Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Paška sirana već poslala uzorke sira u Kinu

18.06.2018. 08:54
Paška sirana već poslala uzorke sira u Kinu


Do kraja ove godine najavljen je dolazak kineske inspekcije  u Hrvatsku po pitanju hrvatskog zahtjeva za izvozom mlijeka i mliječnih  proizvoda u Kinu, a kineski predstavnici pozvani su da posjete hrvatske  peradarske farme i prehrambenu industriju, doznaje se iz Ministarstva  poljoprivrede. Izvozom mlijeka i mliječnih proizvoda na kinesko tržište  otvorio bi se novi prodajni kanal hrvatskim mljekarima i veliko tržište, ističu iz Ministarstva.


Paška sirana zainteresirana je za izvoz na kinesko tržište. 


– I inače radimo za izvoz što je moguće više, jer su naši kapaciteti veći  od potreba domaćeg tržišta na koje dolazi uvozna roba po dampinškim  cijenama. Tržište nam se smanjuje, a mi ne želimo smanjivati proizvodnju, istaknuo je Ante Oštarić, predsjednik uprave Paške sirane u razgovoru za Hinu. Potencijale za izvoz u Kinu ocjenjuje odličnima.




Paška sirana zainteresirana


– Već smo poslali neke uzorke na to tržište i naša roba je tamo prihvatljiva što se tiče kvalitete. Što se tiče cijena, postigli bismo bolje cijene nego u Europi, rekao je Oštarić. No, napominje da izlazak na to tržište priječe administrativne barijere. 


– Nadamo se da će se to tržište uskoro za nas otvoriti, naveo je, kazavši  da bi na to tržište izlazili "ne na široko, nego u specijalizirane delikatese i  visoko rangirane ugostiteljske objekte" i to preko posrednika s kojima su  već uspostavili prve kontakte.


Hrvatska ima već od ranije odobren izvoz proizvoda ribarstva u Kinu  te usuglašen veterinarski certifikat. Zahvaljujući tome, bračka Sardina  odnedavno izvozi na to tržište konzerve sardine. Prije toga, dvije i pol godine imali su velikih problema za ishođenje dozvole za izvoz na to  tržište. 


– Bez podrške Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i Veleposlanstva RH u Pekingu teško bismo došli do te dozvole, istaknuo je  Davor Gabela, direktor prodaje u Sardini. Zasad su u dva navrata obavili  isporuke u simboličnim količinama, i to preko luke Ningbo, najveće kineske kontejnerske luke. Za tu su se luku odlučili jer je sudionicima sajma CEEC Expo 2018, koji se održava u sklopu redovitog godišnjeg ministarskog sastanka Kine i 16 zemlja središnje i istočne Europe (CEEC), u  lipnju prošle godine administracija grada Ningboa obećala riješiti postupak carinjenja po ubrzanoj proceduri.


– Isplati se ići na taj sajam. Bio sam jako zadovoljan, dobro smo se prezentirali preko našeg kineskog partnera i postigli dobar učinak, ocjenjuje  Gabela. Kako opisuje, konzerve sardina su nova roba za to tržište.


Plasman 2-3 milijuna konzervi sardina


– Teško se probijati, jer naša roba nije visokoobrtajna. Našli smo manjeg kineskog distributera, koji se sada bori da uđe u neke veće kanale  prodaje. Nadamo se da će to uspjeti. Koliko će mu još trebati, teško je  reći, no mi imamo dovoljno strpljenja, istaknuo je Gabela.


Napomenuo je da ne forsiraju kinesko tržište, jer izvoze na još 25  tržišta u svijetu. Očekuju da se kroz godinu-dvije postignu prodaju od  dva do tri milijuna konzervi sardina na kineskom tržištu.


– Na kinesko tržište postupno ulazimo, bez ikakve žurbe. Ako se ono  otvori, pitanje je hoćemo li imati dovoljnih količina za izvoz na tako veliko tržište, napomenuo je Gabela.


Ocjenjuje da na tom tržištu mogu postići dobru cijenu, jer Kinezi cijene europsku robu, imaju povjerenja u europske standarde proizvodnje i  spremni su je stoga i više platiti.


– Na kineskom tržištu veći je problem stvoriti naviku konzumacije  našeg proizvoda, koji je za njih nov. Oni jedu puno svježe ribe, tumači  Gabela.


