Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pismo Vesni Parun sa Zlarina

18.06.2019. 13:42
Pismo Vesni Parun sa Zlarina


Draga gospođice Vesna, šest je sati ujutro. Sjedim na kamenim stepenicama zvonika u Zlarinu. Na koljenima mi stoji Vaša knjiga poezije,  pjesma Bijelo svitanje: "Svojim smo glasom ubili najljepše jutro." Nema  ljudi, ptičice crkuću, bat sata na žutoj palači označava uru šest i petnaest.
"Cijelu noć smo razgovarali uzalud. Svjetiljka je išla za nama kao  mrtvac s bijelim pokrovom lišća na ramenima." Mrtvi Zlarin brojniji je  od živog Zlarina. Otok izumire, čovjek umire. Osoba smrću razgrće koprenu života koji se pretače iz pota privremenoga u bačvu vječnoga.   Divno mi je Vesna, sa Vama, u mjestu u kojem vas je majka darovala  planeti Zemlji, Hrvatskoj, Dalmaciji, školju. 
 U magli osamljenosti ne vidimo, ne dodirujemo. Ljubav je ostala tek  erotska žudnja koja se odlukom uma nije realizirala do svojih bitnih  dubina.
Draga Vesna vaša se je ljubav pretočila u suverenu slobodu svete,  blagoslovljene samoće. Ljubav je draga Vesna, kažu, bol, ali sloboda je i  križ i bol spasonosni. Ljubav nas prokazuje, sloboda nas iskazuje.
Bat sata na Zlarinu označava sedam sati ujutro. 
Draga Vesna, vi niste odustajali. Izgradili ste svemir od svojih stihova.  Moćna poezija duša je svemira. Od vas su odustali. Mudra, znalačka,  treperite kao suptilni maslačak na bojnom polju uzaludnih riječi politike koja sužava svaki svemir. Zalupili su vam vrata Akademije, institucija koje su vas mlatnile šakom u trbuh pokušavajući vam istjerati zrak  iz pluća. Avaj, skočili ste u more stihova, poletjeli nebom ozona, prozračnosti opijeni esencijom života. "I nikad nećemo znati zašto smo išli  donjim rubom svijeta." A Vi draga Vesna velite "Mogli smo pomoći zemlji da sakupi oblake u košaru, zajedno s voćem koje dozrijeva."
 Na skalini, u Zlarinu, a sat otkucava osam sati ujutro, dok župnik otključava vrata crkve, živim Vas draga Vesna, u tišini, na Zlarinu, blizu  groblja, Vi ste pokopani na Šolti, jer "svojim smo glasom ubili najljepše  jutro."