERANO PREMINULOG NOVINARA I UMJETNIKA
Subota na KvartArtu bila je posvećena ovom posebnom novinaru, glazbenom kritičaru, književniku, kantautoru, glumcu, odnosno umjetniku u punom smislu riječi, a među događanjima valja izdvojiti projekciju filma, izložbu, okrugli stol i koncerte njemu dragih bendova Mayales, Lice Mista i Letronika
Marin GOSPIĆ
Ante Perković bio je umjetnik u punom smislu

Iako je prerano preminuli Ante Perković napisao pjesmu i  izdao album pod nazivom „Svi me vole dok me ne upoznaju“, sudeći  prema suboti na KvartArtu i oni koji su ga upoznali, pa makar i preko  njegova rada, vole ga i dalje. Subota na KvartArtu bila je posvećena  ovom posebnom novinaru, glazbenom kritičaru, književniku, kantautoru, glumcu, odnosno umjetniku u punom smislu riječi, a među događanjima valja izdvojiti projekciju filma, izložbu, okrugli stol i koncerte njemu dragih bendova Mayales, Lice Mista i Letronika. Na događanjima su uz prijatelje i poznanike bile i Antina supruga Sunčica,  kao i sestra Slavica.

Program je počeo s projekcijom dijelova iz dokumentarne serije  „Borderline Soundtrack“ koja je inspirirane Antinom knjigom „Sedma  republika“ i govori o ulozi rock i pop glazbe u raspadu bivše Jugoslavije, koja je ove godine doživjela i drugo izdanje.

Fragmenti iz Zadra

Slavica Vulić, sestra Ante Perkovića, kazala nam je kako joj je iznimno  drago što je dan na KvartArtu posvećen njezinu bratu.

- Jako mi je drago da je grad iz kojeg je ponikao i iz kojeg je počeo  stvarati na ovaj način obilježio ovaj dan i sjećanje na njega, jer bio je  svestran umjetnik. Zaista. Ponosna sam i mislim da je lijepo organizirano i ima vrlo lijep naziv, Antin dan, što me je dirnulo u srce, kazala je  Slavica dodajući kako je „Borderline Soundtrack“ nešto što bi trebalo  ući i u školstvo, jer je kroz glazbu sagledan cijeli teški period.

U poslijepodnevnim satima otvorena je izložba pod nazivom „Fragmenti iz Zadra“ te su na ogradama postavljene fotografije Perkovića koje je ustupio Borut Šeparović, ravnatelj Montažstroja te plakati s rečenicama po kojima su Antu upamtili zadarski prijatelji. Dina Bušić, inicijator ovog događanja zahvalila se za fotografije je ustupio Borut Šeparović, a uz koje su bili i citati koje su odabrali Danijela Nižić, Marina  Karlović, Vlatka Stagličić, Sonja Dužević, Tomo Jakšić i drugi prijatelji.  Jedan od citata bio je "Mislim da je moja generacija zbog rata produžila  mladost".

Okrugli stol

O Antinom glazbenom stvaralaštvu, kritici, književnosti, novinarstvu  i kazališnim ulogama na Okruglom stolu pričali su književnik Roman  Simić, Borut Šeparović, Boris Pavelić, Ljubica Letinić, Krešimir Blažević  i Zoran Stajčić.

Roman Simić Bodrožić, književnik i sugrađanin na okruglom stolu  rekao je nešto i o Antinom vodiču kroz rodni grad "Volite li Zadar?“ kazavši kako je tu pokazao sve jake točke kao autor.

- Bio je silno zaljubljen u Zadar. Znao je natjerati čitatelje da stvari vide njegovim očima, a iako je volio mjesto, znao se odmaknuti od njega.  Lako je voljeti Antu Perkovića. Imao sam sreću puno s njim pričati o toj  knjizi i nisam siguran da bih ja uspio naći toliko čvrstih uporišta, kazao  je Roman

Borut Šeparović, ravnatelj Montažstroja prisjetio se predstave „Mali  čovjek nesme preko crte“ iz koje je nastala „Gdje je revolucija stoko“ s  kojom su nastupili na Zadru snova.

- Tu smo se obračunali s cenzurom, autocenzurom, autorskim pravom i svim tim. Nakon toga napravili smo dva bitna projekta, a uz suradnika i izvođača pokazao se i kao odličan glumac unutar ansambla,  rekao je Šeparović dodajući kako je njihov posljednji projekt bio vezan  uz ženska reproduktivna prava, no o tome mu je još teško pričati.

Vjerovao je u novinarstvo

Ljubica Letinić, radijska urednica pričala je o Anti i radio drami, a  prisjetila se početaka studiranja novinarstva te je rekla da je bio poseban student prisjetivši se i naslovnice studentskog časopisa PULS na  kojoj Meštrovićev kip „Majka Hrvata“ mota joint.

- Danas takva naslovnica ne bi pala na pamet niti jednom studentu,  a to ne bi bilo ni moguće štampati. To je bio Ante na počecima svoje  novinarske karijere, kazala je Letinić dodajući kako su surađivali i desetak godina nakon toga radeći na radiju te je Ante interpretirao tekst i  imao glas bolji od svakog spikera.

Zoran Stajčić, poznati glazbeni novinar kazao je kako je Ante iskreno  vjerovao u novinarstvo te je s malo postizao mnogo, a napomenuo je i  kako je „Svirao pišući, a pisao svirajući“. Boris Pavelić, novinar i urednik knjige „Sedma republika“ kazao je da je Ante bio mirna osoba koja  je živjela kroz svoju autentičnost.Poseban dan zatvorili su bendovi koje  je Perković izuzetno cijenio Lice mista, Letronika i Mayales održavši  koncert u Žutinelu.

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (4 glasova)