Na sastanku u Ningbou hrvatski predstavnici početkom lipnja upoznali su kineske kolege i s informacijama o kretanju zaraznih bolesti domaćih životinja (klasična svinjska kuga, Newcastleska bolest, Influenca  ptica). Kineze je posebno zanimalo može li Hrvatska dobiti status države  slobodne od bolesti influence ptica.


Hrvatski predstavnici istaknuli su kako je peradarska industrija jedna  od važnijih grana mesne industrije sa zatvorenim ciklusom uzgoja/proizvodnje/klanja te uz primjenu visokih biosigurnosnih mjera. Stoga su pozvali kineske predstavnike u posjet Hrvatskoj, koji bi uključivao  posjetu pet hrvatskih peradarskih farmi i prehrambenoj industriji.


Poziv u posjet peradarskim farmama


Kineska strana ponovila je kako planira ubrzati procedure donošenja  odluka o mogućnosti izvoza hrane na kinesko tržište, a s tim u vezi i mogućnost potpisivanja protokola s Hrvatskom, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Ujedno, kineska strana ponudila je Hrvatskoj mogućnost izvoza rasplodnih goveda i goveđeg seruma na kinesko tržište.


Po podacima DZS-a, hrvatski robni izvoz u prva tri mjeseca ove godine  iznosio je oko 220 milijuna kuna, što je 15,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz iz Kine porastao za 30,4 posto, na 1,58 milijardi kuna.


Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističu da je tijekom zadnjih  godina nekoliko hrvatskih tvrtki aktivnije pristupilo tržištu Kine s namjerom značajnijeg pozicioniranja na tom tržištu. Ističu i da značajan interes postoji i za plasiranje hrvatskih prehrambenih proizvoda na tržište  Kine, no određene prepreke još uvijek postoje, primjerice za izvoz mliječnih proizvoda i proizvoda od mesa.


– U smislu prehrambenih proizvoda, kinesko tržište može se osvojiti  tradicionalnim proizvodima premium kvalitete, gdje je naglasak na kvaliteti, a ne količini proizvoda, jer je kinesko tržište jako veliko te hrvatske  tvrtke kapacitetima svoje proizvodnje teško mogu zadovoljiti potrebne  količine, ocjenjuju.


 


 


HGK: Kinu osvojiti tradicionalnim  proizvodima


Od prepreka na kineskom tržištu, iz HGK navode pronalazak pouzdanog poslovnog  partnera, pravilno označavanje proizvoda, različite uvozne regulative i procedure po  pojedinim lokacijama u Kini, neujednačena pravila i potrebne dodatne dozvole i certifikate za pojedine proizvode.


– Sve te prepreke su za većinom mala i srednja hrvatska poduzeća ponekad i financijski zahtjevna, a k tome najčešće uključuju i potrebne pregovore kineskih i hrvatskih nadležnih državnih tijela za pojedina područja, što vremenski obično dugo  traje, napominju.


Česta prepreka u poslovanju s kineskim poslovnim partnerima su i kulturološke razlike jer dolazi do određenih nesporazuma i/ili nerazumijevanja poslovne kulture.  Međutim, navedeno ne predstavlja osnovni razlog značajno većeg uvoza iz Kine, već  je to i rezultat tržišne ekonomije, dodaju.


Iz HGK kažu da je radi lakšeg ulaska hrvatskih tvrtki na kinesko tržište, kao i samog poslovanja hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu, nedavno otvoreno Predstavništvo HGK u Šangaju.


 


Veliki potencijal kineskog tržišta za  tunu


Na poticaj tvrtke Sardina, kod kineskog nadležnog tijela Hrvatska je početkom lipnja na nedavnom međunarodnom sastanku zemalja srednjoistočne Europe i Kine  (format 16+1) u Ningbou zamolila odobravanje izvoza tune podrijetlom iz Hrvatske  u Kinu te je dala prijedlog bilateralnog veterinarskog certifikata.


– Mi smo to pokrenuli jer je naš kineski partner iskazao načelni interes. Nadamo se  da će se ishođenje dozvole za izvoz tune poklopiti s njihovom logističkom spremnošću za početak tog posla u njihovom aranžmanu, rekao je Davor Gabela.


Kako ističe, kinesko tržište ima veliki potencijal za tunu, jer se svakim danom otvaraju novi sushi restorani. 


– Stoga kineske kompanije pokazuju interes za uvoz tune iz Europe, no čini nam  da još uvijek nisu logistički spremne za takav biznis, za to će trebati vremena, naveo  je.